Οι περισσότεροι άνθρωποι δε λαμβάνουν ικανή ποσότητα βιταμίνης D, κι αυτό είναι κάτι αρκετά ανησυχητικό, δεδομένου ότι η βιταμίνη αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ισχυρών, υγιών οστών.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, μια ανασκόπηση επιμέρους ερευνών, η οποία δημοσιεύτηκε το 2018 στο επιστημονικό περιοδικό Cureus, αποκάλυψε ότι το 41,6% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D.
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, πόνο στα οστά και αλλαγές στη διάθεση.
Όμως, πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν ένα από τα ενδεικτικά σημάδια ότι δε λαμβάνουν αρκετή από αυτήν την πολύτιμη βιταμίνη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να καταστρέψει τα ενεργειακά σας επίπεδα.
Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε, μπορεί να ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Ορισμένα συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D συγχέονται συνήθως με συμπτώματα άλλων καταστάσεων.
Η χρόνια κόπωση που σχετίζεται με τη βιταμίνη D μπορεί επίσης να συγχέεται με την κούραση που σχετίζεται με τη γήρανση ή το τυπικό στρες της ζωής.
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και της κόπωσης.
Και όχι μόνο αυτό, καθώς μια μελέτη του 2014, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό North American Journal of Medical Sciences, έδειξε ότι τα συμπτώματα κόπωσης βελτιώθηκαν σημαντικά μετά την ομαλοποίηση των επιπέδων βιταμίνης D.
Μια άλλη μελέτη του 2016 στην επιστημονική επιθεώρηση Medicine έδειξε ότι η μείωση της κόπωσης σχετιζόταν άμεσα με την αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό όσων είχαν συμμετάσχει στη μελέτη.
Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για τους περισσότερους ανθρώπους, για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε.
Η απευθείας έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα (για χρονικό διάστημα ίσο με το 1/4 του χρόνου στον οποίον μπορεί να πάθετε ήπιο ηλιακό έγκαυμα) είναι αρκετή για να παραγάγει όση βιταμίνη D σάς είναι απαραίτητη.
Ο αναγκαίος χρόνος έκθεσης στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας κ.λπ.
Υπάρχουν τρεις «σούπερ» διαιτητικές πηγές βιταμίνης D:
Σολομός (ιδιαίτερα ο άγριος, που αλιεύεται, και όχι ο σολομός ιχθυοτροφείου)
Σκουμπρί (ιδιαίτερα το άγριο, που αλιεύεται)
Μανιτάρια που εκτίθενται σε υπεριώδες φως και έτσι έχουν περισσότερη βιταμίνη D
Άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D:
Μουρουνέλαιο (προειδοποίηση: το μουρουνέλαιο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να είναι κακή για εσάς. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας)
Τόνος (κονσέρβα σε νερό)
Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι)
Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (ανεξάρτητα από το αν είναι άπαχα ή με μειωμένα λιπαρά)
Συκώτι από βοδινό ή μοσχάρι
Κρόκοι αυγών
Τυρί