Σχεδόν ένας στους δύο ρευματοπαθείς με μακροχρόνια ανικανότητα
2 years, 18 days ago
6

Οι νεότερες εξελίξεις στην κλινική πράξη για την αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών, αλλά και η σημασία άσκησης και διατροφής, συζητώνται στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας

Περίπου 3.000.000 άτομα πάσχουν από κάποια μορφή ρευματικής πάθησης στην χώρα μας. Το 13% του πληθυσμού πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από σοβαρά αυτοάνοσα φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα, ενώ 1 στα 1000 παιδιά πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων, η αιτιολογία παραμένει άγνωστη.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στον χώρο της ρευματολογίας είναι αλματώδεις με την διάθεση δεκάδων καινούργιων φαρμάκων, τα οποία έχουν συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ασθενών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.

Σύγχρονες εργαστηριακές και απεικονιστικές τεχνικές έχουν διευκολύνει και καθιστούν πιο εμπεριστατωμένη τη διάγνωση, ενώ η πανδημία ανέδειξε την σημασία της τεχνολογίας στην άσκηση της ιατρικής.

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν από 400 και πλέον Έλληνες και ξένους ρευματολόγους, στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας που θα διεξάγεται υβριδικά από τις 8 έως τις 11 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Διαβάστε επίσης: «Αόρατοι» για την οικογένεια και τους φίλους οι ρευματοπαθείς

Με αφορμή το συνέδριο, η πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) Ευαγγελία Καταξάκη, τόνισε ότι στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας (σε ποσοστό 38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) .

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου η συζήτηση εστίασε στον ασθενή με ρευματικά νοσήματα με έμφαση στις κοινωνικές προεκτάσεις των ρευματολογικών νοσημάτων και τις συνθήκες εργασίες τους. Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης ζητήματα που αφορούν στην κλινική πράξη ως επίσης τον ρόλο της άσκησης και της διατροφής στα ρευματικά νοσήματα.

Ειδικές συνεδρίες θα καλύψουν διάφορα θέματα που αφορούν την κλινική ρευματολογία, την έρευνα, αλλά και ζητήματα όπως η εκπαίδευση στη ρευματολογία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπρόσθετα, τέσσερις ξένοι ομιλητές θα προσφέρουν διαλέξεις για πολύ ενδιαφέροντα και αναδυόμενα θέματα.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς σοβαρά προβλήματα ο εμβολιασμός ρευματοπαθών για κοροναϊό

Οκτώ συνεδρίες υπό τον τίτλο «Συνάντηση με τον ειδικό» θα διαπραγματευτούν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας από οστεοπόρωση μέχρι βασική ανοσολογία και συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν δύσκολες θεραπευτικές αποφάσεις, όπως οι αγγειίτιδες και η συστηματική σκλήρυνση, στις οποίες οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με ερευνητές και κλινικούς ιατρούς που έχουν μεγάλη εμπειρία στα αντικείμενα αυτά.

Διαβάστε επίσης: Έγκαιρη διάγνωση προλαβαίνει τις επιπτώσεις στις αρθρώσεις

Δορυφορικά συμπόσια και διαλέξεις θα ενημερώσουν για τις νεότερες εξελίξεις στις θεραπευτικές προσεγγίσεις των αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων.

Ξεχωριστό «χρώμα» στο Συνέδριο προσδίδει το Forum Ασθενών που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια την πρώτη ημέρα πριν την επίσημη έναρξη. Στην εκδήλωση δίδεται βήμα στους ασθενείς να παρουσιάσουν τις δράσεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και καλές πρακτικές, αλλά και η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την κοινότητα των ρευματολόγων καθώς και άλλων εκπροσώπων της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Στην φετινή διοργάνωση κεντρικός άξονας είναι τα δικαιώματα των ασθενών με ρευματικά νοσήματα στην εργασία, στην καινοτομία, στην ποιοτική περίθαλψη και ζωή.

in.gr