Κορονοϊός: Όλα όσα γνωρίζουμε για το εμβόλιο – Οι εταιρείες που δίνουν μάχη με τον χρόνο
4 years, 9 days ago
6

Την ώρα που το δεύτερο κύμα πανδημίας σαρώνει τον πλανήτη, οι επιστήμονες δίνουν μάχη με τον χρόνο ώστε να αναπτύξουν αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Η ελπίδα ξεκίνησε από τις ανακοινώσεις της Pfizer και της BioNTech την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιό τους είναι κατά 90% αποτελεσματικό, ενώ ακολούθησε η ανακοίνωση από τη Ρωσία για την αποτελεσματικότητα 92% του εμβολίου Sputnik-V. Σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, η ανακοίνωση από τη Moderna προκάλεσε κύμα ενθάρρυνσης και αισιοδοξίας ότι βρέθηκε νέος σύμμαχος στη μάχη κατά του φονικού ιού.

Σύμφωνα με το Reuters, το πειραματικό εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού ήταν 94,5% αποτελεσματικό με βάση προσωρινά δεδομένα από την κλινική δοκιμή, που βρίσκεται στα τελικά της στάδια. Αυτό το γεγονός την καθιστά τη δεύτερη αμερικανική εταιρεία που μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας ανακοινώνει αποτελέσματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσδοκίες. Μαζί με το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech, το οποίο έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα, αναμένουν περισσότερα στοιχεία ασφαλείας, αλλά σε περίπτωση που εγκριθούν οι ΗΠΑ θα έχουν δύο εμβόλια που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Δεκέμβριο στη μάχη κατά της πανδημίας και θα μπορέσουν να αγγίξουν τις 60.000.000 δόσεις εμβολίου μέχρι το τέλος του έτους. Το επόμενο έτος, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις μόνο από τους δύο αυτούς κατασκευαστές εμβολίων, πολλά περισσότερα δηλαδή από ό, τι απαιτείται για τους 330 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Η ανακοίνωση από τη Moderna έφερε κλίμα ευφορίας στις διεθνείς αγορές και στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Οι δείκτες στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά. Τα Futures στη Νέα Υόρκη σημείωναν άνοδο 1,7% για τον Dow Jones, ενώ και η μετοχή της Moderna βρισκόταν στο “πράσινο” καταγράφοντας κέρδη +1,80%. Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδης είπε πως η ΕΕ είναι σε συζητήσεις με τη Moderna ώστε να εξασφαλίσει δόσεις αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη ώστε να υπογραφεί συμφωνία.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer και BioNTech, ο δισεκατομμυριούχος επιστήμονας πίσω από το πρωτοποριακό εμβόλιο, αναφέρει ότι αναμένει ότι θα «εξαλείψει τον κορονοϊό» και τελικά θα τερματίσει την πανδημία, σύμφωνα με μια έκθεση. Έπειτα από την ανακοίνωση ότι το εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στις δοκιμές, ο Uğur Şahin, ο 55χρονος διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, την Πέμπτη είπε στη βρετανική Guardian ότι είναι σίγουρο. “Εάν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία με αυτό το εμβόλιο, τότε η απάντησή μου είναι: ναι, γιατί πιστεύω ότι ακόμη και η προστασία μόνο από συμπτωματικές λοιμώξεις θα έχει δραματική επίδραση” δήλωσε. Συμπλήρωσε ότι είναι σίγουρος ότι η θεραπεία θα λειτουργήσει επειδή επιτίθεται στον ιό σε πολλαπλά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ταμείο πλούτου, το εμβόλιο Sputnik-V της Ρωσίας είναι κατά 92% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τον κορονοϊού. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε δεδομένα από τους πρώτους 16.000 συμμετέχοντες στην έρευνα και οι οποίοι έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου, δήλωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο υποστηρίζει την ανάπτυξη του Sputnik V και το εμπορεύεται παγκοσμίως.

Η μαζική παραγωγή του Sputnik-V κατά το κορονοϊού ξεκίνησε στη Ρωσία με βάση όλους τους τεχνολογικούς κανονισμούς, ενώ διευρύνεται η παραγωγή του εμβολίου από τις φαρμακοβιομηχανίες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα κατά τη διάρκειας της 10ης συνάντησης των υπουργών Υγείας των χωρών της ομάδας BRICS, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όμως, στη δεύτερη φάση του βρίσκεται το εμβόλιο της Sanofi και αν ολοκληρωθεί με επιτυχία θα ξεκινήσει η παραγωγή του τον Δεκέμβριο χωρίς να αναμένεται η έναρξη και ολοκλήρωση της τρίτης φάσης. Ο στόχος είναι να διατεθεί στην αγορά από τον Ιούνιο ώστε να εμβολιασθεί ο κόσμος. Το εμβόλιο δεν χρειάζεται κατάψυξη αλλά μόνο συντήρηση στο ψυγείο. “Αν ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε από τις αρχές της χρονιάς, το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα έχουμε μια συλλογική ανοσία και το ελπίζουμε, η οποία θα επιτρέψει στον κόσμο να βγάλει τη μάσκα να ξαναβρεί μια κανονική ζωή” δήλωσε ο Ολιβιέ Μποζιλό, πρόεδρος της Sanofi. “Εμείς θέτουμε ως στόχο να μπορούμε να προμηθεύσουμε ένα μεγάλο ποσοστό των δόσεων το καλοκαίρι και να επιτρέψουμε στους Γάλλους να βρουν μια φυσιολογική ζωή πολύ γρήγορα”.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ελπίζει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου του κατά της Covid-19 εντός του 2020, δημιουργώντας ελπίδες ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να λανσάρει ένα επιτυχημένο εμβόλιο στο τέλος του Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021, ενώ η Johnson & Johnson έχει δηλώσει πως θα ανακοινώσει ποσοστό αποτελεσματικότητας μέσα στη χρονιά.

enikos.gr