Κοροναϊός : Η ασπιρίνη υποψήφιο φάρμακο σε μεγάλη βρετανική μελέτη
4 years, 19 days ago
6

Η αντιπηκτική δράση της ασπιρίνης ίσως προλαμβάνει τις θρομβώσεις σε ασθενείς της πνευμονίας Covid-19

Η ασπιρίνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως ως παυσίπονο και αντιθρομβωτικό, θα δοκιμαστεί τώρα ως υποψήφια θεραπεία για την πνευμονία Covid-19-19 σε μια από τις μεγαλύτερες κλινικές που διεξάγονται στη Βρετανία για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Η ασπιρίνη έρχεται έτσι να προστεθεί σε άλλες υποψήφιες θεραπείες που εξετάζονται στο πλαίσιο του βρετανικού ερευνητικού προγράμματος Recovery, από το οποίο έχουν ήδη προκύψει σημαντικά στοιχεία.

Οι ασθενείς της Covid-19 έχει διαπιστωθεί ότι κινδυνεύουν από θρομβώσεις, λόγω της επίδρασης του κοροναϊού στα αιμοπετάλια, θραύσματα κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθούν στη διακοπή τυχόν αιμορραγίας. Η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων λόγω λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό μπορεί να προκαλέσει πήξη του αίματος μέσα στα αγγεία.

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, όπως ονομάζεται επιστημονικά η ασπιρίνη, έχει αντιπηκτική δράση και ενδέχεται να προλαμβάνει τις επιπτώσεις της Covid-19 στα αγγεία.

«Υπάρχει ένα σαφές σκεπτικό που μας κάνει να πιστεύουμε ότι [η ασπιρίνη] μπορεί να προσφέρει οφέλη. Είναι επίσης ασφαλής, φθηνή και ευρέως διαθέσιμη» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Πίτερ Χόρμπι, συνεπικεφαλής των ερευνητών του Recovery.

Περίπου 4.000 ασθενείς του κοροναϊού αναμένεται να συμμετάσχουν στη μελέτη, από τους οποίους οι μισοί θα λαμβάνουν 150mg ασπιρίνης την ημέρα, μαζί με τη στάνταρτ φαρμακευτική αγωγή κατά της Covid. Οι υπόλοιποι μισοί θα λαμβάνουν μόνο τη στάνταρτ θεραπεία για λόγους σύγκρισης.

Αν και θεωρείται γενικά ασφαλής, η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας και η μακροχρόνια χρήση σε υψηλές δόσεις έχει συνδεθεί με βλάβες στους νεφρούς.

Άλλες θεραπείες που αξιολογούνται στην δοκιμή Recovery περιλαμβάνουν το κοινό αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και το κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron που χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε ασθενήσει με COVID-19.

in.gr