Κολπική μαρμαρυγή : Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων
3 years, 9 months ago
6

Η Ελλάδα εμφανίζει διαχρονικά μείωση περιστατικών και στα δύο φύλα

Οι πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από κολπική μαρμαρυγή – τη συνηθέστερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας – σε σχέση με τις λιγότερο πλούσιες χώρες, όπως δείχνει μία νέα ευρωπαϊκή μελέτη, σύμφωνα με την οποία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι γυναίκες είναι πιθανότερο από ό,τι οι άνδρες να πεθάνουν εξαιτίας της εν λόγω πάθησης.

Η Ελλάδα εμφανίζει διαχρονικά μείωση περιστατικών και στα δύο φύλα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1990-2017 για 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Βρέθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα (πιθανώς λόγω διαφορών στην παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ, την καθιστική ζωή και άλλους παράγοντες κινδύνου), με πιο βασικό κοινό στοιχείο ότι τα περιστατικά καρδιακής αρρυθμίας είναι συχνότερα στους άνδρες, αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες.

Η Σουηδία εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστό θανάτων από κολπική μαρμαρυγή μεταξύ των ανδρών και των γυναικών (εννέα θανατηφόρα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ετησίως), με συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Υψηλά είναι τα ποσοστά και στη Γερμανία (επτά θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), όπου, επίσης, παρατηρείται αυξητική τάση.

Η αναλογία θανάτων/κρουσμάτων από κολπική μαρμαρυγή δεν έχει βελτιωθεί διαχρονικά στην Ευρώπη, αντίθετα σε πολλές χώρες εμφανίζεται επιδείνωση, παρά τις προόδους στη θεραπεία.

Η Ελλάδα, πάντως, είναι μία από τις χώρες όπου η εικόνα εμφανίζει βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου: Η μελέτη αναφέρει ότι το 1990, στη χώρα μας, καταγράφηκαν 62.853 περιστατικά σε άνδρες και 36.339 σε γυναίκες, ενώ το 2017 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήσαν 55.094 (άνδρες) και 33.610 (γυναίκες), συνεπώς υπήρξε μείωση και στα δύο φύλα.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πάθηση, στην οποία η καρδιά έχει ανώμαλο και συχνά πολύ γρήγορο ρυθμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

in.gr