Φτιάχνουν εμβόλιο κατά του κοροναϊού που χορηγείται από τη μύτη κι έχει έξι φορές περισσότερα αντισώματα
3 years, 3 months ago
6

Εμβόλιο κατά του κοροναϊού, χορηγούμενο με σταγόνες από τη μύτη επιχειρούν να αναπτύξουν τώρα οι επιστήμονες, στην προσπάθεια να βρεθεί ένας πιο εύκολος τρόπος διάθεσης των εμβολίων κατά της πανδημίας.

Πειράματα σε Συριακά «χρυσά» χάμστερ που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις, αφορούσαν ένα εμβόλιο με αδενοϊό χιμπαντζή και σταθεροποιημένη την πρωτεΐνη – ακίδα S, το οποίο χορηγήθηκε σε 21 ποντίκια ηλικίας 5-6 εβδομάδων, είτε από τη μύτη, είτε ενδομυϊκά, με ένεση. Τα συγκεκριμένα χάμστερ επιλέχθηκαν γιατί η νόσηση από κοροναϊό προσομοιάζει την νόσηση στους ανθρώπους και γι΄ αυτό αποτελούν τα πειραματόζωα εκλογής στη μελέτη κατά της COVID – 19.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα χάμστερ που πήραν το εμβόλιο ενδορινικά, ανέπτυξαν έξι φορές περισσότερα αντισώματα κατά του ιού, έναντι εκείνων που δέχθηκαν το εμβόλιο ενδομυϊκά.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό Cell, τα αποτελέσματα της χορήγησης του εμβολίου από τη μύτη, πέτυχαν αποτροπή της πνευμονίας, μείωσαν το ιικό φορτίο, την γονιδιακή έκφραση της φλεγμονής, την παθογένεια των πνευμόνων κλπ.

Πώς έγινε η μελέτη

Περιγράφοντας τη μελέτη τους, οι ειδικοί σημείωσαν ότι μελέτησαν την υδροξυχλωροκίνη, η οποία δεν είχε καμία επίδραση στον ιό ή στους τίτλους αντισωμάτων των ποντικιών, η φαβιπιραβίρη μείωσε τον ιικό φόρτο μόνο όταν χρησιμοποιήθηκε σε υψηλές δόσεις, ενώ ακολούθησαν οι δοκιμές εμβολίων, με «οχήματα» τον ιό του κίτρινου πυρετού 17D, αδενοϊό, τον ιό του Νιουκάστλ, τον ιό της κυστικής στοματίτιδας κλπ.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιέλαβε τη χορήγηση ενός εμβολίου μίας δόσης, με 1010 σωματίδια του ιού και ως «όχημα» χορήγησης τον αδενοϊό χιμπαντζή. Διαπιστώθηκε πως η ενδορινική χορήγηση, προκάλεσε την ανάπτυξη αντισωμάτων, έξι φορές παραπάνω απ’ ότι η ενδομυϊκή χορήγηση.

Επιπλέον, μετά τη χορήγηση του εμβολίου, τα ανοσοποιημένα ζώα, είχαν λιγότερο μολυσματικό ιό και RNA του ιού στους πνεύμονες και στη μύτη, γεγονός που οδήγησε σε λιγότερα συμπτώματα και ηπιότερη νόσηση τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση, δείχνοντας ότι η χορήγηση του εμβολίου ενδορινικά παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι του SARS-CoV-2.

Η διαπίστωση ήρθε με τη λήψη πλάσματος από τα ποντίκια, πριν τη μόλυνση με τον ιό μέσω του εμβολίου και 21 μέρες μετά.

Εκτός από την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως με την ενδορινική χορήγηση, τα ποντίκια είχαν 100 φορές λιγότερα αντίγραφα του γονιδίου Ν, έναντι της ενδομυϊκής χορήγησης, ενώ δεν ανιχνεύτηκαν κύτταρα θετικά στον ιό, μετά την ανοσοποίηση με τη χορήγηση του εμβολίου από τη μύτη.

Σε ότι αφορά την προστασία από τη νόσο και την πρόληψη μετάδοσής της, η ενδορινική χορήγηση έδειξε μεγαλύτερη προστασία στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα έναντι της ενδομυικής χορήγησης του εμβολίου.