Έντερο: Τα σημάδια που «φωνάζουν» οτι υπάρχει πρόβλημα κι εσείς αγνοείτε…
4 years, 2 months ago
6

«Βαρόμετρο» της συνολικής κατάστασης της υγείας μας και πεδίο δυναμικής επιστημονικής έρευνας αποτελεί η λειτουργία του εντέρου, με πληθώρα σύγχρονων μελετών να έχουν καταδείξει πως ένα υγιές έντερο αποτελεί σύμμαχο του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς, αλλά και της διάθεσης και εν γένει της ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, πολλές πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως το στρες, ο ανεπαρκής ύπνος, η κατανάλωση τροφίμων επεξεργασμένων και υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, καθώς και η λήψη αντιβίωσης, μπορούν να διαταράξουν τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος (το σύνολο του μικροβιακού πληθυσμού που ζει στο έντερό μας).

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει άλλες πτυχές της υγείας μας, όπως την καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη διαδικασία της πέψης, το δέρμα, το βάρος, τα επίπεδα ορμονών, καθώς και την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικές ουσίες.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια σημάδια ή συνήθειες που μπορεί να μαρτυρούν πως χρειάζεται να φροντίσουμε την υγεία του εντέρου.

Στομαχικές διαταραχές: Συμπτώματα όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, διάρροια και καούρα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις κακής λειτουργίας του εντέρου.

Κακή διατροφή: Μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων και πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να μειώσει την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο σας. Αυτή η ανισορροπία μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη, η οποία ίσως βλάψει ακόμη περισσότερο το έντερο.

Υψηλές ποσότητες εξευγενισμένων σακχάρων, ιδιαίτερα σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, έχουν συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή στον οργανισμό.

Ακούσια εναλλαγή βάρους: Εάν παίρνετε ή χάνετε βάρος δίχως να έχετε κάνει αλλαγές στη διατροφή ή τη σωματική άσκηση, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μη σωστής λειτουργίας του εντέρου, η οποία και δύναται να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά, να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και να αποθηκεύει λίπος.

Η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε υπερανάπτυξη μικροβίων του εντέρου, ενώ η αύξηση βάρους ενδέχεται να οφείλεται σε αντίσταση στην ινσουλίνη ή στην επιθυμία υπερβολικής κατανάλωσης τροφής λόγω μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών ουσιών.

Διαταραχές ύπνου ή διαρκής κόπωση: Η κακή λειτουργία του εντέρου μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση διαταραχών ύπνου που συνακόλουθα οδηγούν σε χρόνια κόπωση. Η σεροτονίνη, ορμόνη που επηρεάζει τη διάθεση και τον ύπνο, παράγεται κυρίως στο έντερο, εξ ου και εάν η λειτουργία του είναι διαταραγμένη μπορεί να επηρεαστεί και ο ύπνος σας.

Ερεθισμοί του δέρματος: Οι δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα μπορεί να σχετίζονται με ένα μη υγιές έντερο. Η φλεγμονή στο έντερο που προκαλείται από κακή διατροφή ή τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσει αυξημένη «διαρροή» ορισμένων πρωτεϊνών στον οργανισμό, γεγονός που με τη σειρά του ενδέχεται να πυροδοτήσει ερεθισμούς στο δέρμα.

Δυσανεξία σε τρόφιμα: Είναι το αποτέλεσμα της δυσκολίας πέψης ορισμένων τροφίμων (διαφέρει από την τροφική αλλεργία, η οποία προκαλείται από αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα τρόφιμα).

Θεωρείται ότι η δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία βακτηρίων στο έντερο, γεγονός που δύναται να επιφέρει δυσκολία στην πέψη των τροφίμων αυτών και δυσάρεστα συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, διάρροια, κοιλιακό άλγος και ναυτία.

Τι μπορείτε να κάνετε

Φρένο στο άγχος: Το χρόνιο στρες είναι επιβλαβές για όλο τον οργανισμό, του εντέρου περιλαμβανομένου. Μερικοί τρόποι για να μειώσετε το άγχος μπορεί να περιλαμβάνουν διαλογισμό, περπάτημα, μασάζ, χρόνο με φίλους ή συγγενείς, διάχυση αιθέριων ελαίων, μείωση του καφέ, περισσότερο γέλιο, γιόγκα.

Κοιμηθείτε αρκετά: Ο ανεπαρκής ύπνος ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου, και το αντίστροφο. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες τη νύχτα, και συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό εάν αντιμετωπίζετε επίμονα προβλήματα με τον ύπνο σας.

Μην τρώτε γρήγορα: Το να μασάτε καλά το φαγητό σας και να τρώτε πιο αργά τα γεύματά σας μπορεί να βοηθήσει στην πλήρη πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονου νερού έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετική επίδραση στην προστατευτική επένδυση του εντέρου, καθώς και στην ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο.

Δοκιμάστε προβιοτικά ή πρεβιοτικά: Η προσθήκη ενός προβιοτικού ή πρεβιοτικού συμπληρώματος στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας. Συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.Τα πρεβιοτικά παρέχουν «τροφή» που προορίζεται να προωθήσει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο, ενώ τα προβιοτικά είναι ζωντανά καλά βακτήρια. Ωστόσο, δεν προορίζονται για όλους και θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Ελέγξτε εάν έχετε δυσανεξία σε τρόφιμα: Εάν έχετε συμπτώματα όπως κράμπες, φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, διάρροια, εξανθήματα, ναυτία, κόπωση ίσως υποκρύπτεται δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε ποια ή ποιες τροφές στη διατροφή σας μπορεί να ευθύνονται.

Αλλάξτε τη διατροφή σας: Η μείωση της ποσότητας των επεξεργασμένων, υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και λιπαρά, τροφίμων μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία του εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών φυτικών τροφών και άπαχης πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει θετικά το έντερό σας. Μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει σε μεγάλο βαθμό σε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα.

Πηγή: iatropedia