4 years, 1 month ago
6

Την καταλυτική επίδραση του επαρκούς και ποιοτικού ύπνου στην ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας -και μάλιστα σε ποσοστό 42%- αποτυπώνει νέα μελέτη

Την καίρια σημασία της βελτίωσης του ύπνου μας ως μέσο πρόληψης έναντι της εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας υποδεικνύει νέα επιστημονική μελέτη, η οποία έρχεται να διαπιστώσει πως οι ενήλικες με υγιή πρότυπα ύπνου διατρέχουν 42% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων κινδύνου, συγκριτικά με όσους δεν κοιμούνται αρκετά ή αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου.

Η σχετική μελέτη υπογράφεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τουλέιν στη Νέα Ορλεάνη των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα υγιή πρότυπα ύπνου είναι η έγερση το πρωί, ελάχιστη διάρκεια 7-8 ωρών ύπνου και απουσία αϋπνίας, ροχαλητού ή υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης παρατήρησης εξετάστηκε η συσχέτιση μεταξύ υγιών προτύπων ύπνου και καρδιακής ανεπάρκειας βάσει δεδομένων για 408.802 ενήλικες, ηλικίας 37 έως 73 ετών, που αντλήθηκαν από το μητρώο Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας καταγράφηκαν έως την 1η Απριλίου 2019, με τους ερευνητές να εντοπίζουν 5.221 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 10 ετών.

Η βαθμολογία ως προς την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων συνδιαμορφώθηκε από τα ακόλουθα στοιχεία: Τη διάρκεια του ύπνου, επεισόδια αϋπνίας, ροχαλητό και άλλα σχετιζόμενα με τον ύπνο χαρακτηριστικά, όπως εάν ο συμμετέχων ξυπνούσε νωρίς το πρωί ή κοιμόταν πολύ αργά το βράδυ, και αν παρουσίαζε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η διάρκεια του ύπνου χωρίστηκε σε τρεις κατηγορίες: σύντομη (λιγότερη από επτά ώρες την ημέρα), συνιστώμενη (επτά έως οκτώ ώρες την ημέρα) και παρατεταμένη (εννέα οι περισσότερες ώρες).

Κατόπιν της προσαρμογής των δεδομένων για την παρουσία διαβήτη, υπέρτασης, λήψης φαρμάκων, γενετικές παραλλαγές και άλλες παραμέτρους, προέκυψε ότι οι συμμετέχοντες με τα πιο υγιή πρότυπα ύπνου είχαν 42% μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με άτομα με ανθυγιεινά πρότυπα ύπνου.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν επιπλέον ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας συσχετίζεται ανεξάρτητα και είναι κατά 8% χαμηλότερος για όσους ξυπνούν νωρίς το πρωί, 12% χαμηλότερος για όσους κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες καθημερινά, 17% χαμηλότερος για όσους δεν υποφέρουν συχνά από αϋπνία, και 34% χαμηλότερος για όσους δεν παρουσιάζουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν τη σημασία της βελτίωσης των συνολικών συνθηκών του ύπνου για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας» επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης Lu Qi, καθηγητής Επιδημιολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης.

ygeiamou.gr