Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση Γεωργούλη καθώς η βελγική εισαγγελία κρατά μια παράξενη σιωπή ενώ κανείς στις Βρυξέλλες δεν γνωρίζει αν ο Αλέξης Γεωργούλης και οι δικηγόροι του έχουν ακόμα λάβει το επίσημο κατηγορητήριο αλλά ούτε, σε αντίθετη περίπτωση, γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.
Το real.gr έχει προσπαθήσει επανειλλημένα να επικοινωνήσει με την εισαγγελία, τόσο τηλεφωνικά οσο και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο χωρίς ωστόσο να έχει λάβει την παραμικρή απάντηση.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβόυλιο προέβη στην άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργουλη ήδη από την 1 Ιουνίου, κατόπιν σχετικού αιτήματος της βελγικής εισαγγελίας.
Στις Βρυξέλλες αναφέρουν οτι κανονικά, μετά την άρση ασυλίας του, οι δικηγόροι του θα έπρεπε ήδη να έχουν λάβει το επίσημο κατηγορητήριο και η διαδικασία να έχει προχωρήσει. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.
Η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, αναφέρει οτι λαμβάνει υπόψη ότι οι πράξεις που εικάζεται ότι διέπραξε ο Αλέξης Γεωργούλης συνιστούν τα εξής ποινικά αδικήματα: βιασμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται επί του παρόντος ως προσβολή της γενετήσιας ακεραιότητας κατά την έννοια του άρθρου 417/11 του βελγικού Ποινικού Κώδικα, και εκ προθέσεως πρόκληση σωματικής βλάβης κατά την έννοια του άρθρου 398 του βελγικού Ποινικού Κώδικα.
Της ψήφου στην Ολομέλεια για την άρση ασυλίας είχε προηγηθεί απόφαση από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συνέχεια της οποίας, η δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη Ματίνα Μαλλά είχε σχολιάσει θετικά.
Σε ανακοίνωση της, η δικηγόρος του Γεωργούλη είχε δηλώσει τα εξής:
“Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στον συντομότερο δυνατό χρόνο λόγω των επανειλημμένων και επίμονων αιτημάτων του κυρίου Γεωργούλη στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ταχύτερη δυνατή άρση της ασυλίας του. Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε την άρση και συνεπώς το θέμα θα εισαχθεί προς ψήφιση σε μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ευρωβουλευτών στην επόμενη ολομέλεια. Αυτό σημαίνει, ότι μάλλον η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου. Η σύντμηση αυτή των διαδικασιών, οφείλεται στην παραίτηση του κυρίου Γεωργούλη από το δικαίωμα ακρόασης, το οποίο θα παρακώλυε και θα επιβράδυνε τις διαδικασίες. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο και δεν παραστάθηκε σήμερα κατά τη διαδικασία. Ο ίδιος είχε προτείνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές να εμφανισθεί και να παράσχει εξηγήσεις, πλην όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω του ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας του. Η σημερινή εξέλιξη είναι πολύ θετική, καθώς κατόπιν τούτου αναμένουμε την κλήση του ίδιου από τις αρχές, προκειμένου να καταθέσει και να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της καταγγελίας και των διαλαμβανομένων στην δικογραφία».
Η σχετική ανακοίνωση της επιτροπής νομικών υποθέσεων ανέφερε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε μια επιστολή με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2023 με το αίτημα της εισαγγελίας του Βελγίου για την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Το αίτημα υποβλήθηκε στο πλαίσιο καταγγελίας που έγινε στις 24 Ιουνίου 2021 κατά του Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και κακοποίηση, εγκλήματα που φέρονται να έχουν διαπραχθεί τον Ιανουάριο του 2020.
Ο Αλέξης Γεωργούλης αρνήθηκε το δικαίωμά του να γίνει ακρόαση από την επιτροπή JURI και μετέφερε την επιθυμία του να αρθεί η ασυλία του το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα της δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνονταν στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την άρση ασυλίας του, ο Αλέξης Γεωργούλης θα βρισκόταν άμεσα ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης και θα λάμβανε γνώση των κατηγοριών εις βάρος του και οι δικηγόροι να έχουν πρόσβαση στην δικογραφία της υπόθεσης. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί καμία σχετική κινητικότητα από τις βέλγικες αρχές.
Μιλώντας πριν από δύο περίπου μήνες στον realfm 97,8 για την υπόθεση, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ είχε πει χαρακτηριστικά ότι: «Εγώ το κορίτσι αυτό το γνωρίζω. Τη γνωρίζω πολύ καλά. Είναι κόρη συναδέλφου και συνάδελφος η ίδια. Είναι μορφωμένο κορίτσι, γλωσσομαθής, εργατική, η οποία χαίρει εκτίμησης στις Βρυξέλλες. Σε εμένα η ίδια δεν είχε πει κάτι. Όμως, έμαθα από συγγενικό της πρόσωπο ότι είχε υποστεί τέτοιο σοκ και ήταν τόσο σοβαρά τα χτυπήματα τα οποία υπέστη, που δεν μπορούσε για περισσότερους από έξι μήνες να δει κανέναν ή να μιλήσει με κανέναν, γιατί φοβόταν ότι αυτό θα μαθευτεί από τους γονείς της, τους οποίους ήθελε να διαφυλάξει».
«Η ίδια ως μια γυναίκα που υφίσταται βιασμό και σωματική κακοποίηση, όχι μόνο παθαίνει ένα σοκ, αλλά παθαίνει έναν έντονο ψυχικό κλονισμό για να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα και αυτό που συμβαίνει τώρα με την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και τον κανιβαλισμό που υφίσταται από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου, που δημοσιεύουν φωτογραφίες της, που δεν σέβονται τίποτα κυριολεκτικά».