H Σοφία Μπεκατώρου στέλνει ένα νέο μήνυμα σε όλες τις γυναίκες μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
Η Ολυμπιονίκης που με την εξομολόγησή της στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει το κίνημα MeToo στην Ελλάδα, έγραψε:
«Για όλες εκείνες που η δύση τους ήρθε πρόωρα και με βία ένα μόνο σκέφτομαι.
Ας σταματήσουμε να μιλάμε και ας ενώσουμε δυνάμεις για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Καμία στατιστική ανάλυση. Μιλάμε για ανθρώπους», γράφει η Σοφία Μπεκατώρου στην ανάρτησή της.
Η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε στην αρχή της χρονιάς τη σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος της από παράγοντα της Ομοσπονδίας, δίνοντας θάρρος σε πολλές γυναίκες, με παρόμοιες οδυνηρές εμπειρίες, να μιλήσουν ανοιχτά για αυτές.
Η Σοφία Μπεκατώρου πάντα είχε τη δύναμη είτε βρισκόταν σε αγώνες στη θάλασσα είτε όχι και αυτή τη δύναμη ψυχής της την απέδειξε για μία ακόμη φορά όταν μίλησε για τη σεξουαλική της κακοποίηση, λέγοντας:
«Έχω πετύχει διακρίσεις για τη χώρα μας, έχοντας χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: Την αγάπη προς τον εαυτό μου».
Μία γεννημένη πρωταθλήτρια με 10 μετάλλια στη σπουδαία καριέρα της στην ιστοπλοΐα, μπήκε από πολύ νωρίς σε έναν χώρο που έπρεπε να είναι κάτι παραπάνω δυνατή.
Άλλωστε δεν ήταν η ζωή της φτιαγμένη από ροδοπέταλα.
«Από όταν ξεκίνησα ήμουν το μοναδικό κορίτσι στην ομάδα, αργότερα το μοναδικό κορίτσι που κοντράριζε στα ίσια τα αγόρια αθλητές, όταν μεγάλωσα η μοναδική γυναίκα υπεύθυνη στρατηγικής σε μεγάλες αγωνιστικές ομάδες με άνδρες, το 2016 πρώτη Ελληνίδα σημαιοφόρος σε Ολυμπιακούς αγώνες και τώρα η μοναδική Ελληνίδα κυβερνήτης σε ιπτάμενη Ολυμπιακή κατηγορία.
Ευτυχώς πολλά κορίτσια και γυναίκες προχώρησαν στο άθλημα και εύχομαι σύντομα να μην αποτελώ πλέον μοναδική περίπτωση.
Όταν ανοίγεις δρόμο όμως και σε άλλους ανθρώπους βιώνεις μια δύσκολη περίοδο που διαρκεί χρόνια και συνοδεύεται με μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση, μέχρι να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και να σε αντιμετωπίσουν με βάσει τις ικανότητές σου και όχι το φύλο σου» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της και αυτή της δύναμη την απέδειξε και σήμερα με τα όσα αποκάλυψε γιατί όπως είπε:
«Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.
Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών».
Η Σοφία Μπεκατώρου έχει τιμήσει την Ελλάδα σε δύο Ολυμπιακές διοργανώσεις, κατακτώντας ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και ένα χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο το 2008. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου του 1977. Ξεκίνησε την Ιστιοπλοΐα το 1985 στην κατηγορία Optimist.
Κατόπιν πέρασε στο μονοθέσιο σκάφος Europe, όπου παρέμεινε μέχρι το 1997.
Έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων (2000, 2001, 2002, 2003) κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470. Οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρεις φορές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470. Μετά την αποχώρηση της Αιμιλία Τσουλφά άλλαξε κατηγορία περνώντας στα σκάφη Ίνγκλινγκ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε Χάλκινο Μετάλλιο, μαζί με τις Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου.
Το 2012 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ως προπονήτρια Ρωσικού Πληρώματος έχασε για ελάχιστα το Χάλκινο Μετάλλιο, ενώ στους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο αποτέλεσε την πρώτη Γυναίκα Σημαιοφόρο που εισήλθε σε Ολυμπιακό Στάδιο κατά την Διάρκεια Τελετής Έναρξης, από καταβολή σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι επίσης αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και μητέρα 2 παιδιών.
Είναι μέλος Επιτροπής της Διεθνούς Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας, ενώ έχει έντονη κοινωνική δράση και έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρουσιάσεων σε σχολεία και ομίλους στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με στόχο την διάδοση των Ολυμπαικών Αξιών και του Ευ αγωνίζεσθαι.