Social media: Crypto-απάτες με Μασκ και Τσιτσιπά
2 years, 5 months ago
6

Δύο Ελληνες, παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, βρέθηκαν να μοιράζονται μια πανομοιότυπη και οδυνηρή εμπειρία. Οπως εξομολογήθηκαν οι ίδιοι στο «ΘΕΜΑ», έπεσαν θύματα διαδικτυακής απάτης «επενδυτικού τύπου». Ο απόστρατος αξιωματικός Β.Φ. και η ιδιωτική υπάλληλος Ε.Ζ. παρασύρθηκαν από παραπειστικές διαφημίσεις επενδυτικών προϊόντων σε κρυπτονομίσματα. Ξεκίνησαν από σχετικά μικρά ποσά (250 ευρώ) και ενισχύοντας διαρκώς το υποτιθέμενο ψηφιακό πορτοφόλι τους κατέληξαν να χάσουν από 50.000 ευρώ ο καθένας.

crypto_apati_in__3_

Οπως είναι προφανές, όμως, υπάρχουν πολλοί άλλοι, πιθανώς εκατοντάδες ή και χιλιάδες, οι οποίοι χάνουν καθημερινά τα χρήματά τους σε τέτοιου είδους απάτες. Μάλιστα, το διεθνές κύκλωμα που κρύβεται πίσω από τις σχετικές διαφημίσεις στο Facebook, προκειμένου να προσδώσει αληθοφάνεια και επίφαση αξιοπιστίας στις υπηρεσίες που προσφέρει, χρησιμοποιεί διάσημα πρόσωπα ως δήθεν «πρεσβευτές» και ωφελημένους από τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Ετσι, οι μορφές του Ελον Μασκ, αλλά και των άμεσα αναγνωρίσιμων από το ελληνικό κοινό Ακη Πετρετζίκη, Στέφανου Τσιτσιπά, Πέτρου Κωστόπουλου κ.ά. επιστρατεύτηκαν για την παραπλάνηση των επενδυτών-θυμάτων. Φυσικά, τα πάντα γίνονται εν αγνοία των προαναφερθέντων διάσημων προσώπων. Για παράδειγμα, οι απατεώνες παρουσίαζαν τον Στέφανο Τσιτσιπά ως έναν από τους εκλεκτούς επενδυτές στις πλατφόρμες τους, αναφέροντας ότι ο Ελληνας σταρ του τένις εμφανίστηκε στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη και αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό του για τον τρόπο που έχει βρει για να πολλαπλασιάζει το εισόδημά του. Δηλαδή την επένδυση χρημάτων στις πλατφόρμες συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα. Εξυπακούεται ότι ο Τσιτσιπάς δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την όλη υπόθεση.

crypto_apati_in__3_
crypto_apati_in__1_
Ο Ελον Μασκ και ο Στέφανος Τσιτσιπάς εμφανίζονται εν αγνοία τους σε αναρτήσεις που υπόσχονται μεγάλα κέρδη από «επενδύσεις» σε κρυπτονομίσματα

Ούτε ευρώ πίσω

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τις απάτες με κρυπτονομίσματα, το «ΘΕΜΑ» αποτάθηκε στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας εξηγεί ότι «από το τέλος του 2019 εντοπίζεται αύξηση διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, των επονομαζόμενων επενδυτικών απατών (investment scams). Στον συγκεκριμένο τύπο απάτης, οι δράστες προσεγγίζουν τηλεφωνικά τα υποψήφια θύματα υποδυόμενοι τους εργαζόμενους σε δήθεν μεγάλες επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού. Εναλλακτικά, είναι το θύμα που αναζητά από μόνο του επενδυτικές ευκαιρίες μέσω Διαδικτύου».

Ο κ. Παπακώστας αναλύει το πώς οι δράστες παραπέμπουν τους χρήστες σε απατηλές ιστοσελίδες που έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν και τους υπόσχονται υψηλές αποδόσεις από επενδύσεις σε κινητές αξίες (μετοχές, παράγωγα – χρηματοοικονομικά προϊόντα), αλλά και κρυπτονομίσματα. Αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη, οι απατεώνες πείθουν το θύμα να αποστείλει χρήματα τμηματικά, μέσω εμβασμάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Μια άλλη προσφιλής τεχνική είναι να ζητούν βοήθεια από τα θύματα για την εκτέλεση της συναλλαγής τους, ζητώντας απομακρυσμένη πρόσβαση στους υπολογιστές των «επενδυτών». Αφού αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή, οι δράστες υποκλέπτουν τα κρίσιμα στοιχεία για τις τραπεζικές συναλλαγές και αρχίζουν να εκτελούν εμβάσματα προς χώρες εκτός Ελλάδας, όπου συνήθως λειτουργεί πλήθος ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Η μετατροπή των ευρώ σε κρυπτονομίσματα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της ροής των χρημάτων.

crypto_apati_in__2_
Κλείσιμο

Ο κ. Παπακώστας αποκαλύπτει επιπλέον ότι «οι κακοποιοί υπόσχονται πολύ μεγάλα, σίγουρα και γρήγορα κέρδη μέσω επένδυσης σε εικονικές διαδικτυακές επενδυτικές πλατφόρμες και αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι εικονικές αυτές πλατφόρμες παραπλανούν τους υποψήφιους επενδυτές, παρουσιάζοντάς τους αρχικά ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις προκειμένου να τους ωθήσουν στην επένδυση ακόμη μεγαλύτερων χρηματικών ποσών. Οταν, όμως, τα θύματα αιτούνται την ανάληψη του αρχικού κεφαλαίου ή μέρους των κερδών τους, οι δράστες διακόπτουν κάθε επικοινωνία μαζί τους. Τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση τα άτομα που επιλέγουν να προχωρήσουν σε αντίστοιχες επενδύσεις, δεν παίρνουν ποτέ πίσω ούτε ένα ευρώ από το κεφάλαιο ή τα υπεσχημένα “σίγουρα” κέρδη».

protothema.gr