Πόσοι πολιτικοί πηγαίνουν σε λαϊκές, σε σούπερ μάρκετ, σε κρεοπωλεία, σε ιχθυοπωλεία, κ.λ.π. Ελάχιστοι. Αρα πως θα ξέρουν το πρόβλημα της ακρίβειας που βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά. Και δεν είναι μόνο τα τιμολόγια της ΔΕΗ, άλλα ένας ολόκληρος κύκλος προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών.
Και εάν κάποτε, την μακρινή δεκαετία του 1980 είχαμε την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, ένα από τα πιο ανατρεπτικά εργαλεία της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπισθεί το τέρας του τιμάριθμου, τώρα τι έχουμε; Λιανοντούφεκα.
Πόσοι συμπολίτες μας αγωνιούν για το μηνιάτικο για να δουν εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες των παιδιών τους τώρα που ανοίγουν τα σχολεία;
Πιάστε τεφτέρι και υπολογίστε. Δεν φτάνουν. Και έρχεται και η ακρίβεια και δίνει απανωτά χαστούκια. Φθάνει η κοινωνική αλληλεγγύη που όντως είναι αυξημένη τα τελευταία χρόνια; Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να έχει ένας συνάνθρωπός μας ένα πιάτο φαγητό, αλλά να ζει ανθρώπινα με σταθερές συνθήκες και σε περιβάλλον οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας.
Στο εξωτερικό λαμβάνουν μέτρα αποφασιστικά, όπως π.χ. στην Ισπανία, ο Πρωθυπουργός Σάντσεθ που αποφάσισε να πέσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (από 21% σε 10%) στα επίπεδα του 2018 και παράλληλα. Την ίδια στιγμή, πιο βόρεια, ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε ενίσχυση μαμούθ για το βρετανικό σύστημα υγείας. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε προ ημερών ένα πρόσθετο κονδύλι 5,4 δισεκατομμυρίων λιρών για «να διαχειριστεί τις άμεσες πιέσεις της πανδημίας» το εθνικό σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων σε θεραπείες που συσσωρεύτηκαν λόγω της πανδημίας της Covid-19.
Γίνονται κινήσεις ουσίας στο εξωτερικό την ώρα που εμείς εδώ πανηγυρίζουμε –γιατί άραγε- για το ΑΕΠ. Ποιο ΑΕΠ όμως, όταν το φετινό είναι το ίδιο με αυτό του 2019 και το περυσινό ίδιο σχεδόν με αυτό του 2003. Γυρίσαμε ουσιαστικά πίσω, λίγο πριν από τα μνημόνια και στο ενδιάμεσο αυτή της οδυνηρής δεκαετίας, διαλύθηκαν κοινωνικές και οικονομικές τάξεις, καταστράφηκαν άνθρωποι.
Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων, τιθάσευσης της ακρίβειας και ελέγχων της αγοράς για αισχροκέρδεια.
Γιατί σε διαφορετική περίπτωση η οργή του κόσμου θα θεριέψει. Και μπροστά στο…άδειο πιάτο το…μάτι «πολιτικά γυαλίζει» και οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν.