Παραλλαγή Όμικρον – Φόβοι ότι «ξεφεύγει» από τα εμβόλια – Ανησυχία ότι θα κατακλύσει την Ευρώπη, σενάρια για νέα μέτρα και στην Ελλάδα
3 years, 1 month ago
6

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με την εμφάνιση λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, της μετάλλαξης Όμικρον, του κοροναϊού, όπως ονόμασε ο ΠΟΥ τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Ενδεικτικό της αγωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων συγκλήθηκε αμέσως ο ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για «στέλεχος ανησυχίας» ενώ αστραπιαία ήταν και η αντίδραση της Ε.Ε, κλείνοντας τα σύνορα της σε Αφρικανικές χώρες.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων τα οποία ισχύουν από σήμερα. Πρόκειται για αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις χώρες της νότιας Αφρικής, μεταξύ των οποίων και διακοπή των πτήσεων.

  • Διαβάστε επίσης: Τρομάζει η παραλλαγή Όμικρον: Νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από μια σειρά χώρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η μετάλλαξη ‘Ομικρον στην Ευρώπη είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός». Η νέα παραλλαγή του ιού εντοπίστηκε ήδη στην «καρδιά» της Ευρώπης: το Βέλγιο, αφαιρώντας κάθε περιθώριο καθησυχασμού για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ στην Ολλανδία οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεκάδες επιβάτες δύο πτήσεων από την περιοχή αυτή, πιθανόν έχουν μολυνθεί από τη νέα μετάλλαξη.

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά την εφιαλτική αυτή κατάσταση που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη και ταυτόχρονα εξετάζει το πως θα πορευτεί η χώρα με ασφάλεια στις γιορτές.

Οι ειδικοί δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους,  κάνοντας λόγο για μια από τις πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις. Περιμένουν «με κομμένη» την ανάσα, περισσότερα στοιχεία, καθώς φοβούνται ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή, ενδεχομένως να μην επηρρεάζεται από τα εμβόλια. 

«Περιμένουμε με κομμένη την ανάσα»

«Εκείνο που ανησυχεί είναι ότι η μετάλλαξη αυτή έχει πολλές αλλαγές στο κομμάτι του ιού που καταφέρνει να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Φοβόμαστε μην είναι τόσο διαφορετική ώστε να μην επηρεάζεται από τα εμβόλια, ή να είναι τόσο διαφορετική που να είναι πιο μεταδοτική. Οι επιστήμονες περιμένουν με κομμένη ανάσα. Φαίνεται ότι είναι πολυμεταδοτική χωρίς να έχουμε δεδομένα ακόμα. Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με επιστήμονες της Νότιας Αφρικής», είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη.

«Δεν ξέρουμε αν μπορεί να ξαναμολυνθεί με τη νέα μετάλλαξη κάποιος που έχει περάσει κοροναϊό, ή αν θα μας καλύπτουν πλήρως τα εμβόλια. Προσωπικά πιστεύω ότι σε ένα μέρος θα μας καλύπτουν. Ήδη οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες, να είναι έτοιμοι ώστε να υπάρξει σύντομα ένα νέο εμβόλιο που να καλύπτει και αυτή τη μετάλλαξη», εξήγησε η ίδια.

Απαντώντας στο πόσα εμβόλια θα χρειαστεί να κάνουμε μέχρι να τελειώσουμε με την πανδημία, η κ. Λινού είπε ότι «Δε νομίζω ότι πρέπει να μας ανησυχεί το πόσα εμβόλια θα κάνουμε. Της γρίπης οι μεγαλύτεροι το κάνουμε κάθε χρόνο. Ανησυχητικό είναι να μην προλάβουμε να έχουμε εμβόλιο. Το εμβόλιο μας προφύλαξε μέχρι σήμερα. Απλά δεν ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη. Για ένα διάστημα θα παλεύουμε ακόμα με τη Δέλτα».

«Για αυτό ο ΠΟΥ πίεζε για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, γιατί ο ιός μεταλλάσσεται στο ανθρώπινο σώμα», τόνισε.

Πιο μεταδοτική, πιο επικίνδυνη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την παραλλαγή Όμικρον, ως την πιο ανησυχητική που έχουν δει έως σήμερα καθώς περιέχει πολλές μεταλλάξεις, που δεν την κάνουν μόνο πιο μεταδοτική αλλά ίσως και να τη βοηθούν να προσβάλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ECDC τονίζει ότι «Το στέλεχος Όμικρον είναι η πλέον αποκλίνουσα απειλή του κοροναϊού που έχει ανιχνευθεί σε σημαντικούς αριθμούς μέχρι στιγμής στην πανδημία, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα, σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολών και αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης».

Οι ανησυχίες αυτές, αλλά και η μαζική επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ευρώπη οδήγησαν σε μίνι «κραχ» τις διεθνείς αγορές, καθώς πάνω από την υφήλιο πλανάται και πάλι η σκιά των lockdown σε ενδεχόμενη έξαρση των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού.

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

«Μεταλλάξεις περιμέναμε, το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί να δούμε και άλλες. Δε χρειάζεται πανικός. Είναι μια μετάλλαξη που προσπαθούμε να δούμε αν είναι πολύ μεταδοτική, περισσότερο από τη Δέλτα, και το πώς την καλύπτουν τα εμβόλια. Αν την καλύπτουν θα είναι μια μετάλλαξη όπως οι άλλες που διαχειριζόμαστε. Θα έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αυτές τις ημέρες και θα περάσουμε στη διαχείριση», ανέφερε μιλώντας στο MEGA,  η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι αν χρειαστεί μέσα σε 100 ημέρες μπορούν να έχουν νέο εμβόλιο που να καλύπτει και τη νέα μετάλλαξη. Τις αποφάσεις θα τις πάρουμε όταν έχουμε στοιχεία. Αν χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα κάνουμε νέο εμβόλιο για να καλύψουμε αυτή τη μετάλλαξη. Αλλά οι πιθανότητες είναι τα εμβόλια που έχουμε ήδη στα χέρια μας να καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη»,  πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι μεταλλάξεις που μπορεί να κάνει ο ιός είναι άπειρες. Χρειάζεται προσοχή, μάσκα, μέτρα ατομικής προστασίας, και έλεγχος στους ανθρώπους που έρχονται με τις πτήσεις από το εξωτερικό».

Πώς θα πορευτούμε μέχρι τα Χριστούγεννα

Γεγονός είναι ότι η παραλλαγή ‘Ομικρον, δημιουργεί νέα δεδομένα και φέρνει πιο κοντά τις πιθανότητες, χώρες όπως η Ελλάδα, να αναγκαστούν στη λήψη μέτρων που μέχρι σήμερα «ξορκίζουν».

Εκτός, όμως, από την ανεξερεύνητη, μέχρι στιγμής μετάλλαξη, κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν, ενόψει Χριστουγέννων πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, στην περίπτωση που η υγειονομική κατάσταση στη χώρα δεν αρχίσει να εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Στις αρχές της εβδομάδας που ξεκινά, συνεδριάζει η Επιτροπή των Επιστημόνων, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία των μέτρων που εφαρμόζονται από την περασμένη Δευτέρα και να κάνει τις εισηγήσεις της.

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν κάνει εκτεταμένες συζητήσεις και στο συρτάρι βρίσκεται ένα προσχέδιο μέτρων που αφορά στους ανεμβολίαστους και μόνο, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Η προσπάθεια που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown αλλά και σημαντικοί περιορισμοί που θα πλήξουν οριζόντια τους πολίτες, έχει στο επίκεντρό της τις αντοχές του ΕΣΥ.

Ενδεικτικό, ωστόσο, της αγωνίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζεται ήδη Plan B για την απευκταία περίπτωση που αναγκαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε νέο lockdown. 

«Μάσκες παντού – εμβολιασμοί χωρίς ερωτήσεις»

Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο, διευθυντή ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, η  νέα μετάλλαξη Όμικρον είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής αμέλειας των πλούσιων χωρών απέναντι στις φτωχές αφήνοντάς τες χωρίς εμβόλια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ζήτησε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, όπως κλείσιμο των σχολείων, χρήση μάσκας παντού και lockdown για τους ανεμβολίαστους.

Η Αφρική έχει ποσοστό εμβολιασμού 6% επισήμανε και πρόσθεσε: «Η πιο σωστή στρατηγική είναι ο καθολικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός. Όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης τον Ιούλιο, είχε 8.000 κρούσματα. Εφάρμοσε την τρίτη δόση και τώρα μετρά 400 κρούσματα ημερησίως. Εμείς αργήσαμε να βάλουμε την τρίτη δόση στη φαρέτρα μας.

Κάναμε και ένα ακόμα λάθος. Θεοποιήσαμε τους εμβολιασμένους. Ένα 20% σε απλές κλίνες είναι εμβολιασμένοι. Και οι εμβολιασμένοι μολύνονται. Άρα, έπρεπε να επιταχυνθεί η τρίτη δόση. Στο νοσοκομείο μου από τις 70 εισαγωγές, οι 25 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Αθηνά Λινού είπε στο MEGA, ότι «από την αρχή που δόθηκε η ελευθερία στους εμβολιασμένους να μη χρησιμοποιούν τη μάσκα, έχω επαναστατήσει. Επιμένω καθημερινά ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους και σε όλους τους χώρους, εκτός αν έχουμε απόσταση μεγαλύτερη από 2-3 μέτρα από τους άλλους. Χρειαζόμαστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου σε όλες μας τις επαφές, και ή δύο μάσκες ή μάσκα υψηλής αποδοτικότητας».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Ελπίζω ότι δε θα πάμε σε lockdown και ότι η καινούργια μετάλλαξη δε θα φτάσει στην Ελλάδα, γιατί αυτό θα είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη. Πρέπει να φορούν όλοι μάσκα, να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι, σε καταυλισμούς, σε κέντρα στήριξης μεταναστών, να βγουν στους δρόμους εμβολιαστικές μονάδες και να εμβολιάζουν», σημείωσε η κ. Λινού.

«Θα ήταν λάθος να πάμε σε lockdown»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σημείωσε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα μέτρα και ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μόνο οι εμβολιασμοί.

Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ των rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ ώστε να ξέρουν ότι δεν είναι ασυμπτωματικοί και δεν μεταδίδουν. Μάλιστα, τόνισε ότι ο ιός δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ηλικίες, αλλά όλους.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, η ίδια ανέφερε στο MEGA, ότι «uα ήταν λάθος με 64,9% στους εμβολιασμούς να πάμε σε lockdown. Θα γυρίζαμε πίσω. Δεν έχουμε μιλήσει για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όταν είμαστε εμβολιασμένοι και έχουμε όπλο το εμβόλιο για να πάμε μπροστά, γιατί να πάμε πίσω;  Οι ιοί δεν είναι ελεγχόμενοι, είναι ανεξέλεγκτοι. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα εμβόλια θα κάνουμε, αλλά πρέπει να τα κάνουμε για να περιορίσουμε τον ιό».

«Αν φτάσουμε σε ποσοστό εμβολιασμού πολύ υψηλό θα έχουμε μεγαλύτερη ασφάλεια, και θα μπορούμε να αγκαλιαστούμε με τους εμβολιασμένους φίλους μας, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω».

 

in.gr