«Με ένα χτύπημα εξατμίζονται όλοι στο λεπτό»: Το ελάττωμα στα ρωσικά τανκς
2 years, 6 months ago
6

Άλλα άρματα μάχης στο σύγχρονο πεδίο μάχης αποθηκεύουν τα πυρομαχικά τους γενικά μακριά από το πλήρωμα, πίσω από θωρακισμένους τοίχους.

Το φονικό ελάττωμα που έχουν τα ρωσικά άρματα μάχης αναλύουν οι Washington Post, τονίζοντας πως μόνο ένα χτύπημα είναι αρκετό προκειμένου να βρουν τραγικό θάνατο όλοι οι στρατιώτες που βρίσκονται μέσα.

Όπως αναφέρει το αμερικάνικο μέσο, το σφάλμα στα ρωσικά τανκς τύπου Τ-72 συνδέονται με τον τρόπο τον οποίο τα άρματα συγκρατούν και φορτώνουν τα πυρομαχικά.

Σε αυτά τα άρματα σοβιετικής σχεδίασης, τα βλήματα τοποθετούνται όλα σε έναν δακτύλιο μέσα στον πύργο.

Όταν ένας εχθρικός πυροβολισμός χτυπήσει στο σωστό σημείο, ο δακτύλιος των πυρομαχικών μπορεί γρήγορα να «ψηθεί» και να πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, ανατινάζοντας τον πύργο.

Άλλα άρματα μάχης στο σύγχρονο πεδίο μάχης αποθηκεύουν τα πυρομαχικά τους γενικά μακριά από το πλήρωμα, πίσω από θωρακισμένους τοίχους.

Ωστόσο τα πυρομαχικά του ρωσικού άρματος μάχης T-72 βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον κύριο πύργο και τα μέλη του πληρώματος.

«Για ένα ρωσικό πλήρωμα, αν χτυπηθεί το διαμέρισμα αποθήκευσης πυρομαχικών, όλοι είναι νεκροί», δήλωσε ο Robert E. Hamilton, καθηγητής στο U.S. Army War College, προσθέτοντας ότι η δύναμη της έκρηξης μπορεί να «εξατμίσει ακαριαία» το πλήρωμα. 

«Όλες αυτές οι σφαίρες -περίπου 40 ανάλογα με το αν μεταφέρουν πλήρες φορτίο ή όχι- θα ψηθούν όλες κι έτσι όλοι θα είναι νεκροί».

Η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 530 άρματα μάχης στην Ουκρανία

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 530 άρματα μάχης -καταστραμμένα ή αιχμαλωτισμένα- από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι Ουκρανοί εκμεταλλεύονται το ελάττωμα των τανκς», δήλωσε ο Samuel Bendett, σύμβουλος στο Center for Naval Analyses.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν παράσχει αντιαρματικά όπλα σε μεγάλες ποσότητες.

Βέβαια να σημειωθεί πως και η  Ουκρανία έχει παρόμοια τανκς, τα οποία αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. 

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Το ελάττωμα μιλάει για μια ευρύτερη διαφορά στις προσεγγίσεις μεταξύ της  κατασκευής των αρμάτων της Δύσης και των ρωσικών, λένε οι αναλυτές.

«Τα αμερικανικά άρματα μάχης δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια του πληρώματος με τρόπο που τα ρωσικά άρματα μάχης δεν το κάνουν», δήλωσε ο Χάμιλτον.

«Είναι πραγματικά απλώς μια διαφορά στον σχεδιασμό του διαμερίσματος αποθήκευσης πυρομαχικών και μια διαφορά στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων».

Η διαφορά με τα δυτικά άρματα μάχης

Τα πυρομαχικά στα περισσότερα δυτικά άρματα μπορούν να φυλάσσονται κάτω από το δάπεδο του πυργίσκου, προστατευόμενα από το βαρύ κύτος – ή στο πίσω μέρος του πυργίσκου, δήλωσε ο καθηγήτης του U.S. Army War College.

Ακόμη και οι πρώτες εκδόσεις των αμερικανικών αρμάτων M1 Abrams τη δεκαετία του 1980 ήταν εξοπλισμένες με σκληρές θωρακισμένες πόρτες που χώριζαν το πλήρωμα στο εσωτερικό από τα αποθηκευμένα πυρομαχικά. Αυτά τα άρματα διαθέτουν πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Σχεδιάστηκαν για να είναι ισχυρότερα από την επάνω θωράκιση, έτσι ώστε αν τα πυρομαχικά ψηθούν, η έκρηξη να διοχετευθεί προς τα πάνω μέσω των πάνελ έκρηξης, αντί να εισέλθει στο διαμέρισμα του πληρώματος, δήλωσε ο Χάμιλτον. 

Από την άλλη πλευρά, τα ρωσικά άρματα βασίζονται σε μηχανικούς αυτόματους φορτωτές, που τους επιτρέπουν να επανδρώνονται από μια ομάδα τριών ατόμων.

Ο σχεδιασμός των ρωσικών αρμάτων δίνει προτεραιότητα στον ρυθμό πυρός, την ισχύ πυρός, το χαμηλό προφίλ, την ταχύτητα και την ευελιξία έναντι της συνολικής ασφάλειας, δήλωσε ο Χάμιλτον.

Τα ρωσικά άρματα τείνουν να είναι ελαφρύτερα και απλούστερα και έχουν λεπτότερη, λιγότερο προηγμένη θωράκιση από τα δυτικά άρματα», πρόσθεσε.

Νεότερα ρωσικά μοντέλα έχουν βγει μετά το T-72, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 από τη Σοβιετική Ένωση.

Υπάρχουν και πιο εξελιγμένα ρωσικά άρματα, αλλά…

Ένα από αυτά, το T-14 Armata, έχει περιγραφεί ως ένα εξελιγμένο  όπλο στο πεδίο μάχης που αλλάζει τα δεδομένα. Ωστόσο αυτά εμφανίζονται ως επί το πλείστον στις παρελάσεις.

Οι νεότερες παραλλαγές του T-72 όντως δίνουν βάση στην μεγαλύτερη προστασία του άρματος, δήλωσε ο Bendett, αλλά η επικρατούσα αρχή ήταν η ίδια: ένα τριμελές πλήρωμα με χαμηλότερο προφίλ και βλήματα σε κύκλο μέσα στον πύργο.

Για τον αμερικανικό στρατό, είπε ο Χάμιλτον, «αν το άρμα καταστραφεί και το πλήρωμα επιβιώσει, μπορείς να κατασκευάσεις ένα άλλο άρμα πιο γρήγορα από ό,τι να εκπαιδεύσεις ένα άλλο πλήρωμα».

Ωστόσο όπως αναφέρει η Washington Post για τη Ρωσία, «οι άνθρωποι είναι τόσο αναλώσιμοι όσο και η μηχανή» είπε προσθέτοντας πως «οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό εδώ και 31 χρόνια, απλά επέλεξαν να μην το αντιμετωπίσουν».

in.gr