Έρευνα: Πώς αποφασίζουμε ποιοι άνθρωποι είναι κατάλληλοι για φίλοι;
2 years, 6 months ago
6

Για να γίνουμε φίλοι εξετάζουμε αν είμαστε συμβατοί. Μια νέα ισραηλινή μελέτη εξηγεί πώς λαμβάνουμε αυτή την απόφαση.

Λένε συχνά ότι μεταξύ των ανθρώπων που αισθάνονται αμέσως οικειότητα μεταξύ τους υπάρχει «χημεία». Πίσω από αυτήν την έκφραση ίσως να κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances, η οποία συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν παρόμοια… μυρωδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν φίλοι.

«Τα θηλαστικά της ξηράς μυρίζουν συνεχώς το ένα το άλλο και έτσι αποφασίζουν ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί τους» γράφει η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον Ινμπάν Ράβρεμπι του Ινστιτούτου Επιστημών Βάιζμαν, στο Ισραήλ.

Δείτε επίσης: Βest summer hits: Τα κορυφαία tips ομορφιάς

Πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την όσφρησή τους

Καθώς οι άνθρωποι ψάχνουν φίλους που να τους «μοιάζουν», η ομάδα ξεκίνησε την έρευνα υποθέτοντας ότι χρησιμοποιούν την όσφρηση για να κρίνουν αν είναι «συμβατοί» με κάποιον άλλον. Για να το επαληθεύσουν, συνέλεξαν δείγματα φίλων (του ιδίου φύλου) που δεν είχαν ερωτική σχέση μεταξύ τους και δήλωναν ότι ανέπτυξαν φιλική σχέση «από τη μια στιγμή στην άλλη». Εξέτασαν συνολικά 20 ζευγάρια φίλων – τα μισά αποτελούμενα από γυναίκες και τα υπόλοιπα από άνδρες, ηλικίας από 22 μέχρι 39 ετών.

Για να μην «μπερδευτούν» οι μυρωδιές, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα και να μην κοιμούνται μαζί με τους συντρόφους τους ή τα ζώα τους. Τους δόθηκε μάλιστα να φοράνε ένα συγκεκριμένο μακό μπλουζάκι, η μυρωδιά του οποίου αναλύθηκε στη συνέχεια από μια «ηλεκτρονική μύτη», ένα μηχάνημα που εντοπίζει τη χημική σύσταση του ιδρώτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι οσμές του κάθε ζεύγους φίλων ταίριαζαν μεταξύ τους περισσότερο από εκείνες των υπόλοιπων.

Για να δουν αν τα αποτελέσματα της μηχανής αντιστοιχούσαν στην ανθρώπινη αντίληψη, οι επιστήμονες στρατολόγησαν τις… μύτες τους. Μύριζαν τις οσμές δύο φίλων και ενός τρίτου, άσχετου προσώπου – και κατάφεραν να ξεχωρίσουν τα «ζευγάρια».

Μια άλλη υπόθεση ωστόσο θα μπορούσε να εξηγεί αυτήν την ομοιότητα της μυρωδιάς: οι φίλοι περνούν πολύ χρόνο μαζί και έχουν κοινά ενδιαφέροντα που επηρεάζουν τη μυρωδιά τους, όπως για παράδειγμα την περιοχή όπου διαμένουν ή τα φαγητά που τρώνε. Οι ερευνητές θέλησαν τότε να διαπιστώσουν αν η μυρωδιά μπορεί να «προβλέψει» τη συμβατότητα δύο ανθρώπων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Στρατολόγησαν 17 άγνωστους και παρατήρησαν ότι λόγω της ομοιότητας των οσμών θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι δύο άνθρωποι θα μπορούσαν να αναπτύξουν καλή σχέση μεταξύ τους στο 77% των περιπτώσεων αλλά και ότι στο 68% δεν υπήρχε καμία χημεία…

in.gr