Έλληνας που υπηρέτησε στο Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ γνώριζαν – Δεν αλλάζουν οι Ταλιμπάν, άμεση η σχέση τους με την τρομοκρατία
3 years, 2 months ago
6

«Οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύτηκαν τα πάντα. Θα μείνουν για καιρό στην εξουσία», δηλώνει ο απόστρατος Θάνος Νικάκης που διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Δύναμης Αφγανιστάν και έμεινε το 2006 σε στρατόπεδο λίγο έξω από την Καμπούλ – Τι λέει στο protothema.gr για τις εξελίξεις στην περιοχή και τον ρόλο Τουρκίας και Ρωσίας

Πυρακτωμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και την τρομοκρατική επίθεση, με τους εκατοντάδες νεκρούς, που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος. Σε αυτήν την δυσεπίλυτη και πολυπαραγοντική εξίσωση που έχει σχηματιστεί, ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, το μέλλον της τρομοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν, μοιραία, στο κάδρο του προβληματισμού.

Σχολιάζοντας τη νέα ρευστή και αμφίβολη εποχή, που έχει διαταράξει τις ισορροπίες στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, απόστρατος και πρώην μέλος τη ελληνικής ειρηνευτικής αποστολής στο Αφγανιστάν, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, διατείνεται πως δεν τίθεται ζήτημα ήττας των ΗΠΑ, καθώς «γνώριζαν» πώς θα εξελιχθεί το τοπίο.

ellinas3

Ο Θάνος Νικάκης, ο οποίος έμεινε, για έξι μήνες, το 2006, σε ένα στρατόπεδο λίγο έξω από την Καμπούλ, ως μέλος του ΕΛΔΑΦ, με τον λόχο των μηχανικών, δηλώνει στο protothema.gr ότι θα επαναληφθεί το σίριαλ της σκοτεινής περιόδου από το 1996 έως το 2001. Τότε που η απόλυτη καταπίεση και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρατούσε στο οπισθοδρομικό σκηνικό του καθεστώτος που είχε διαμορφώσει η οργάνωση των Ταλιμπάν.

Η πιο σκληρή έκφανση του ισλαμισμού και η αφαίρεση βασικών ελευθεριών των γυναικών θα επισκιάσουν ξανά, σύμφωνα με τον κ. Νικάκη, την καθημερινότητα του Αφγανιστάν.

Θεωρεί πως υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στην τρομοκρατία, τον ISIS και τους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία οι Ταλιμπάν εμφανίστηκαν ανοιχτοί στο ενδεχόμενο μιας διευρυμένης κυβέρνησης και σε συνομιλίες με τη Δύση, προκρίθηκε ένα απατηλό αφήγημα.

Ενδιαφέρον έχει, ακόμη, το σχόλιο του κ.Νικάκη για τον ρόλο της Τουρκίας, όσον αφορά στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Εκτιμά ότι με το πρόσχημα του απόλυτου διαμεσολαβητή ανάμεσα στον μουσουλμανικό κόσμο και τη Δύση, θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο την κατάσταση όσον αφορά στο προσφυγικό, διοχετεύοντας στη Γηραιά Ήπειρο Αφγανούς μετανάστες και προχωρώντας, στην πορεία, στην προσφιλή τακτική του «παζαριού» με την ΕΕ.

«Σύγκρουση πριν από τον Οκτώβριο στο Αφγανιστάν»

«Οι Ταλιμπάν εκμεταλλεύτηκαν τα πάντα. Θα μείνουν για καιρό στην εξουσία, δεν αλλάζουν. Είναι τόσο φανατισμένοι που δεν μπορείς να τους αλλάξεις», υπογράμμισε ο κ. Νικάκης, επισημαίνοντας ότι πριν από τον Οκτώβριο θα υπάρξει ανάφλεξη επιθέσεων στο Αφγανιστάν.

Προβλέπει ότι θα υπάρξει εμφύλιος στο Αφγανιστάν, με ομάδες ανταρτών να αντιδρούν στην κυριαρχία τους.

ellinas2

Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο οι Ταλιμπάν κατάφεραν να ανέβουν στην εξουσία, τόνισε ότι οικονομικοί λόγοι τούς έδωσαν ώθηση, μεταξύ άλλων η άντληση πόρων από τα οποιούχα.

Κατά την εκτίμηση του κ. Νικάκη, οι Ταλιμπάν κατέχουν αμερικανικά όπλα από την πολυετή παραμονή των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Ο φόβος για τους Ρώσους

Όταν η συζήτηση φτάνει στο επίμαχο ζήτημα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, απόφαση που ελήφθη επί προεδρίας Ντόνλντ Τραμπ, επισημαίνει ότι οι Αμερικανοί «δεν έπρεπε να φύγουν».

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν στρατεύματα από το Αφγανιστάν έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο γριφώδη ζητήματα.

Οι ερμηνείες πολλές, τα ερωτηματικά ακόμη περισσότερα. Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι στόχος δεν είναι ο σχηματισμός έθνους στο Αφγανιστάν, λύνει με μια πρώτη ανάγνωση τις απορίες.

Για τον κ. Νικάκη, όμως, το τοπίο είναι πιο σύνθετο, καθώς όπως υποστηρίζει η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί εν μέρει τους Αμερικανούς, καθώς αποκλείει την επικράτηση των Ρώσων στο Αφγανιστάν, 40 χρόνια μετά την εισβολή των Σοβιετικών.

«Στο σκοτάδι οι γυναίκες χωρίς δικαιώματα»

Αναφερόμενος στο καίριο ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πιστεύει στις αρχικές εξαγγελίες των Ταλιμπάν σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες θα εξακολουθήσουν να μορφώνονται και να εργάζονται.

Αντίθετα, θεωρεί ότι οι γυναίκες θα αναγκαστούν να βιώσουν ένα σύστημα σκοταδισμού, με αποκλεισμό από εκπαίδευση και μόρφωση, όπως συνέβαινε προ εικοσαετίας.

Η σκληρότητα των Ταλιμπάν σε βάρος των κοριτσιών είναι κάτι που πάντα θα στοιχειώνει τη μνήμη του απόστρατου.

ellinas1

Θυμάται την περίοδο που ζούσε στο Αφγανιστάν, ένα κοριτσάκι να δέχεται σφοδρή επίθεση από τους Ταλιμπάν που σκότωσαν τους γονείς του. Η ανήλικη στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ελλάδα.

Η βιαιότητα των Ταλιμπάν αγγίζει, κατά τον κ. Νικάκη, και τα μικρά αγόρια, σε βάρος των οποίων ασελγούν αφού πρώτα τα βάφουν.

Η αγάπη των Αφγανών για την Ελλάδα

Στα ψιλά δεν μπορούν να περάσει, πάντως, και το Αφγανιστάν που γνώρισε το πρώην μέλος της ελληνικής αποστολής τον μισό χρόνο που έμεινε εκεί. Ένα Αφγανιστάν χωρίς την κυριαρχία Ταλιμπάν, μετά την εισβολή των Αμερικανών.

Θυμάται την εξέλιξη που διαφαίνονταν ως προς τις αντιλήψεις, σε ένα σκηνικό όμως φτώχειας.

Οι γυναίκες είχαν αποκτήσει περισσότερες ελευθερίες και η μπούρκα δεν ήταν τόσο έντονη στο οπτικό πεδίο, καθώς κάποιος διέσχιζε τους δρόμους της Καμπούλ.

Θυμάται, επίσης, την αγάπη των Αφγανών για τους Έλληνες.

Σε χωριό, μάλιστα, λίγο έξω από την αφγανική πρωτεύουσα πωλούνταν, σε αγορά, από μίμηση αρχαιοελληνικά νομίσματα του Μ.Αλεξάνδρου.

Προτού εκφράσει την βαθιά του ανησυχία για το νέο πολιτικό κεφάλαιο στο Αφγανιστάν, ο κ.Νικάκης δεν ξεχνά τον ταλαιπωρημένο λαό που εδώ και χρόνια δέχεται χτύπημα από τον «τυφώνα» της οπισθοδρόμησης και του διχασμού.
protothema.gr