Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’
2 years, 2 months ago
6

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, καθώς έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Το ιατρικό ανακοινωθέν

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκοιμήθη τη Δευτέρα, στις 06:40 το πρωί.

Όπως αναφέρει, ο Αρχιεπίσκοπος «εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του».

«Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του».

«Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη η ανάδειξη και ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας».

«Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του» καταλήγει το ανακοινωθέν.

Λίγα λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο

Κατά κόσμον λεγόταν Ηρόδοτος Δημητρίου. Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου.

Όταν ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972.

Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Αρσινόης και Ρωμαίων.

Έπειτα από μακροχρόνια και μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’, συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σαμπεζύ της Γενεύης το Μάιο του 2006, η οποία κήρυξε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου σε χηρεία. Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και, όπως αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ, είναι ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Το αρχιεπισκοπικό έργο

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε ως βασικό στόχο την καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, μάλιστα, εκσυγχρονίστηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου. Επίσης, ιδρύθηκε και η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό του προηγούμενου, απαρχαιωμένου καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας που βρισκόταν σε ισχύ από το 1914 και έκτοτε αναθεωρήθηκε δύο φορές.

Με τον νέο καταστατικό χάρτη άλλαξαν κυρίως: το εκλογικό σύστημα, η εκλογική διαδικασία, τα σύνορα των μητροπόλεων -ευνοήθηκε η κατεχόμενη μητρόπολη της Κηρύνειας-, οι διαδικασίες για την έκδοση εκκλησιαστικού διαζυγίου. Επίσης δημιούργησε πενταμελές συνοδικό δικαστήριο, όπου ο κατηγορούμενος μπορούσε να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο.

Ακόμη, προώθησε διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου με την ανασύσταση μετά από 800 χρόνια παλαιών επισκοπών (Κωνσταντίας, Ταμασού, Τριμυθούντος, Καρπασίας, Λήδρας, Χύτρων, Αμαθούντος, Νεαπόλεως) που είχαν καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222.

Επίσης, πρότεινε και πέτυχε τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου. Με αυτό τον τρόπο πέτυχε την ανεξάρτητη μισθοδοσία του κλήρου και εξασφάλισε την αξιοπρεπή διαβίωση γηραιών και επαρχιακών κληρικών χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος.

Τιμές

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με μετάλλιο και ως επίτιμος δημότης Κέρκυρας το 2016, με την ευκαιρία του εορτασμού των 300 ετών από τη λύση της πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1716.

Τιμήθηκε επίσης ως επίτιμος δημότης Ηλείας, για τους αγώνες του για την Κύπρο, την Εκκλησία και τον Ελληνισμό σε ειδική τελετή, στο Δημοτικό Μέγαρο του Πύργου από το δήμαρχο Γαβριήλ Λιάτση. Ο δήμαρχος ανέφερε τη μεγάλη προσφορά του αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας προς την Ηλεία μετά τις πυρκαγιές του 2007, και ειδικότερα στις καμένες εκκλησίες που αποκαταστάθηκαν, στον βρεφονηπιακό σταθμό που οικοδομήθηκε εκ βάθρων, καθώς και σε ιστορικά γεγονότα που συνδέουν τον Πύργο με τον κυπριακό αγώνα για την ανεξαρτησία.

Τέλος, ο Χρυσόστομος Β’ επισκέφθηκε το 2017 επίσημα τη Ρωσία. Τέλεσε κοινή λειτουργία με τον πατριάρχη Κύριλλο ο οποίος του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Βλαδίμηρου που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου Μόσχας.