Δικογραφία με δέκα μαρτυρίες-φωτιά για τον Φιλιππίδη
3 years, 4 months ago
6

Στην ανάκριση έχουν καταθέσει σημαντικοί μάρτυρες, περιγράφοντας περιστατικά σεξουαλικής, ψυχολογικής, λεκτικής, ακόμη και σωματικής βίας με πρωταγωνιστή τον κατηγορούμενο ηθοποιό

Μια βαριά δικογραφία, που περιλαμβάνει τουλάχιστον δέκα μαρτυρίες σε βάρος του για κακοποιητική συμπεριφορά κάθε είδους -σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική, ακόμη και σωματική- φαίνεται πως έχει να αντικρούσει ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος στις 27 Ιουλίου οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης, προσωρινά κρατούμενος, για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών συναδέλφων του.

Η ανάκριση για την πολύκροτη αυτή υπόθεση, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, έχει πλέον περατωθεί και η δικογραφία βρίσκεται τώρα στα χέρια εισαγγελέα, ο οποίος και τη μελετά για να καταθέσει την πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, τα μέλη του εν λόγω συμβουλίου θα αποφανθούν με βούλευμά τους για το θέμα της παραπομπής ή μη του κατηγορούμενου ηθοποιού σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι η ανακριτική έρευνα διενεργήθηκε τάχιστα, μέσα σε περίπου 1,5 μήνα, αθόρυβα και μεθοδικά, καθώς η μία από τις καταγγελλόμενες πράξεις που στοιχειοθέτησε το αδίκημα του βιασμού σε βάρος του ηθοποιού, φέρεται να έχει τελεστεί το 2008 και ως εκ τούτου ο κίνδυνος παραγραφής του ήταν ορατός.

Η είδηση της προφυλάκισης του Πέτρου Φιλιππίδη έσκασε σαν βόμβα στα τέλη του περασμένου μήνα, ενώ το «ραντεβού» του ηθοποιού με τη 15η ανακρίτρια στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων έγινε κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας. Πολλοί, μάλιστα, μίλησαν, τότε, για ευνοϊκή μεταχείριση του κατηγορούμενου παρά για την απόφαση για προφυλάκισή του, την οποία έλαβαν μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ανακρίτρια και εισαγγελέας.

Μια απόφαση που στηρίχτηκε στα στοιχεία της δικογραφίας και κυρίως στην πληθώρα των καταγγελιών και των επιβαρυντικών για τον ηθοποιό μαρτυρικών καταθέσεων που ελήφθησαν κατά το στάδιο της ανάκρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», οι μαρτυρίες σε βάρος του γνωστού ηθοποιού είναι τουλάχιστον δέκα και μέσα από αυτές ξεδιπλώνεται ένα πανομοιότυπο μοντέλο κακοποιητικής συμπεριφοράς εκ μέρους του κατηγορουμένου σε βάρος των θυμάτων. Βία σε όλες τις μορφές της –λεκτική, σεξουαλική αλλά και ψυχολογική– κατά προσώπων που βρέθηκαν στον δρόμο του ηθοποιού και θιασάρχη, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. Μάλιστα, η δράση αυτή εκτυλίσσεται σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα από το 2008 έως και το 2014, στοιχείο που επίσης έγειρε τη ζυγαριά της Δικαιοσύνης υπέρ της προσωρινής κράτησής του. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές μεταξύ των δέκα και πλέον καταθέσεων σε βάρος του ηθοποιού περιλαμβάνονται και μαρτυρίες «επώνυμων» καλλιτεχνών, πέραν των τριών γυναικών που είχαν καταθέσει στον εισαγγελέα, καταγγέλλοντας σεξουαλική κακοποίησή τους από τον δημοφιλή καλλιτέχνη, γεγονός που οδήγησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην ανάκριση έχουν καταθέσει και άνδρες, περιγράφοντας με τις μαρτυρίες τους περιστατικά λεκτικής και ψυχολογικής κακοποίησης με πρωταγωνιστή τον κατηγορούμενο ηθοποιό, στα οποία οι ίδιοι φέρονται να υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες.

Η διωξη

Η ποινική δίωξη, πάντως, που έχει ασκηθεί στον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού στηρίζεται στις μαρτυρίες των τριών γυναικών συναδέλφων του στον εισαγγελέα και εν συνεχεία στην ανακρίτρια. Οι καταγγέλλουσες είχαν συναντηθεί με τον ηθοποιό για επαγγελματικούς λόγους, αλλά τα ραντεβού τους μαζί του, κατά τους ισχυρισμούς τους, είχαν… απρόβλεπτη εξέλιξη.

Οι πράξεις που αποδίδονται στον Πέτρο Φιλιππίδη έχουν λάβει χώρα, σύμφωνα με τις παθούσες, το 2008, το 2010 και το 2014. Συγκεκριμένα, η γυναίκα με τη μαρτυρία της οποίας στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα του βιασμού, έχει καταθέσει πως το 2008 είχε επισκεφθεί το θέατρο «Ηβη» για να συναντήσει τον Πέτρο Φιλιππίδη στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού. Εκεί ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, της επιτέθηκε προχωρώντας σε πράξεις εναντίον της, οι οποίες σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα συνιστούν το αδίκημα του βιασμού, ακόμη και αν δεν έλαβε χώρα συνουσία.

Η δεύτερη γυναίκα που έκαψε τον Πέτρο Φιλιππίδη φέρεται να κατέθεσε ενώπιον εισαγγελέα και ανακρίτριας πως τον Φεβρουάριο του 2010 επισκέπτονταν το Θέατρο Μουσούρη για να παρακολουθήσει τον συνάδελφό της σε παράσταση. Είχε προηγηθεί επαγγελματικό ραντεβού μεταξύ των δύο ηθοποιών και, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, είχε συμφωνηθεί η ίδια να αναλάβει ρόλο στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο. Ωστόσο, σε μια από αυτές τις συναντήσεις μέσα στο καμαρίνι του, ο κατηγορούμενος σήμερα συνάδελφός της αποπειράθηκε να τη βιάσει. Η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει, αλλά όταν προειδοποίησε τον συνάδελφό της πως θα μιλήσει, εκείνος, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, την απείλησε πως θα την καταστρέψει επαγγελματικά.

Η τρίτη κατάθεση, που αφορά και πάλι το αδίκημα της απόπειρας βιασμού, προέρχεται επίσης από ηθοποιό, η οποία κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον κατηγορούμενο το 2014 στο πλαίσιο των προσπαθειών που έκανε για να βρει εργασία. Εκείνος προσφέρθηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητό του στο σπίτι της μετά το ραντεβού τους, αλλά την οδήγησε σε δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί, σύμφωνα με όσα περιέγραψε η καταγγέλλουσα, επιχείρησε να τη βιάσει, αφού πρώτα κλείδωσε τις πόρτες του οχήματός του. Οι παραπάνω τρεις μαρτυρίες μπορεί να στάθηκαν αρκετές για την απαγγελία ισάριθμων κακουργηματικών κατηγοριών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη, η αντίστροφη όμως μέτρηση για τον γνωστό ηθοποιό άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι συνάδελφοί του Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη με αναφορά τους στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) τον κατήγγειλαν για ασελγείς πράξεις, λεκτική και ψυχολογική βία. Αν και τα αδικήματα τα οποία περιέγραφαν οι τρεις ηθοποιοί είχαν υποπέσει σε παραγραφή, εντούτοις η αναφορά τους στο ΣΕΗ φαίνεται πως άνοιξε τον δρόμο ώστε και άλλες παθούσες να μιλήσουν και μάλιστα ενώπιον της Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας «ζωντανά» ποινικά αδικήματα.

Από την πλευρά του ο Φιλιππίδης αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, όπως επίσης και το σύνολο όσων του προσάπτουν οι μάρτυρες που κατάθεσαν στο πλαίσιο της ανάκρισης σε βάρος του. Τα πρώτα του λόγια, μάλιστα, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση για προφυλάκισή του, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκαν σε δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, καταδεικνύουν το μέγεθος του αιφνιδιασμού του. «Δεν το πιστεύω, δεν το περίμενα αυτό που κάνατε, δεν είναι δυνατόν», φέρεται να είπε εμφανώς σοκαρισμένος πριν αναχωρήσει από το ανακριτικό γραφείο για τη ΓΑΔΑ και από εκεί για τις Φυλακές της Τρίπολης. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη μαρτυρία της πρώτης ηθοποιού που τον κατήγγειλε για βιασμό της το 2008, ο Πέτρος Φιλιππίδης με το υπόμνημα που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα τον περασμένο Μάιο, είχε ανέφερε πως η γυναίκα αυτή είχε «εμμονή μαζί μου και ήταν πάντα άκρως διαχυτική».

Υποστήριξε πως δεν προσπάθησε να προσεγγίσει ερωτικά την καταγγέλλουσα, ούτε της τηλεφωνούσε βραδινές ώρες και ούτε της έστελνε γραπτά μηνύματα, όπως η ίδια υποστηρίζει. Αντίθετα, όπως αναφέρει, εκείνη του τηλεφωνούσε επίμονα και τον καλούσε σε στιγμές που ο ίδιος βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά του, φέρνοντάς τον σε δύσκολη θέση. «Λυπάμαι βαθύτατα για την ίδια και οργίζομαι για όσα ψευδώς μου προσάπτει, ενώ προσπάθησα με κάθε καλή προαίρεση να μην την εκθέσω, να μην την προσβάλω, αλλά να την απωθήσω με τον ομαλότερο και ευγενέστερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μοτίβο της άρνησης κινήθηκαν οι ισχυρισμοί του ηθοποιού και για τις άλλες δύο κατηγορίες σε βάρος του. Οπως υποστήριξε, ουδέποτε αποπειράθηκε να βιάσει τις άλλες δύο συναδέλφους του, οι οποίες τον κατήγγειλαν. Η Δικαιοσύνη, όμως, σταθμίζοντας τη διάρκεια της δράσης του και κρίνοντας πως ως θιασάρχης και πρόσωπο με εξουσία θα μπορούσε, εάν αφήνονταν ελεύθερος, να επαναλάβει τα ίδια αδικήματα, αποφάσισε την προφυλάκισή του. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τη θέση του κατηγορουμένου επιβάρυνε και η σκληρότητα που φέρεται να επέδειξε κατά τη διάρκεια τέλεσης των πράξεων που του αποδίδονταν. Στο σκεπτικό για την προφυλάκισή του επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν κάμπτονταν από την αντίσταση των θυμάτων, καθώς συνέχιζε απτόητος τις επιθέσεις σε βάρος τους.

Στην Τρίπολη

Πλέον, ο Πέτρος Φιλιππίδης μετράει 18 ημέρες στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της Τρίπολης και, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, έχει προσαρμοστεί με τις συνθήκες της φυλακής. Είναι πλέον ήρεμος, σε καλή ψυχολογική κατάσταση και δέχεται τα επισκεπτήρια συγγενών πρώτου βαθμού και της συζύγου του Ελπίδας Νίνου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπήρξε ποτέ σκηνικό έντασης μεταξύ σωφρονιστικών υπαλλήλων και του ηθοποιού, όπως ανέφεραν σχετικά δημοσιεύματα, με αφορμή δήθεν απαίτησή του να έχει περισσότερο χρόνο και επαφή με τη σύντροφό του σε ένα από τα επισκεπτήριά της.

Με την είσοδό του στη φυλακή ο κατηγορούμενος ηθοποιός και σκηνοθέτης τέθηκε σε καθεστώς καραντίνας, όπως ορίζει το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα κελί 20 περίπου ατόμων, στο οποίο κρατείται και ο ομότεχνός του Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος σημειωτέον ετοιμάζει θεατρική παράσταση μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα. Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν ο Πέτρος Φιλιππίδης θα λάβει μέρος σε αυτή την παράσταση στην οποία θα συμμετάσχουν κάποιοι εκ των συγκρατούμενών του.

Οσον αφορά στις επόμενες κινήσεις του, οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο γνωστός κωμικός έχει ήδη ασκήσει το δικαίωμα που του παρέχει ο νόμος, δηλαδή το να αιτηθεί την αποφυλάκισή του με την επιβολή περιοριστικών όρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, μπορεί να καταθέσει την πρώτη αίτηση για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης μέσα σε διάστημα δέκα ημερών από τη στιγμή που αυτή αποφασίστηκε.