Εντολή για τη διενέργεια έρευνας έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τη δημοσιοποίηση σε λογαριασμό μέσου κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών της 34χρονης και του εν διαστάσει συζύγου της μέσα από τη δικαστική αίθουσα.
Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αναβολή για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου πήρε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία κατηγορείται για τον θάνατο των τριών παιδιών με τον εν διαστάσει σύζυγό της, Μάνο Δασκαλάκη, να καταθέτει σήμερα ως μάρτυρας για την υπόθεση.
Παράλληλα, την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσε η δημοσιοποίηση σε λογαριασμό μέσου κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη μέσα από τη δικαστική αίθουσα κατά τη διάρκεια της δίκης. Ήδη δόθηκε παραγγελία στη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος για τον εντοπισμό των δραστών και εφόσον εντοπιστούν να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.
«Εικάζω, χωρίς να μπορώ να πω κάτι παραπάνω, ότι είναι μια κυρία που δηλώνει φίλη της κατηγορούμενης και την οποία έχουμε συναντήσει από την αρχή της διαδικασίας μέσα στη δικαστική αίθουσα να έχει σύντομες συνομιλίες με την κατηγορούμενη. Η ίδια έχει δηλώσει ότι είναι φίλη της, όταν τη ρωτήσαμε, δεν θέλησε, ωστόσο, να δώσει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο σχετικά με την ταυτότητά της. Σήμερα, μάλιστα, αποχώρησε από την πίσω πόρτα των δικαστηρίων» ανέφερε ο δημοσιογράφος του Alpha.
«Ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο Twitter δημιουργήθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2023, δηλαδή όταν ξεκίνησε και η ακροαματική διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό της Αθήνας. Έχει 49 ακόλουθους, που είναι στην πλειοψηφία τους λογαριασμοί χωρίς πραγματικό όνομα χρήστη. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι λογαριασμοί που στο Twitter τάσσονται υπέρ της κατηγορούμενης» εξήγησε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει πλέον διαγραφεί.
«Δεν με έπεισε ότι είναι σπασμοί…» κατέθεσε γιατρός του «Καραμανδάνειου» – Κούγιας: Κατασκευασμένη εικόνα
Με τις καταθέσεις γιατρών του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου της Πάτρας, συνεχίστηκε νωρίτερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της κόρης της Τζωρτζίνας.
Σήμερα κατέθεσε η κ. Μένια Γράψα, η οποία είχε εξετάσει το κοριτσάκι όταν εισήχθη με αναφερόμενους από τη μητέρα του σπασμούς στο νοσοκομείο.
Όπως είπε η μάρτυρας, εξέτασε το παιδί στα εξωτερικά ιατρεία και αποφάσισε την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, τον Απρίλιο του 2021. «Όταν έβλεπα το παιδί δεν ήξερα το ιστορικό της οικογένειας» είπε η κ. Γράψα σημειώνοντας πως δεν πείσθηκε από την αναφορά της μητέρας ότι η Τζωρτζίνα εκδήλωσε σπασμούς.
Πρόεδρος: Τι ώρα είδατε το παιδί;
Μάρτυρας: 9:30 με 9:50 π.μ. Με είχε ενημερώσει η μητέρα ότι έκανε σπασμούς. Πολλοί γονείς έρχονται έχοντας διάγνωση από μόνοι τους. Μου ανέφερε τίναγμα κεφαλής και ματιών και ότι μετά το παιδί άρχισε να κάνει σπασμούς. Τις προσδιόρισε ως κινήσεις άκρων. Μου είπε πως τα ματάκια του ήταν ανοιχτά και πως παρακολουθούσε τις κινήσεις των ματιών της μαμάς του. Αυτό δεν με έπεισε ότι είναι σπασμοί. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι κάποια δηλητηρίαση από χάπια. Ρώτησα τη μητέρα αν υπήρχαν στο σπίτι φάρμακα και μου είπε ότι υπήρχαν αντιεπιληπτικά που της είχε χορηγήσει ο γιατρός για ισχαιμικό που είχε υποστεί. Σε ερώτησή μου για το πότε εκδηλώθηκε το επεισόδιο στο παιδί μου είπε ότι αυτό έγινε στις 5:30 περίπου.
Πρόεδρος: Ποια είναι η συνήθης αντίδραση των γονιών σε αυτά τα επεισόδια;
Μάρτυρας: Οι σπασμοί είναι κάτι που τρομοκρατεί παιδιά και γιατρούς. Οι γονείς αμέσως βουτάνε τα παιδιά και έρχονται αμέσως στο νοσοκομείο.
Συνεχίζοντας η μάρτυρας ανέφερε πως από την εξέταση διαπίστωσε πως οι σφίξεις του παιδιού, το οξυγόνο του και η θερμοκρασία του ήταν φυσιολογικά. «Η μητέρα μας είπε για σπασμούς. Μας είπε ότι τα ματάκια της ανοιχτά και ότι της είπε «μαμά τρέμω δε μπορώ να σταματήσω». Πυρετό δεν είχε και σκέφτηκα κάποια δηλητηρίαση από φάρμακο. Ρώτησα να υπήρχαν χάπια στο σπίτι και μου είπε ναι αντιεπιληπτικά γιατί είχε κάποιο ισχαιμικό».
Πρόεδρος: Στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια λέτε ότι το επεισόδιο έλαβε χώρα στις 5: 30 και εσείς είδατε το παιδί στις 9:30. Ρωτήσατε τη μητέρα γιατί ήρθαν στις 9;
Μάρτυρας: Όχι. Οι σπασμοί τρομοκρατούν τους γονείς ακόμη και μας τους γιατρούς.
Πρόεδρος: Ένας έντονος εφιάλτης μπορεί να δημιουργήσει τέτοια αντίδραση σωματική;
Μάρτυρας: Ναι, εκεί πήγε και το μυαλό μου σκέφτηκα ότι μπορεί να βίωσε ένα τρόμο αλλά η μαμά επέμενε για σπασμούς.
Α. Κούγιας: «Κατασκευασμένη εικόνα»
Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, αμφισβήτησε την κατάθεση της μάρτυρος. Όπως είπε, κατασκεύασε μια ψεύτικη εικόνα λέγοντας για αντιεπιληπτικά χάπια ενώ η εντολέας του της είχε πει ότι στο σπίτι υπήρχαν αντικαταθλιπτικά χάπια.
Κούγιας: Για ποιο λόγο το κάνατε; Η κατηγορουμένη δεν έχει πάρει ποτέ αντιεπιληπτικά. Καταλαβαίνετε ότι δημιουργήσατε μια εντύπωση ότι η κατηγορουμένη σας είπε ψέματα;
Μάρτυρας: Και τα αντιεπιληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ένα επεισόδιο. Και χειρότερο τα αντικαταθλιπτικά.
Κούγιας: Δίνει ψευδή κατάθεση και επιφυλασσόμενα να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της κατηγορουμένης. Είναι ψευδομάρτυρας και προκατειλημμένη.
Συνεχίζοντας ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλλε στη μάρτυρα τις εξής ερωτήσεις:
Κούγιας: Είδατε ένα παιδί δασκαλεμένο να μην απαντάει;
Μάρτυρας: Όχι, κανείς από τους γιατρούς δεν μπορεί να σκεφθεί κάτι τέτοιο…
Κούγιας: Όμως αυτό το σκέφτηκαν εισαγγελείς ανακριτές…
Μάρτυρας: Κάποιο λόγο θα είχαν.
Κούγιας: Σε αυτό το κομμάτι της κατηγορίας ότι επέλεξε το νοσοκομείο σας να φέρει να σκοτώσει το παιδί και ότι το έπεισε να μην απαντάει τι λέτε; Εσείς μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό;
Μάρτυρας: Όχι δε μπαίνω σε αυτό.
Κούγιας: Πως βλέπετε δηλαδή αυτό το σενάριο που σκέφτηκε η Δικαιοσύνη;
Μάρτυρας: Να κρίνω τη Δικαιοσύνη;
Σε αυτό το σημείο η Ρούλα Πισπιρίγκου ανέφερε ότι δεν αισθάνεται καλά και ζήτησε να βγει για λίγο έξω από την αίθουσα με τη πρόεδρο να της το επιτρέπει. Στη δικαστική αίθουσα βρίσκεται και ο Μάνος Δασκαλάκης.
Κούγιας: Γιατί λέτε ότι έφερε το παιδί μετά τη παρέλευση αρκετών ωρών.
Μάρτυρας: Η απάντηση μου είναι η ίδια. Η μητέρα μου είπε ότι εκδήλωσε το επεισόδιο στις 5:30
Πρόεδρος: Η κατηγορημένη στη συμπληρωματική της απολογία λέει ότι το επεισόδιο ξεκίνησε στις 6:30. Ο κύριος συνήγορος σας ρωτάει αν αυτή η απόσταση ανάμεσα στις 6: 30 και στο χρόνο που έφερε το παιδί στο νοσοκομείο είναι λογική;
Μάρτυρας: Εγώ είχα άλλα στοιχεία με βάση αυτά που μου είπε η μητέρα και με αυτά κατέθεσα. Πάντως δεν ήρθε άμεσα στο νοσοκομείο πανικόβλητη.