Με δύο καταθέσεις συνεχίστηκε εχθές η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη. Ο ένας άνδρας που κατέθεσε είναι φίλος του 27χρονου σήμερα Αλί – που έχει καταγγείλει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη για βιασμό όταν ήταν 16 ετών -, ενώ η δεύτερη κατάθεση ήταν του ηθοποιού και σκηνοθέτη, Κώστα Φιλίππογλου, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος μπροστά στους δικαστές, ότι είχε δει τον κατηγορούμενο στην Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2015 μαζί με δύο νεαρούς.
Σε ό,τι αφορά στην κατάθεση του φίλου του Αλί, ο μάρτυρας ανέφερε πως το φερόμενο θύμα είχε συναντηθεί τρεις φορές με τον Δημήτρη Λιγνάδη, με τον οποίο είχε προηγουμένως επαφή μέσω Facebook.
«Είχε μία τρέλα να γίνει τραγουδιστής και ηθοποιός. Του είχε πει ο ξάδελφος του ότι ο κατηγορούμενος είναι γνωστός και μπορεί να τον βοηθήσει», ανέφερε ο μάρτυρας για το φίλο του, σημειώνοντας πως ο ξάδελφός του είχε πει στον Αλί ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης «είναι γνωστός και βοηθούσε παιδιά στο Μεταξουργείο να κάνουν κάτι στη ζωή τους».
«Πιστεύω ότι ήθελε να γνωριστεί μαζί του (με τον κατηγορούμενο) για να πάρει εφόδια και βάσεις είτε ως ηθοποιός είτε ως τραγουδιστής. Ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να τον βοηθήσει μέσω διασυνδέσεων. Τον ενδιέφερε πιο πολύ το τραγούδι, το λαϊκό αλλά και η υποκριτική του άρεσε πάρα πολύ», συνέχισε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Ο Αλί είχε σχέσεις με άτομα του ίδιου ή διαφορετικού φύλου;
Μάρτυρας : Ναι είχε σχέσεις, με άτομα διαφορετικού φύλου. Τότε είχε την πρώτη του αγάπη.
Πρόεδρος: Είχε εκδηλώσει ότι του άρεσε το ίδιο φύλο;
Μάρτυρας: Όχι ποτέ.
«Στη πρώτη συνάντηση που είχαμε με το σκηνοθέτη συζητούσαμε επίσης για το σχολείο, εάν έχουμε κοπέλες. Κάναμε χρήση αλκοόλ. Ήπιαμε από ένα ποτήρι εγώ και ο φίλος μου. Γύρω στις 4, δύο ώρες πριν ξημερώσει, φύγαμε. Εμένα το σπίτι μου ήταν δίπλα ακριβώς και ο φίλος μου, θα έμενε μαζί μου. Σε εκείνη την ηλικία των 14-15 ετών νομίζαμε ότι ήμασταν βασιλιάδες. Θεωρήσαμε ότι δε θα γίνει κάτι κακό εάν αφήναμε μόνο του τον Αλί με τον κατηγορούμενο, γιατί να γίνει άλλωστε;», ανέφερε ο μάρτυρας.
Στη συνέχεια, όπως είπε, συναντήθηκαν δύο ακόμα φορές με τον Δημήτρη Λιγνάδη.
«Είδα ξανά τον κατηγορούμενο. Το φθινόπωρο, 1-2 μήνες μετά. Τότε πήγαμε εγώ, ένας φίλος μου και ο Αλί και συναντηθήκαμε σε ένα παγκάκι στο Ολυμπιακό Χωριό» κατάθεσε ο μάρτυρας, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο κατηγορούμενος τους έδωσε από 20 ευρώ λέγοντας τους: «Να πιείτε κάτι στην υγεία μου».
Η τρίτη και τελευταία συνάντησή του με τον κατηγορούμενο, όπως την περιέγραψε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του, ήταν την άνοιξη του 2011. Τότε, έπειτα από πρόσκληση του Δ. Λιγνάδη, πήγαν και είδαν την παράσταση «Αμαντέους» όπου ο εκείνος πρωταγωνιστούσε.
«Το 2011, ήταν Άνοιξη, αλλά φορούσαμε μπουφάν, πρέπει να ήταν τέλη Μαρτίου. Είχε κανονίσει ο κατηγορούμενος τα εισιτήρια. Είχα ρωτήσει τον Αλί αν τον βοηθάει ο κατηγορούμενος, μου είχε πει ότι του είχε πει θα του γνωρίσει τον Ρουβά», ανέφερε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Δε σας έκανε εντύπωση γιατί να σας πληρώσει το εισιτήριο για το θέατρο;
Μάρτυρας: Όχι δε μου έκανε εντύπωση. Δεν μου πέρασε από το μυαλό το γιατί. Πρώτη φορά μου κάνει, κάποιος αυτή την ερώτηση.
Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο μάρτυρας, ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά το τέλος της παράστασης τούς κάλεσε στο διαμέρισμά του, αφού είχε στείλει τη διεύθυνσή του στο κινητό τηλέφωνο του Αλί.
Πρόεδρος: Σας περίμενε ο κατηγορούμενος στο σπίτι όταν φτάσατε;
Μάρτυρας: Ναι ήταν εκεί. Ανεβήκαμε πάνω. Θυμάμαι το διαμέρισμα είχε μπαλκόνι, με μία μεγάλη τζαμαρία που έβλεπε Ακρόπολη.
«Αρχικά μας πρόσφερε αλκοολούχα ποτά. Συζητάγαμε για την παράσταση. Μετά από λίγο μας έβγαλε ένα τσιγαριλίκι το οποίο καπνίσαμε. Μετά είχαμε μία πιο χαλαρή αίσθηση. Γελάγαμε με όλα. Ο κατηγορούμενος θυμάμαι χαρακτηριστικά έπαιζε με ένα ελατήριο. Τότε μας λέει “δεν πάμε μέσα όλοι μαζί, να πάμε να χαλαρώσουμε, να κάνουμε και μια παρτ@@@@;”». Μας λέει τότε ο φίλος ο οποίος ήταν νηφάλιος: “Πάμε να φύγουμε”. Μας έλεγε ο κατηγορούμενος, αφήστε το κορίτσι να μείνει εδώ. Από εκείνη στιγμή εγώ είπα ότι δε θέλω να πάω ξανά στο σπίτι του κατηγορούμενου. Δεν ήθελα να έχω έκτοτε επαφή με τον κατηγορούμενο. Έλεγα και στον Αλί να προσέχει», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο μάρτυρας υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί στον Αλί, ένα χρόνο πριν, όταν και εκείνος αποφάσισε να προσφύγει στις δικαστικές αρχές.
«Μου είπε στο τηλέφωνο ότι θα κάνει μήνυση στον κατηγορούμενο και θα μου πει κάτι που είχε συμβεί τότε. Μου είπε γενικά τι είχε γίνει. Μου εξήγησε ότι τον βίασε. Ο Αλί δεν είναι ομοφυλόφιλος, δεν είχε βλέψεις με το ίδιο φύλο. Του είπα τότε “που πας να μπλέξεις;” και του είπα τότε πως δεν ήθελα να εμπλακώ. Μετά από καιρό τον πήρα ξανά να δω πως είναι και κάποια στιγμή μου είπε ότι είχε κάνει μήνυση και με έχει προτείνει για μάρτυρα. Του είπα τότε ότι θα έρθω να πω την αλήθεια μου και θα σε υπερασπιστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αλ. Κούγιας: Πώς εξηγείτε ότι ο Αλί και εσείς, επιδιώκατε να κάνετε παρέα με τον κ. Λιγνάδη, με ένα μεγάλης ηλικίας άνθρωπο σε σχέση με εσάς, που τότε που ήσασταν 14-15 ετών;
Μάρτυρας: Συνεχής παρέα δεν υπήρχε, τουλάχιστον εγώ δεν είχα. Ένας άνθρωπος που είναι ηθοποιός μπορεί σε ένα παιδί 14 χρονών να του τάξει τα αυγά και τα πασχάλια και να το κάνει να νιώσει Θεός.
Πρόεδρος: Τι σας προσέλκυσε να κάνετε παρέα με κατηγορούμενο;
Μάρτυρας : Γιατί εγώ εμπιστευόμουν τον Αλί.
Αλ. Κούγιας: Τον 15χρονο που είχε μείνει στην ίδια τάξη…
Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε σχετικά ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας.
«Αυτή είναι η κατάθεση μέχρι την ώρα που άρχισα να εξετάζω εγώ τον συγκεκριμένο. Ο φερόμενος ως θύμα του Λιγνάδη έκανε μια μήνυση διά του δικηγόρου του. Όσα είπε στη μήνυση αυτή δε συνέβησαν ποτέ. Είπε ότι γνώρισε για πρώτη φορά τον κ. Λιγνάδη τις πρώτες μέρες του Αυγούστου το 2010, όταν γύρισε από την Αίγυπτο. Όταν έφτασε στο αεροδρόμιο είχαν απεργία τα ΜΜΜ και τα ταξί. Τον περίμενε εκεί ένας φίλος του και τότε σκέφτηκε ο φερόμενος ως θύμα να επικοινωνήσει με τον κ. Λιγνάδη. Μετά ανέφερε ότι πήγε ο κ. Λιγνάδης και τους πήρε με ένα κόκκινο αυτοκίνητο. Μετά πήγαν στους Θρακομακεδόνες, στο σπίτι του φερόμενου ως βιασθέντα, και μετά έφυγε ο φίλος του και έμειναν οι δύο τους εκεί με τον κ. Λιγνάδη», ανέφερε ο κ. Κούγιας.
«Ο Αλί λέει στη μήνυση ότι ξανασυνάντησε τον κ. Λιγνάδη μετά από λίγες ημέρες. Ότι τον πήραν τηλέφωνο και πήγε στους Θρακομακεδόνες και τους συνάντησε. Η τρίτη συνάντηση ο Αλί υποστηρίζει ότι έγινε μετά από δύο ημέρες, όταν και όπως υποστηρίζει έγινε ο βιασμός στο σπίτι του κ. Λιγνάδη. Ο κ. Λιγνάδης απολογούμενος απέδειξε ότι όλες αυτές τις ημέρες ήταν στο εξωτερικό, στην Αίγυπτο, όπου έκανε τουριστικό ταξίδι με άλλους συναδέλφους του. Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη είχε συνεχείς παραστάσεις με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Όταν ο κ. Λιγνάδης τα αντέκρουσε όλα, εμφανίστηκε ο φερόμενος ως βιασθέντας και είπε στην ανακρίτρια ότι έκανε λάθος και ότι μιλώντας με το μάρτυρα που εμφανίστηκε εχθές, θυμήθηκε ότι γύρισε από την Αίγυπτο την 1η Σεπτεμβρίου και ότι εκείνη την ημέρα συναντήθηκε με τον κ. Λιγνάδη. Είπε ότι του είπε ο φίλος του, δηλαδή ο χθεσινός μάρτυρας, ότι όλα τελικά έγιναν τον Απρίλιο του 2011», συνέχισε ο ίδιος.
«Ο φερόμενος ως βιασθείς, μετά τα ναρκωτικά και αλκοόλ που υποτίθεται ότι τους είχε δώσει ο κ. Λιγνάδης και τους πρότεινε ομαδικό σεξ, πήγε μόνος του ξανά στο σπίτι του, και ισχυρίζεται ότι έγινε ο βιασμός. Ρώτησα το μάρτυρα αν μπορούμε να μάθουμε πότε ήρθε τελικά στην Ελλάδα από την Αίγυπτο ο φερόμενος ως θύμα και τότε ο μάρτυρας έχασε τα λόγια του. Ο μάρτυρας ανέφερε και ότι πήγε στο αεροδρόμιο για βόλτα. Δεν έχει βρεθεί ποτέ το πότε ήρθε ο Αλί στην Ελλάδα. Ο μάρτυρας δε θυμόταν το θέμα της παράστασης που υποτίθεται ότι τους είχε καλέσει ο κ. Λιγνάδης», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κούγιας.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 11 Μαΐου.