Αλβέρτος Μπουρλά: Ο ισχυρός της Pfizer, η περηφάνια για την Ελληνική & Εβραϊκή καταγωγή και τα αδιανόητα κέρδη
2 years, 2 months ago
6

Ο Άλμπερτ Μπουρλά  είδε το φως της ζωής στη συμπρωτεύουσα στις 21 Οκτωβρίου 1961. Είναι Έλληνας εβραϊκής καταγωγής και είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

 

Της: Έπη Τρίμη

Στην Pfizer ανέλαβε το 2001 τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ στον τομέα της υγείας για ζώα. Το 2004 ορίστηκε αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων. Το 2006 ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Ακολούθως ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του φαρμακευτικού κολοσσού.

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος Pfizer έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων και την καθιέρωσε πρωτοπόρο σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως αυτούς των καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων και σπάνιων ασθενειών.

 

Μεταξύ άλλων είναι μέλος του Συμβουλίου των Επιχειρήσεων, μιας ένωσης μεγαλοεπιχειρηματιών με έδρα την Ουάσινγκτον, και της Στρογγυλής Τραπέζης των Επιχειρήσεων, μιας ομάδας ανώτερων στελεχών από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που προωθεί μια δημόσια πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων.

Ο Ο Άλμπερτ Μπουρλά φοίτησε στο 2ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Μαζί με τη σύζυγό του ζουν πλέον στο εξωτερικό αν και διατηρούν μια εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική.

Τα φοιτητικά χρόνια

Ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, μιλώντας με πάθος για τον τόπο του, κάθε γωνιά του οποίου, όπως λέει, έχει στιγματίσει το μυαλό και την ψυχή του με μια ανάμνηση.

Ήταν αμούστακο παιδί ακόμα, όταν το καλοκαίρια βοηθούσε στην ποτοποιία των Αδελφών Μπουρλά, του Ιντό και του Μωύς (σ.σ. ο πατέρας του) στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 3 (σημερινό 5) και εξασφάλιζε χαρτζιλίκι. «Από εκείνη την εποχή έχω τις καλύτερες μνήμες. Ήταν ο μπαμπάς μου με τον αδελφό του στην ποτοποιία, συνέταιροι, και πήγαινα κι εγώ, από τα μαθητικά χρόνια ακόμα, κι έπλενα μπουκάλια. Θυμάμαι ότι το Σάββατο έκανε ο μπαμπάς μου τις πληρωμές και μού έδινε ένα μικρό βδομαδιάτικο και μετά ερχόταν ο αδελφός του, από το πλάι, και μού έδινε περισσότερα», εξιστορεί με νοσταλγία για τα χρόνια εκείνα.

 

Ως έφηβος περπάτησε κάθε γωνιά της πόλης και από την καθεμιά «κουβαλάει» και μια ξεχωριστή ανάμνηση. «Οι μνήμες μου είναι από παντού: από την πλατεία Άθωνος και τα Λαδάδικα, τα Κάστρα, από την πλατεία Ναυαρίνου. Όλη η Θεσσαλονίκη είναι στην καρδιά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ στα ξεχωριστά γι’ αυτόν ορόσημα της πόλης τοποθετεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περήφανος απόφοιτος του οποίου δηλώνει σε κάθε ευκαιρία. «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δίνει ζωή στην πόλη. Είναι εδώ που σπούδασα και ουσιαστικά μεγάλωσα», λέει και θυμάται πως ήδη, από τα φοιτητικά του χρόνια, είχε εκδηλώσει το πάθος να συμβάλλει ώστε να χτιστεί ένας καλύτερος κόσμος, δίνοντας το δικό του δυναμικό «παρών» στα αμφιθέατρα. «Από τότε (φοιτητής) πίστευα με πάθος στην αξία της επιστήμης και της έρευνας. Πάντα με γοήτευαν και τα δυο», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Η εβραίικη καταγωγή

Για την καταγωγή του ο Αλμπέρτ Μπουρλά είπε: «Οι δεσμοί μέσα σε μια κοινότητα είναι πολύ σημαντικοί, πολύ περισσότερο, όταν εδράζονται σε μια σημαντική παρακαταθήκη αξιών που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν δυναμώνουν στο πέρασμα του χρόνου κι ενώνουν ανθρώπους πέρα από τα σύνορα της χώρας τους. Βίωσα από πολύ μικρή ηλικία όσων μας ενώνουν: είναι η μνήμη, η ιστορία αλλά και η προοπτική, η βούληση και η δύναμη να προχωράμε μπροστά αψηφώντας κάθε εμπόδιο».

Γιγάντια χελώνα αξίας 8 δισεκατομμύριων: Το μεγαλύτερο πλοίο του κόσμου είναι μια πλωτή ήπειρος 60.000 ανθρώπων

«Δεν είμαι τυπικός Αμερικανός, είμαι μάλλον τυπικός Έλληνας»

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον εαυτό του ο Αλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά τον περασμένο Ιούνιο. «Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύθηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου», συμπλήρωνε. Ο Αλμπερτ Μπουρλά τελείωσε το 10ο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ικτίνου και Τσιμισκή, και στη συνέχεια φοίτησε στην Κτηνιατρική Σχολή στο ΑΠΘ. Όπως είχε εξηγήσει, μετά την αποφοίτησή του στόχο είχε να κάνει ακαδημαϊκή καριέρα. Για αυτό αφού τελείωσε το διδακτορικό του και τη στρατιωτική του θητεία επέστρεψε στο Αριστοτέλειο.

 

Βρισκόμαστε κοντά στον στόχο για τη θεραπεία του καρκίνου

Ο CEO της Pfizer μίλησε στην ΕΡΤ3 και για τη θεραπεία του καρκίνου λέγοντας ότι: «Η επιστήμη είναι ώριμη στον τομέα του καρκίνου και θα δούμε σοβαρές βελτιώσεις στα υφιστάμενα πρωτόκολλα θεραπειών στα χρόνια που έρχονται. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για άλλες ασθένειες, αλλά για τον καρκίνο είμαστε κοντά στον στόχο».

Ο εφησυχασμός και η πολιτικοποίηση θα φέρνει «συνεχή κύματα» κορονοϊού

«Νιώθω ότι όταν συζητώ για τον Covid-19 με τους φίλους μου, οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν και να χαμηλώσουν τον πήχη: ίσως μπορούμε να δεχτούμε λίγους περισσότερους ηλικιωμένους να πεθάνουν, αντί να φοράμε μάσκα», είπε ο Μπουρλά σε συνέντευξή του στο Νταβός της Ελβετίας. Όπως μάλιστα παρατήρησε, αποδεικνύοντας την ελλιπή αφοσίωση στα μέτρα, λίγοι παρευρισκόμενοι στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ φορούσαν μάσκα. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ο εφησυχασμός», είπε, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες θα μπορούσαν να φανούν σε τρεις έως έξι μήνες.

Αυτή η μειωμένη προσήλωση στην τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με την εξασθένηση της ανοσίας από τις προηγούμενες λοιμώξεις και τον εμβολιασμό, είναι πιθανό να οδηγήσει σε «σταθερά κύματα» παραλλαγών και θανάτων του Covid-19, είπε.

Pfizer, BioNTech, Moderna: Πόσα κερδίζουν ανά δευτερόλεπτο από τα εμβόλια κορωνοϊού

H Pfizer, η BioNTech και η Moderna καταγράφουν συνολικά κέρδη 65.000 δολαρίων το λεπτό χάρη στα εμβόλιά τους κατά της covid-19, σύμφωνα με έκθεση του People’s Vaccine Alliance, η οποία προωθεί την πιο ίση κατανομή των εμβολίων στον κόσμο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες συγκέντρωσαν τα χρήματα αυτά πουλώντας τη μεγάλη πλειονότητα των εμβολίων τους στις πλούσιες χώρες, εις βάρος των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, όπου το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 παραμένει μικρό, καταγγέλλει η οργάνωση.

Pfizer- BioNTech- Moderna κερδίζουν πάνω από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, που βασίζονται στα επίσημα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες, η Pfizer, η BioNTech και η Moderna θα έχουν φέτος κέρδη προ φόρων 34 δισεκατομμυρία δολάρια, δηλαδή περισσότερα από 1.000 δολάρια το δευτερόλεπτο, 65.000 δολάρια το λεπτό ή 93,5 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο

Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ερωτηθείς για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, με την οποία ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ τον ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρό του.

«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά.

 

Enimerotiko.gr