Με το βλέμμα στραμμένο στην παραγωγή ενός χαπιού που θα σκοτώνει τον κοροναϊό κινείται η Pfizer, εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών της μετά το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, αυξάνει την παραγωγή της ώστε να διαθέσει διεθνώς 3 δις. δόσεις εμβολίου φέτος και άλλα 4 δις. δοσεις εμβολίου το 2022.
Όσο για την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων, αυτή εκτιμάται ότι για το 2022 θα φτάσει τα 10 δις. δόσεις από όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες μαζί, ποσότητες ικανές να καλύψουν τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Τα παραπάνω δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων για μαζικότερη παραγωγή και κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο κ. Μπουρλά, τόνισε ότι ακριβώς για την κάλυψη του πληθυσμού των 7,5 δις. διεθνώς, ακολουθήθηκε διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, με διάθεση των εμβολίων στις χώρες χαμηλού εισοδήματος στο κόστος τους.
Έλλειψη πρώτων υλών
Επεσήμανε όμως τους κινδύνους που εγκυμονεί το ενδεχόμενο άρσης της πατέντας των εμβολίων, λέγοντας πως το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η έλλειψη εργοστασιακών υποδομών, αλλά η έλλειψη πρώτων υλών. Με την άρση της πατέντας, οποιοσδήποτε επίδοξος παραγωγός θα μπορεί να παραγγείλει πρώτες ύλες. Όμως δεν θα μπορέσει να τις αξιοποιήσει νωρίτερα από μια διετία, καθώς τόσος είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αναπτύξει δυνατότητες παραγωγής αυτής της τεχνολογίας. Στο μεταξύ όμως θα έχει στερήσει τις πρώτες ύλες από άλλες φαρμακευτικές που ήδη παράγουν εμβόλια. Και υπενθύμισε ότι για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος τα εμβόλια διατίθενται σε τιμή κόστους.
Χαρακτηριστικά εξήγησε πως οι πρώτες ύλες που φτάνουν στις μονάδες παραγωγής της Pfizer δεν μένουν ούτε μια ημέρα στις αποθήκες, προωθούνται αμέσως στην παραγωγή νέων δόσεων.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο άρσης της πατέντας, θα φέρει καίριο πλήγμα στην αρχή ύπαρξης της φαρμακοβιομηχανίας, δηλαδή στα πνευματικά δικαιώματα. Πρόσθεσε δε παράλληλα, ότι ο λόγος που καταφέραμε να έχουμε εμβόλια άμεσα, είναι γιατί οι φαρμακευτικές είχαν ευρωστία για να επενδύσουν σε αυτά.
Έτσι, ανακοίνωσε την αύξηση του προγράμματος έρευνας της εταιρείας στα 10 δις. δολ. φέτος, σημειώνοντας πως στο πρόγραμμα εντάσσεται και η παραγωγή χαπιού κατά της covid – 19. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι σκοτώνει τον ιό σε εργαστηριακές εξετάσεις in vitro και σε πειραματόζωα. Όταν χορηγείται στους ανθρώπους έχει ικανοποιητική συγκέντρωση στον πνεύμονα και την τραχεία και αναμένεται τελικά να ελέγξει την ασθένεια, χωρίς παρενέργειες. Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά το καλοκαίρι.
Ανοσία από το εμβόλιο
Ο κ. Μπουρλά, εκτίμησε ότι θα χρειαστεί μια τρίτη δόση από το ίδιο εμβόλιο μεταξύ 8-12 μηνών, καθώς μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι η ανοσία που επιφέρει διαρκεί 6 μήνες, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να επιβεβαιωθεί αν η ανοσία θα παραμείνει επαρκής ως τους 12 μήνες. Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός μετά την 3η δόση.
Και παρότι το εμβόλιο της Pfizer φαίνεται ότι καλύπτει όλες τις παραλλαγές του ιού που έχουν εμφανιστεί μέχρι στιγμής, ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της εταιρείας στην περίπτωση που υπάρξει παραλλαγή που ξεφεύγει από το εμβόλιο, να υπάρχει δυνατότητα μέσα σε 100 ημέρες να παραχθεί νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο και να έχει υποβληθεί και ο σχετικός φάκελος στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (FSA, EMA κλπ).