Τέσσερις εγκληματικές ενέργειες που έχουν αφήσει ανάγλυφο το αποτύπωμά τους στην κοινωνία. Τέσσερις υποθέσεις που επί μήνες έμειναν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Τέσσερις διαφορετικές δικογραφίες με κοινό παρονομαστή το αίτημα για την τιμωρία των δραστών, που άλλοι εξ αυτών για πρώτη φορά και άλλοι μετά από κατ’ έφεση δίκες αναμένεται να κριθούν για τις βαριές αξιόποινες πράξεις τους από δικαστές και ενόρκους μέσα στο επόμενο δικαστικό έτος που ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη και της φοιτήτριας στη Ρόδο Ελένης Τοπαλούδη θα αναβιώσουν μέσα στους επόμενους μήνες στις αίθουσες των δικαστηρίων της Αθήνας.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, για πρώτη φορά από την ημέρα της επίθεσης εναντίον της, τον Μάιο του 2020, η Ιωάννα Παλιοσπύρου θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με την 36χρονη, η οποία της έριξε το βιτριόλι και θα δικαστεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Ολους αυτούς τους μήνες η Ιωάννα ανεβαίνει τον δικό της γολγοθά με τη φροντίδα των γιατρών που την παρακολουθούν, λόγω των εκτεταμένων εγκαυμάτων που της προκάλεσε η κατηγορούμενη, την αγάπη και τη συμπαράσταση της οικογένειας και των φίλων της. Και περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης για να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η 36χρονη απολογούμενη στην ανακρίτρια τον περασμένο Απρίλιο είχε αναφέρει: «Δεν αποδέχομαι την κατηγορία όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης». Είχε μάλιστα ζητήσει «ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη» από την Ιωάννα και την οικογένειά της για το «κακό και τη θλίψη» που τους προκάλεσε.
Οι δικαστές ωστόσο την παρέπεμψαν σε δίκη για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας κρίνοντας ότι είναι προφανής ο ανθρωποκτόνος δόλος της που ευκρινώς συνάγεται από το μέσο της επίθεσης, από την ποσότητα που έριξε εναντίον της, που ήταν επαρκής για τη θανάτωση της παθούσας σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής της, και από τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποία το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο).
Στις 20 Οκτωβρίου ξεκινά η δίκη για τη δικαστική διερεύνηση μιας από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών. Πρόκειται για την υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου τον Σεπτέμβριο του 2018, στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια.
Με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν έξι άτομα. Πρόκειται για τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.
Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έχουν δεχθεί ότι οι έξι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».
Στον αντίποδα, η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή έχει κάνει λόγο για δολοφονία του σε «δημόσια θέα» αλλά και «για βίαια θανάτωσή του» που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για τον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία και την αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες».
Ενα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα, η δολοφονία της 32χρονης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη με 14 μαχαιριές, τον Οκτώβριο του 2017 στο Β’ Νεκροταφείο της Αθήνας, θα αναβιώσει τους πρώτους μήνες του 2021 στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια, με απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο 60χρονος Εμ. Σοροπίδης.
Το συγκεκριμένο έγκλημα είχε σοκάρει το πανελλήνιο, λόγω της αγριότητάς του. Η νεαρή γυναίκα δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές, με τον κατηγορούμενο να υποστηρίζει αρχικά πως είχε πάει στο νεκροταφείο για να κλέψει, ενώ αργότερα ισχυρίστηκε ότι άλλοι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί της εγκληματικής πράξης.
Σε δεύτερο βαθμό θα εκδικαστεί και η υπόθεση με θύμα τη φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη, η οποία βρήκε φρικτό θάνατο και έπεσε θύμα βιασμού από δύο νεαρούς κατηγορουμένους στη Ρόδο, οι οποίοι εκτίουν ποινή ισόβιας και επιπλέον 15 ετών κάθειρξης ο καθένας.
Σύμφωνα με το βούλευμα, οι δύο φίλοι είχαν προαποφασίσει να βιάσουν την Ελένη, μεταφέροντάς τη στο εξοχικό του ενός εκ των δραστών, και όταν εκείνη αρνήθηκε να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί τους τη βίασαν.
Τη χτύπησαν στο κεφάλι με ένα σίδερο, επιχείρησαν στη συνέχεια να τη στραγγαλίσουν, και ενώ έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ζητώντας τους να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, εκείνοι τη μετέφεραν γυμνή σε μια απόκρημνη και βραχώδη περιοχή και την πέταξαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός της από πνιγμό.