Η Ελληνική startup που τρελαίνει τον πλανήτη – Προβλέπει την κατανάλωση ενέργειας με χρήση AI
2 years, 5 months ago
6

Μεγάλος νικητής του ΜΙΤ στον τομέα Ενέργειας

Το τεράστιο πρόβλημα της κατανάλωσης ενέργειας και των υπέρογκων λογαριασμών (που ουσιαστικά φέρνει την εκτίναξη των τιμών καυσίμων και της ενέργειας), αποτέλεσε το εφαλτήριο για δύο Έλληνες, προκειμένου να δημιουργήσουν μια start up και στη συνέχεια μια εφαρμογή, η οποία θα δείχνει στον καταναλωτή πόση ενέργεια χαλάει σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας θα μπορεί να προσέχει πόσο ρεύμα χαλάει και έτσι να κάνει τον προϋπολογισμό του.

Την ιδέα είχαν Μανής Μιχάλης και ο Κωνσταντόπουλος Απόλλωνας, οι οποίοι κατάφεραν στη συνέχεια να μετουσιώσουν στην πράξη την εφαρμογή αυτή, ιδρύοντας μία νεοφυή εταιρεία, ονόματι «ensight».

Η εφαρμογή αυτή έχει κλέψει τις εντυπώσεις σε όποιον διαγωνισμό έχει λάβει μέρος τον τελευταίο χρόνο και σχετίζεται με τον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος μας απασχολεί όλους λόγω της αλματώδης αύξησης των τιμών.

Η νίκη της στον τομέα της ενέργειας, στον υψηλού κύρους διαγωνισμό καινοτομίας του ΜΙΤ Εnterpise Forum Greece «Startup Competition 2022», ήρθε ανάμεσα σε άξιες νεοφυείς επιχειρήσεις στον διαγωνισμό του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece και όπως είναι λογικό συγκέντρωσε το ενδιαφέρον σε μία εποχή που η ενεργειακή κρίση και εκτίναξη των υψηλών τιμών καυσίμων και ενέργειας απασχολούν καθημερινά πολίτες, κυβερνήσεις και Χώρες.

Η σημαντική διάκριση και βραβευση της «ensight», στον διεθνή διαγωνισμό του ΜΙΤEF, πραγματοποιήθηκε σε μία λαμπερή εκδήλωση απονομής βραβείων, όπου αναδείχθηκε πρώτος νικητής στο Energy trac.

Η green tech startup, συγκεντρώνει τα βλέμματα των επενδυτών, κερδίζοντας την διεθνή προβολή και η βράβευση της καταχυροκροτηθηκε έντονα και παρατεταμένα, στην λαμπρή τελετή λήξης και απονομής βραβείων στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» με την παρουσια υψηλών στελεχών και καλεσμένων απο τον διεθνή επιχειρηματικό κόσμο, από τον χώρο της επιστήμης, της πολιτικής καθώς και απο τον χώρο των ΜΜΕ.

Η αξιολόγηση έγινε από 10 διακεκριμένους κριτές υψηλού κύρους της διεθνής επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας, με αυστηρά κριτήρια για την αρτιότητα και την καινοτομία.

Στην λαμπερή εκδήλωση τεχνολογίας με μεγάλη προσέλευση κόσμου και πολλούς υψηλούς προσκεκλημένους τα φώτα της προβολής πάνω τους συγκέντρωσαν οι ιδρυτές της νεοφυής πολλά υποσχόμενης startup, Μιχάλης Μανής και Απόλλωνας Κωνσταντόπουλος, και η ομάδα τους με την πρωτοποριακή ιδέα τους αποτελώντας μία ακόμη επιβεβαίωση ότι καινοτόμες επιχειρήσεις με τεχνολογική πρόοδο μπορούν να οδηγήσουν σε ελπιδοφόρο ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Το όραμά τους…

Όραμα της εταιρείας είναι βελτιστοποίηση της Ενεργειακής Κατανάλωσης και η Ενεργειακή Επαγρύπνηση, όφελος των οποίων δεν είναι μόνο η εξοικονόμηση χρήματος αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το σύστημα της green tech νεοφυούς startup , συνδέεται στον ηλεκτρολογικό πίνακα, και αξιοποιώντας παρόμοια τεχνολογία όπως με την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, αναγνωρίζει την διαφορετική κατανάλωση των ηλεκτρονικών μας συσκευών. Τα δεδομένα που συλλέγονται, συγκεντρώνονται στο cloud και αναλύονται με τη βοήθεια αλγορίθμων και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο καταναλωτής μέσω της εφαρμογής της εταιρίας βλέπει στο κινητό του την ανάλυση των δεδομένων, την ακριβή κατανάλωση κάθε συσκευής, την πρόβλεψη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες όπως συμβουλές κατανάλωσης, υπερχρήση συσκευής κ.α.

Να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τον χρήση

Για την εν λόγω ελληνική startup μίλησαν στην ΕΡΤ ο Απόλλωνας Κωνσταντόπουλος, συνιδρυτής του «Ensight» και η Aντιγόνη Μολοδάνωφ, εκτελεστική διευθύντρια του διαγωνισμού ΜΙΤ Εnterprise Forum Greece.

«Το πρόγραμμά μας είναι επιταχυντής για νέους επιχειρηματίες, όπως ο Απόλλωνας, και τους βοηθάμε να εξελίξουν τις επιχειρήσεις τους για να έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον» δήλωσε στις «Συνδέσεις» η κ. Μολοδάνωφ προσθέτοντας ότι η συνδρομή είναι δωρεάν.

«Μέσα από το διαγωνισμό μας αναδεικνύεται όχι μόνο το ταλέντο των νέων επιστημόνων αλλά δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας. Από το 2015 που τρέχουμε το διαγωνισμό έχουμε επιταχύνει περισσότερες από 200 εταιρείες, 60 εκ των οποίων επεκτείνονται παγκοσμίως και έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια  πάνω από 200 εκατ. ευρώ», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΜΙΤ Εnterprise Forum Greece.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο συνιδρυτής και CTO του προγράμματος “Ensight” εξήγησε ότι πήραν τις πληροφορίες που χανόντουσαν και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν να εξελίξουν ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ελληνική αγορά.

«Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τον χρήστη σε μια καλύτερη κατανάλωση ενέργειας» δήλωσε σχετικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
06:60

Πως λειτουργεί

Η εφαρμογή θα μπορεί ανά πάσα στιγμή και σε ζωντανή μετάδοση να  παρακολουθεί, αλλά και να προβλέπει την κατανάλωση ρεύματος. Επιπροσθέτως, θα εκπαιδεύει με τέτοιο τρόπο τον εκάστοτε χρήστη, είτε είναι οικιακός καταναλωτής είτε επιχείρηση, προκειμένου να προωθείται παράλληλα, μία κουλτούρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η οποία θα συντελείται με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να αλλάξουμε συνήθειες ως προς το ενεργειακό μας προφίλ. 

Και πως θα γίνει αυτό. Παράλληλα με το «κατέβασμα» της εφαρμογής στο κινητό θα εγκαθίσταται και ένα ειδικό μηχάνημα μέτρησης στον κεντρικό ηλεκτρονικό πίνακα του εκάστοτε χρήστη. Το μηχάνημα θα καταγράφει με ακρίβεια την κατανάλωση ρεύματος. Στη συνέχεια ο χρήστης θα βλέπει στην εφαρμογή τα δεδομένα της κατανάλωσης και θα του προτείνονται λύσεις για λιγότερη.

Στόχος είναι η περεταίρω ανάπτυξη του δικτύου σε όλη την επικράτεια με κύριους αποδέκτες τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Μιχάλης και ο Απόλλωνας που δημιούργησαν την εφαρμογή τονίζουν: «Ο κόσμος της τεχνολογίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και τα πεδία ανάπτυξης έχουν ακόμα μεγάλη πορεία και δυνατότητες. Είμαστε παθιασμένοι με την τεχνολογία και κάθε καινοτόμα ιδέα με την οποία μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινωνία και το περιβάλλον»

MIT και MITEF

Από το 2015 ο διαγωνισμός MITEF Greece – Startup Competition έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κορυφαία προγράμματα επιτάχυνσης στην Ελλάδα. Έχει επιταχύνει πάνω από 200 νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας και περισσότερες από 60 επεκτείνονται παγκοσμίως, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 200 εκατ. δολ. Δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας, απασχολούν +900 εργαζόμενους και εμφανίζουν αθροιστικό κύκλο εργασιών δεκάδων εκατ. δολ. 

Και όλα αυτά είναι σε άμεση σύνδεση με ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το τεχνολογικό ινστιτούτο ΜΙΤ, της Μασαχουσέτης.

in.gr