Τι είναι οι κενές θερμίδες;
Κενές θεωρούνται οι θερμίδες που προέρχονται από τρόφιμα ή ροφήματα, τα οποία περιέχουν στερεά λίπη ή/και επεξεργασμένους υδατάνθρακες για την παρασκευή τους. Τα στερεά λίπη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δίνουν στον οργανισμό θερμίδες, αλλά λίγα ή καθόλου θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και για το λόγο αυτό καλούνται «κενές θερμίδες»
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προέρχονται από σάκχαρα ή σιρόπια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ή την επεξεργασία τροφίμων ή ποτών. Στα επεξεργασμένα σάκχαρα ανήκουν η ζάχαρη (λευκή ή καστανή), η δεξτρόζη, η λακτόζη, η μαλτόζη, το μέλι, κ.ά., αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται τα σάκχαρα των φρούτων.
Από την άλλη, τα στερεά λίπη προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, είτε από φυτικά έλαια, τα οποία κάτω από ειδική επεξεργασία που ονομάζεται υδρογόνωση, μετατρέπονται σε στερεά. Για να μάθετε περισσότερα για τα λιπαρά, ενημερωθείτε από τη νέα καμπάνια του medNutrition «Λιπαρά… Δεν είναι αυτό που νομίζεις!».
Ποια στερεά λίπη χρησιμοποιούνται;
Tο βούτυρο οι κρέμες μαγειρικής, τύπου κρέμα γάλακτοςτο λαρδίτα υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαιατο έλαιο καρύδαςτο φοινικέλαιο
Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται;
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα στερεά λίπη βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως:
Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν, επίσης κενές θερμίδες, που οφείλονται είτε στην προσθήκη σακχάρων ή σιροπιού, είτε στην αιθανόλη.
Tips για να αποφύγετε τις κενές θερμίδες
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Η Τσαχάκη Ελένη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Παρέχει τις υπηρεσίες της στο διαιτολογικό της γραφείο στα Νότια Προάστια Αττικής, ενώ από το 2016 εργάζεται στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας του medNutrition.