Το τιμώμενο τρόφιμο στην εκπομπή «Γεύσεις από Ελλάδα», στην οποία είχα τη χαρά να παρευρεθώ, ήταν η αγαπητή σε όλους … μπανάνα! Μαζί με τη δημοσιογράφο Ολυμπιάδα-Μαρία Ολυμπίτη συζητήσαμε για τη θρεπτική αξία της μπανάνας και με ποιους τρόπους μας ωφελεί.
Η μπανάνα είναι ένα φρούτο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βιταμίνες και μέταλλα. Μία μεγάλη μπανάνα περιέχει περίπου 31γρ. υδατανθράκων και μας δίνει περίπου 120 θερμίδες, σε αντίθεση με τα συνήθη φρούτα, όπως το μήλο και το αχλάδι αποδίδουν περίπου 60 θερμίδες. Η μπανάνα, δηλαδή αντιστοιχεί σε 2 μερίδες φρούτων και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που είναι ένα παρεξηγημένο φρούτο, καθώς ακούγεται ο μύθος ότι όταν κάποιος κάνει δίαιτα δεν επιτρέπεται να τρώει μπανάνα ή ότι η μπανάνα «παχαίνει».
Ποιες βιταμίνες συναντάμε στη μπανάνα;
Περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης C, καλύπτοντας το 20% της ποσότητας που πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα μας, και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επιπλέον, περιέχει την αντιοξειδωτική βιταμίνη Α, η οποία μας βοηθάει στην όραση και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ και Ε. Περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και υψηλή συγκέντρωση της βιταμίνης Β6. Η μπανάνα επίσης είναι ένα γνωστό φρούτο πλούσιο σε κάλιο, καλύπτοντας το 14% της ποσότητας που πρέπει να καταναλώνουμε, καθώς επίσης περιέχει και σημαντική ποσότητα μαγνησίου.
Η μπανάνα αποτελεί από μόνη της μία πολύ καλή επιλογή σνακ, που μπορούμε να την καταναλώσουμε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα μας, είτε ως δεκατιανό ή απογευματινό. Επιπλέον, δε χρειάζεται κάποιο σκεύος (πχ μαχαίρι) για να την καθαρίσεις, όπως συνήθως χρειάζονται άλλα φρούτα, καθώς επίσης και δε λερώνει.
Παρόλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάποιο γάλα χαμηλό σε λιπαρά σε ένα μίξερ, και να θυμίζει πολύ τη γεύση του αγαπημένου μιλκ-σεικ ή σαν ένα smoothie. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάποιο γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, είτε και με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης. Μπορεί, επίσης να καταναλωθεί μαζί με μία φέτα ψωμί, λίγο ταχίνι και σουσάμι, είτε ακόμα να την καταναλώσουμε μαζί με λίγα καρύδια και μέλι, αποτελώντας μάλιστα ένα πολύ καλό σνακ για πριν την προπόνηση.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη.
https://www.youtube.com/watch?v=bLCt2o9WnqA
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Η Τσαχάκη Ελένη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του τμήματος Διατροφής Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης. Παρέχει τις υπηρεσίες της στο διαιτολογικό της γραφείο στα Νότια Προάστια Αττικής, ενώ από το 2016 εργάζεται στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας του medNutrition.
Πηγή: www.medNutrition.gr