Επαναλειτουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας. Πώς ξεκίνησαν όλα;
4 years, 5 months ago
6

Πριν από 5 χρόνια περίπου ξεκίνησε μία προσπάθεια, ως απλή επιθυμία από μέρους μου, για την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του λιμανιού της Λεμεσού με τα ελλαδικά λιμάνια, 15 χρόνια μετά τη διακοπή της. Για τον λόγο αυτό, ως μαθητής τότε της Γ’ λυκείου και ως νέος που ενδιαφερόμουν και ενδιαφέρομαι για τα κοινά, θεώρησα ότι ήταν καλή ευκαιρία να ξεκινήσω την προσπάθειά μου μέσω της δημιουργίας διαδικτυακού ψηφίσματος από μια γνωστή πλατφόρμα ψηφισμάτων των πολιτών. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρούσα ότι οι υπογραφές συνεχώς αυξάνονταν με γοργό ρυθμό: από 1000, 2000, 3000 κ.ο.κ. Έτσι, ο τελικός στόχος των υπογραφών ανέβαινε συνεχώς, αφού ο κόσμος τόσο από την Κύπρο όσο κι από την Ελλάδα και το εξωτερικό αγκάλιαζε την όλη προσπάθεια.

Έκτοτε, τα προσωπικά μηνύματα που λάμβανα και εξακολουθώ να λαμβάνω από τους ενδιαφερόμενους πολίτες είναι μερικές εκατοντάδες, για να συγχαρούν ή να ρωτήσουν για την εξέλιξη της όλης προσπάθειας, γεγονός που οφείλεται συχνά στη φοβία τους να ταξιδεύουν με αεροπλάνα και στην επιθυμία τους να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι από Κύπρο προς Ελλάδα ή αντιστρόφως. Από μέρους μου αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση για την εξέλιξη του ψηφίσματός μου που κατέληξε σε αυτό το σημείο, ωστόσο, δεν είμαι σε θέση να δώσω περαιτέρω απαντήσεις που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά μου στους ενδιαφερομένους.

Η προσπάθεια αυτή, βέβαια, δεν θα είχε αυτό το αποτέλεσμα χωρίς τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης (έντυπων, ηλεκτρονικών εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και γενικότερα των δημοσιογράφων). Κατά τη διάρκεια των πέντε αυτών ετών (2015 – 2020) πολλές ήταν οι περιπτώσεις που τα ΜΜΕ τόσο από Κύπρο όσο κι από Ελλάδα επικοινώνησαν προσωπικά μαζί μου, για να ενημερωθούν για το όλο εγχείρημα.

Παράλληλα, για να θεωρηθεί αυτή η προσπάθεια επιτυχημένη δεν αρκούσε μόνο το ενδιαφέρον που έδειχνε ο κόσμος μέσω των υπογραφών, αλλά έπρεπε να επιδείξουν και το ανάλογο ενδιαφέρον οι αρμόδιοι φορείς. Δεν ήταν λίγες οι φορές που βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη από Κύπρο και Ελλάδα επικοινώνησαν μαζί μου, για να ενημερωθούν για την όλη προσπάθειά μου, αφού συνειδητοποίησαν κι αυτοί την επιθυμία του κόσμου για επανέναρξη λειτουργίας της γραμμής αυτής μέσω των χιλιάδων υπογραφών, οι οποίες αυξάνονταν διαρκώς.

Μετά από όλα αυτά οι αρμόδιοι φορείς αντιλήφθηκαν ότι είναι αναγκαία η επαναλειτουργία του συγκεκριμένου δρομολογίου, καθώς τα οφέλη, όπως τα εξέτασαν, υπερτερούν έναντι των μειονεκτημάτων. Μετά από πολλά χρόνια το συγκεκριμένο ζήτημα τροχιοδρομείται στο κυπριακό κοινοβούλιο, το οποίο και ψηφίζει το εν λόγω νομοσχέδιο, φέρνοντας την επανέναρξη της σύνδεσης όλο και πιο κοντά. Πλέον με τη στήριξη της προσπάθειας από το υφυπουργείο Ναυτιλίας του νησιού, όπως κι από τους υπόλοιπους φορείς που συνέβαλαν, το ζήτημα φτάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, ως γνωστόν η Ε.Ε. έχει ως κύρια πολιτική της τη σύνδεση όλων των απομονωμένων περιοχών της. Με τα κατάλληλα επιχειρήματα η κυπριακή κυβέρνηση ολοκλήρωσε με επιτυχία το τελικό στάδιο, αφού η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε το πράσινο φως στις 3 Ιουλίου 2020 με ενίσχυση ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για την επαναλειτουργία της εν λόγω γραμμής. Έτσι από το ερχόμενο έτος όπως ανέφεραν και οι αρμόδιοι φορείς δρομολογούνται τα πρώτα ακτοπλοϊκά ταξίδια μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αρκετές είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τόσο από Κύπρο και Ελλάδα αλλά και Ευρώπη που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα δρομολόγια αυτά.

Μία προσπάθεια, επομένως, που ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από 5 χρόνια από την πλευρά μου ως τελειόφοιτος τότε μαθητής σήμερα ολοκληρώνεται με επιτυχία. Το αποτέλεσμα ήταν αίσιο, αφού ο κόσμος με ενθουσιασμό την «αγκάλιασε» και τη στήριξε. Σήμερα, λοιπόν, ως απόφοιτος του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, αισθάνομαι ικανοποιημένος, θεωρώντας ότι ήταν σωστό το όλο εγχείρημα, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου μέσω του ψηφίσματός μου έδωσε το έναυσμα στους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επαναλειτουργίας της γραμμής.

Με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε άτομο ξεχωριστά από τα 12365 που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, όλους τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που μέσω των συνεχών δημοσιευμάτων και των κατά καιρούς άρθρων τους σχετικά με την όλη προσπάθεια ενημέρωναν τον κόσμο και υπενθύμιζαν τους αρμόδιους φορείς για την αναγκαιότητα λειτουργίας της εν λόγω γραμμής. Τέλος, ευχαριστώ όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι μέσω των ορθών χειρισμών και των απαιτούμενων δικαιολογητικών που κατέθεσαν, «άσκησαν πίεση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα από την ερχόμενη χρονιά να επαναρχίζει η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Εξάλλου, τα 20 χρόνια, όπου το νησί δεν είχε ακτοπλοϊκή σύνδεση και παρέμενε απομονωμένο διά θαλάσσης, ήταν «αρκετά».

Εύχομαι, λοιπόν, καλά και ευχάριστα ταξίδια σε όλους!

Γιάννης Δανιήλ

Δημιουργός του ψηφίσματος «ΝΑΙ, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού με λιμάνια Ελλάδας»

Email: [email protected]