Εκδήλωση της Ο.Κ.Ε. για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων.
6 years, 4 months ago
6

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, η εκδήλωση – Φεστιβάλ που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.), στο πλαίσιο του έργου «Καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στην Ελλάδα: Προώθηση της ισότητας μέσω της ενεργητικής συμμετοχής και της διαμόρφωσης πολιτικών», στα γραφεία της Επιτροπής.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ δόθηκε βήμα σε εκπροσώπους μέλη – φορέων της Ο.Κ.Ε. αλλά και ομάδες πολιτών, που τοποθετήθηκαν σύμφωνα με την εμπειρία τους.

O Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Γιώργος Βερνίκος, στη διάρκεια του χαιρετισμού του, τόνισε ότι το θέμα των πολλαπλών διακρίσεων απαιτεί συνεχή εγρήγορση, καθώς πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται στην πράξη και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ο διάλογος είναι απαραίτητος για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, αλλά και για να βελτιωθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Το θέμα των πολλαπλών διακρίσεων είναι ιδιαίτερα υψηλά στις προτεραιότητες τόσο της Ο.Κ.Ε., όσο και της Ευρωπαϊκής Ο.Κ.Ε.

O Αντιπρόεδρος της Ο.Κ.Ε. και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΕΕ, κ. Γιώργος Καρανίκας, τόνισε ότι έχουμε χρέος και ευθύνη να προστατεύσουμε με πολιτικές τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, από τις φυλετικές ή εθνοτικές μειονότητες, τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους και τους νέους, μέχρι τις θρησκευτικές μειονότητες και την κοινότητα ΛΟΑΤ. Άλλωστε, για την πραγματική υπέρβαση της δομικής κρίσης που βιώνει στις μέρες μας το καπιταλιστικό οικοδόμημα, απαιτείται μεταξύ άλλων και μία νέα σχέση αμοιβαίας ολοκλήρωσης μεταξύ των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η ενεργητική συμμετοχή του κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και η κινητοποίηση και η εμπλοκή της ευρύτερης κοινωνίας σε δράσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στην επί ίσοις όροις συμμετοχή στο δημόσιο βίο.

Στην ομιλία της η κυρία Έφη Μπέκου, Γενική Γραμματέας Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών και  Μέλος της Ε.Ε. της Ο.Κ.Ε. ανέφερε ότι η μάχη κατά των πολλαπλών διακρίσεων απαιτεί πολιτική βούληση, κατάργηση προκαταλήψεων και ευαισθητοποιημένους πολίτες υπέρ της ισότητας. Μάχη στο πεδίο, στην καθημερινότητα με κοινωνικό διάλογο και αποτελεσματικότητα για τον καθένα και κάθε μία που υφίσταται διάκριση. Η Ο.Κ.Ε. μπορεί να παίξει βασικό ρόλο σε αυτό.

Στη συνέχεια η κυρία Σοφία Κατσίνα, Εκπρόσωπος του Δ.Σ.Α. και Μέλος της Ε.Ε. της Ο.Κ.Ε, αναφέρθηκε στην ύπαρξη πολλαπλών διακρίσεων στην Ελλάδα, οι συνέπειες των οποίων επιτείνονται σημαντικά λόγω της υφιστάμενης και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Παρόλο που είναι συνταγματικά καταχωρημένος ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου και η ισότητα, ο ν. 4443/2016 δεν καλύπτει τις νέες ομάδες πληθυσμού που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις λόγω οικονομικών, κοινωνικών, φυλετικών και πολιτισμικών αιτιών. Εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό που αγγίζει το 80,5% δεν καταγγέλλει τις διακρίσεις που υφίσταται επειδή πιστεύει ότι τελικά δε θα βρει ποτέ το δίκιο του, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα αυτά δε γνωρίζουν καν τα δικαιώματά τους.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Ιωάννη Παπαργύρη, εκπρόσωπου της ΓΣΕΒΕΕ και Μέλος της Ε.Ε. της ΟΚΕ., ο οποίος τόνισε ότι δεν στερούμαστε πολιτικού και θεσμικού πλαισίου αλλά λειτουργίας και προοπτικής ως κοινωνία. Η συνταγή της επιτυχίας για την αντιμετώπιση των διακρίσεων είναι η δομική αναπροσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων έρχεται από πολύ παλιά όταν ο Πλάτων το ανέφερε στο Πέμπτο Βιβλίο της Πολιτείας για τα δυο φύλα.

Ο κ. Φώτης Κολεβέντης, Αντιπρόεδρος της Ο.Κ.Ε. και Αν. Γραμματέας Οργανωτικού της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να απολαμβάνει το ίδιο σεβασμό και τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, χώρας γέννησης, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Οι αρχές της ισότητας πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, από την εργασία έως τη ζωή στο σπίτι.

Ο κ. Διονύσης Μπαλούρδος και ο κ. Νίκος Σαρρής από το ΕΚΚΕ παρουσίασαν το πρόγραμμα για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στην Ελλάδα και το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους, μέσα από τα αποτελέσματα ερευνών.

Η Δρ. Αφροδίτη Μακρυγιάννη, Επιστημονική Σύμβουλος της Ο.Κ.Ε., αναφέρθηκε στην ενασχόληση της Ο.Κ.Ε. με το θέμα των διακρίσεων και στη εκπόνηση από το 2005 ετήσιας έκθεσης για την ίση μεταχείριση.

Ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις του κ. Γρηγόρη Βαλλιανάτου, Δημοσιογράφου, της κυρίας Άννα Κουρουπού, Συγγραφέα – Αρθρογράφου, της κυρίας Ντίνα Βαρδαραμάτου (PRAKSIS), της κ. Άννας Ρόζενμπεργκ (Γιατροί του Κόσμου) και του κ. Κένεθ Χάνσεν (ΦΑΡΟΣ).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση – διάλογο με τη συμμετοχή των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και φορέων της Ο.Κ.Ε.

Το έργο αφορά στην καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στην Ε.Ε., που συνιστά ένα βασικό τμήμα των δράσεων της κοινωνικής πολιτικής. Συνδυάζει ερευνητικές δραστηριότητες με κοινωνική παρέμβαση και δράσεις δικτύωσης – ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού (εργαστήρια δικτύωσης με τοπικούς φορείς, διοργάνωση info-day και φεστιβάλ) αναφορικά με την καταπολέμηση των στερεοτύπων. Συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), με φορείς εταίρους την Ο.Κ.Ε., το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια Κρήτης.