Αυστραλία και Κίνα σε πορεία σύγκρουσης στον Ειρηνικό Ωκεανό και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό
5 years, 8 months ago
6

Η Αυστραλία τελευταία έχει επιδείξει έντονη αντι-κινεζική ρητορική, προκαλώντας το Πεκίνο για την αυξανόμενη επιρροή της στον Ειρηνικό. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η επιλογή του Τραμπ ενός αυθεντικού «αντι-Κινέζου» ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αυστραλία.

Το 1900, ο τότε γερουσιαστής Άλμπερτ Μπέβερινγκε εξέφρασε στους νομοθέτες της Ουάσινγκτον ότι «η εξουσία που κυβερνά τον Ειρηνικό, είναι η επόμενη δύναμη που θα κυβερνήσει τον κόσμο«.

Όπως δείχνουν οι πρόσφατες εξελίξεις, αυτό το ιμπεριαλιστικό συναίσθημα συνεχίζεται εδώ και 100 χρόνια έως σήμερα. Η μάχη για τον έλεγχο του Ειρηνικού συμβαίνει ακριβώς μπροστά στα μάτια μας και τοποθετεί τόσο την Αυστραλία όσο και την Κίνα σε κατάσταση επισφαλούς αντιπαράθεσης, αν και τα βασικά μέσα ενημέρωσης αρνούνται να δώσουν τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson βρίσκεται σε λιμάνι στο Danang του Βιετνάμ από τις 5 Μαρτίου 2018.

 

Οι πρόσφατες «επιθέσεις» της Αυστραλίας στην Κίνα

 

Όλα πήραν την κάτω βόλτα προς στο τέλος του περασμένου έτους, όταν η Αυστραλία άρχισε να κατηγορεί την Κίνα για «ξένη παρέμβαση», με τον Πρωθυπουργό Μαλκόμ Τούρμπουλ να δηλώνει ότι η Αυστραλία θα αντικρούσει την Κίνα για την ανάμειξή της στις εθνικές υποθέσεις της Αυστραλίας.

Αργότερα, η Αυστραλία χειροτέρευσε περισσότερο τις σχέσεις της με την Κίνα, αφού ο Αυστραλός Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Concetta Fierravanti-Wells κατηγόρησε την Κίνα για την κατασκευή «δρόμων προς το πουθενά» στον Ειρηνικό. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Κίνα κατασκευάζει «άχρηστα κτίρια» σε ολόκληρη την περιοχή και την αποδοκίμασε γιατί φέρεται να φορτώνει χώρες του Ειρηνικού με αυξανόμενο χρέος που δεν μπορούν να πληρώσουν.

 

Πρωτοβουλία της Κίνας για την Belt-Road

 

Οι ΗΠΑ «δουλεύουν» εδώ και καιρό πάνω σε μία στρατηγική που στοχεύει συγκεκριμένα την Κίνα, η οποία ονομάστηκε στρατηγική «Άξονας προς στην Ασία» υπό τη διοίκηση του Ομπάμα αρχικά. Ως βασικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, έχει νόημα το ότι η Αυστραλία έχει παρόμοιες απόψεις ως προς την εμφανή απειλή της ανόδου της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή.

Το θέμα της Ουάσιγκτον με την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή δεν είναι καθαρά οικονομικό. Στην πραγματικότητα, η Συμφωνία Εταιρικής Διαπραγμάτευσης (TPP) ήταν αναμφισβήτητα μία προσπάθεια των ΗΠΑ να ενώσουν τους διαπολιτισμικούς συμμάχους τους εναντίον της Κίνας.

Αυτή την στιγμή, η Κίνα βρίσκεται στη διαδικασία της ενοποίησης ενός μεγάλου μέρους του κόσμου με την πρωτοβουλία One Belt, One Road, ένα μνημειώδες σχέδιο που θα προσπαθήσει να συνδέσει την Κίνα, την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και τον Ειρηνικό και θα αφήσει πίσω σε μεγάλο βαθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μερίδιο του κέρδους.

 

Ο ρόλος των ΗΠΑ

 

Γράφοντας στην Εφημερίδα της Ασίας-Ειρηνικού (Asia-Pacific Journal), ο Andre Vitchek εξηγεί ότι ο λόγος για τον οποίο η Αμερική είναι λιγότερη ισχυρή σε ορισμένες χώρες του Ειρηνικού είναι επειδή η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ έχουν διαιρέσει τον Ειρηνικό μεταξύ τους με τη Νέα Ζηλανδία να ελέγχει την Πολυνησία, ενώ η Μελανησία και οι ΗΠΑ ήταν επιφορτισμένες με τη διατήρηση της Μικρονησίας.

Ωστόσο, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι σχεδίαζε να διορίσει τον ναύαρχο Χάρις Β. Χάρις τον νεώτερο, ως διοικητή της αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού και έναν ξεκάθαρο εχθρό της Κίνας, ως πρεσβευτή στην Αυστραλία. Ο Χάρις έχει παρομοιάσει την προσπάθεια ανόδου της Κίνας ως ένα «Μεγάλο τείχος από άμμο» και την έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως «προκλητική και επεκτατική».

Επίσης δήλωσε ανοιχτά το 2014 πως η επικίνδυνη απειλή που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα είναι η Βόρεια Κορέα να γίνει σύμμαχος της Κίνας. Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη ονομάσει τον Harris αμερικανικό γεράκι.

 

Η Αυστραλία «υπνοβατεί σε αντιπαράθεση με την Κίνα»

 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αυστραλία θεωρείται το «δεξί χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών» στο τμήμα της περιοχής του Ειρηνικού και ότι η Αυστραλία ενεργεί για τα συμφέροντα της Αμερικής ενάντια στην επεκτατική επιρροή της Κίνας.

Ίσως τα πρόσφατα υποτιμητικά σχόλια της Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα είναι ένα σημάδι αλλαγής της στάσης της στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Πηγές επίσης αναφέρουν ότι η Βρετανία θα στείλει ένα πολεμικό πλοίο προς την Αυστραλία μέσω της Θάλασσας της Νότιας Κίνας αυτόν το μήνα, σε μία άμεση προσπάθεια να δείξει στην Κίνα, ότι η Αυστραλία και οι σύμμαχοί της δεν θα αφήσουν την κατάσταση έτσι.

«Θα περάσει από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας καθιστώντας σαφές ότι το ναυτικό μας έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό«, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Gavin Williamson στον ομόλογό του Αυστραλό.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίο η Αυστραλία παίζει ολοένα και περισσότερο στρατιωτικό ρόλο στην περιοχή, συμμετέχοντας σε ναυτικές και στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους στενούς συμμάχους της.

Μην ξεχνάμε ότι η Αυστραλία βοηθά τις ΗΠΑ από την εποχή του Βιετνάμ έως το Ιράκ. Το 2016 επίσης, τα αυστραλιανά πολεμικά αεροσκάφη συμμετείχαν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε επιχειρήσεις εναντίον συριακών στρατευμάτων, ως άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Αυστραλία δεν απέχει πολύ από έναν παθητικό παίκτη στις συγκρούσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ο αναμενόμενος διορισμός του γερουσιαστή Harris ως πρεσβευτή στην Αυστραλία αποτελεί ένα δυνατό σημάδι των μελλοντικών γεγονότων.