Τζακ Μα: Η αλήθεια πίσω από τις φήμες περί «εξαφάνισης» του μεγιστάνα ιδρυτή της Alibaba
3 years, 11 months ago
6

«Δεν αγνοείται» αλλά «κινείται διακριτικά» μετά την σύγκρουσή του με την κινεζική κυβέρνηση, λέει ο κύκλος του – Όλο το παρασκήνιο της κόντρας

Ο ιδρυτής του κολοσσού Alibaba δεν αγνοείται. Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα επέλεξε συνειδητά να απέχει από το προσκήνιο, μετά την σύγκρουση ανάμεσα σε αυτόν και στον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χι, λόγω των συνεπειών που αυτή είχε στον όμιλό του. Η κινεζική κυβέρνηση φάνηκε να ενοχλείται από το μέγεθος και τη δύναμη της εταιρείας, αλλά και τον ιδιαίτερα επικριτικό ιδρυτή της. Ο Μα βρίσκεται στην πόλη Χανγκτζού, όπου και είναι η έδρα της εταιρείας του. «Δεν αγνοείται, απλά κινείται διακριτικά», σύμφωνα με πληροφορίες του περιβάλλοντός του.

Η είδηση ανέβασε κατά 5% την μετοχή της εταιρείας του. Αυτή είχε πέσει, αφότου η απουσία του έγινε αντιληπτή από διεθνή Μίντια, τα οποία σε εκτενή δημοσιεύματά τους ανέφεραν ότι έχει να δώσει σημεία ζωής από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και είχε μιλήσει σε ένα φόρουμ. Εκεί είχε επικρίνει τους δημοσιονομικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς της Κίνας.

Alibaba founder Jack Ma is laying low for the time being, but he’s not missing: Sources

Είχε υποστηρίξει ότι το εποπτικό σύστημα της χώρας του φρενάρει την καινοτομία και είχε συγκρίνει το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα με «λέσχη γερασμένων ανθρώπων». «Το σημερινό χρηματοοικονομικό σύστημα είναι η κληρονομιά της Βιομηχανικής Εποχής. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα για την επόμενη γενιά και τους νέους. Πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το ισχύον σύστημα», είχε πει ενώπιον του κοινού.

Λίγες εβδομάδες μετά, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές μπλόκαραν την είσοδο στο χρηματιστήριο της εταιρείας AntGroup, δύο μόλις ημέρες πριν από την εντυπωσιακή διπλή αρχική δημόσια εγγραφή της στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ, από την οποία θα αντλούσε 34,4 δισ. δολάρια. Οι κινεζικές αρχές ακύρωσαν στο παρά πέντε την είσοδο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές της Κίνας ξεκίνησαν έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές εις βάρος της Alibaba. Ο ίδιος ο Μα και δύο ακόμα κορυφαία στελέχη του ομίλου κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με δραστηριότητές του εν μέσω αυξημένου ελέγχου, στο πλαίσιο των αντιμονοπωλιακών πρακτικών στον τομέα του Διαδικτύου.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αυξήσει αισθητά την κανονιστική της πίεση στον γίγαντα. Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέους αυστηρότερους κανόνες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αναδιάρθρωση της AntGroup. Ο όμιλος πάντως ανακοίνωσε ότι το διοικητικό του συμβούλιο ενέκρινε αύξηση στο πρόγραμμα του για την επαναγορά μετοχών, ώστε να φτάσει στα 10 δισ. δολάρια από τα έξι που είναι τώρα.

Εντωμεταξύ, ο όμιλος τερματίζει τον επόμενο μήνα την μουσική πλατφόρμα streaming Xiami Music, μία κίνηση που δείχνει ότι κάνει πίσω στα σχέδιά του να κατακτήσει και την κινεζική βιομηχανία διασκέδασης, παρ’ ότι επένδυσε γι’ αυτό 700 εκατ. δολάρια. Σε αυτόν πρωτοστατεί η Tencent Holding, η οποία έχει 430 εκατομμύρια χρήστες, μέσω τριών ξεχωριστών εφαρμογών.

Αμερικανικά δημοσιεύματα σχετίζουν την ένταση μεταξύ αρχών και ομίλου με την απόφαση του Πεκίνου να ζητήσει από τις κινέζικες εταιρείες τεχνολογίας να επεξεργαστούν κλεμμένα δεδομένα για λογαριασμό των υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας. Η επεξεργασία τέτοιων δεδομένων δίνει στην Κίνα ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στην παγκόσμια σκηνή και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τον Δράκο να στοχεύσει ξένα κράτη, καθώς και να προχωρήσει σε κλάδους όπως οι αμυντικές συμβάσεις και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ο Μα σε μία δεκαετία ίδρυσε και ανέπτυξε μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο. Στο παρελθόν ο επιχειρηματίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις μετά από δηλώσεις του που χαρακτήριζαν την υπερωριακή εργασία ως «τεράστια ευλογία» για τους νέους εργαζόμενους.