Σύσταση ΕΦΕΤ : Συνταγές και γεύματα με περισσότερη γεύση αλλά λιγότερο αλάτι
3 years, 9 months ago
6

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα

Η περίοδος 8-14 Μαρτίου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, αποτέλεσε εβδομάδα ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Παράλληλα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο στομάχου, προβλήματα στους νεφρούς και τα οστά.

Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (δηλαδή, ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 5γ αλατιού συνολικά από όλες τις τροφές, για τους ενήλικες), ενώ φαίνεται να αγνοούν και τη σημασία των κρυμμένου αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το κεντρικό μήνυμα της φετινής εβδομάδας ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς το αλάτι ήταν «Περισσότερη γεύση, λιγότερο αλάτι».

Η παγκόσμια πανδημία Covid-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου κοινωνικοποίησης και διατροφής μας.

Λόγω των μέτρων περιορισμού του κοροναϊού περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μαγειρεύουμε περισσότερο αντί να καταναλώνουμε έτοιμο φαγητό σε χώρους μαζικής εστίασης.

Νέες συνταγές

Αυτή η περίοδος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί στη κουζίνα με νέες συνταγές και γεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει τον οδηγό αντικατάστασης αλατιού με μαγειρικά βότανα (μυρωδικά) που είχε συνταχθεί σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σε σαλάτες και κοινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας το αλάτι (όλο ή μέρος αυτού) μπορεί να αντικατασταθεί τόσο από φρέσκα μαγειρικά βότανα από ντόπιους παραγωγούς όσο και από αποξηραμένα μυρωδικά, για ενίσχυση της γεύσης.

Ενόψει της επικείμενης νηστείας του Πάσχα, το αλάτι (είτε είναι θαλασσινό είτε ορυκτό, π.χ. Ιμαλαΐων) θα μπορούσε να αντικατασταθεί για παράδειγμα:

στα λαδερά φαγητά από δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, κρόκο Κοζάνης ή ρίγανη

στα όσπρια, όπως στις φακές, από δάφνη, μαϊντανό, ρίγανη ή κρόκο Κοζάνης.

Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές.

Οι συνδυασμοί μυρωδικών και καρυκευμάτων στα φαγητά είναι πολλοί και οι καταναλωτές, εκτός από τις προτάσεις των Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μπορούν να πειραματιστούν και με άλλα αρτύματα, όπως το πιπέρι, την πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο κτλ.

Τα μαγειρικά βότανα της Ελλάδας είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεύσεις και αρώματα.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ συντονίζει τις εθνικές θέσεις για τις προδιαγραφές των μαγειρικών βοτάνων και των καρυκευμάτων/μπαχαρικών σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των εργασιών του Codex Alimentarius, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα αυτών των αρτυμάτων, την ασφάλειά τους και συνεπώς την υγεία των καταναλωτών, καθώς και τα συμφέροντα των ελλήνων παραγωγών.

Στην προσπάθεια αυτήν ο ΕΦΕΤ, μέσω του Εθνικού Σημείου Επαφής του Codex, διαβουλεύεται με τις αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες της χώρας και συνεπικουρικά με ομάδα εργασίας επιστημόνων από τον ΕΦΕΤ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΟ/ΔΗΜΗΤΡΑ, τη βιομηχανία και τους παραγωγικούς κλάδους (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Μυρεψός ΑΜΚΕ) και την ακαδημαϊκή κοινότητα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Το βίντεο που ετοίμασε ο ΕΦΕΤ για τη φετινή εβδομάδα ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς τη μείωση αλατιού είναι το εξής:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

in.gr