Η Άγκυρα δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Αθήνας, στέλνοντας το τουρκικό ερευνητικό μια «ανάσα» από το Καστελόριζο. Σε επιφυλακή ο ελληνικός Στόλος.
Με το ερευνητικό Oruc Reis από χθες το απόγευμα μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και τους Τούρκους αξιωματούχους να ανεβάζουν συνεχώς τους τόνους με εμπρηστικές δηλώσεις άρχισε ο τρίτος μέσα σε λίγους μήνες κύκλος έντασης με την Τουρκία.
“Μην μας δοκιμάσετε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο” διαμηνύει ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ ο υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έσπευσε να προαναγγείλει συνέχιση των ερευνών και μετά τις 22 Οκτωβρίου όταν λήγει η παράνομη Τουρκική navtex.
Η εικόνα ήδη παραπέμπει σε αυτή του περασμένου Αυγούστου όταν το Oruc Reis βγήκε για πρώτη φορά μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σχηματίσει ήδη τη γνωστή “ασπίδα” γύρω από το ερευνητικό σε κλειστό σχηματισμό, ενώ οι Τούρκοι επιτελείς είχαν φροντίσει να στείλουν φρεγάτες ως προπομπό.
Το Τουρκικό ερευνητικό ήδη έχει μειώσει ταχύτητα, κίνηση η οποία παραπέμπει σε προετοιμασία για πόντιση καλωδίων και έρευνες μέσα στην περιοχή της navtex έκτασης 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ωστόσο, αυτή τη φορά η Τουρκική navtex δεν περιλαμβάνει μόνο έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά έχει δεσμεύσει και περιοχή σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο. Το βορειοανατολικό όριο της περιοχής έρευνας αγγίζει τα 6,5 μίλια από τις ακτές του ακριτικού συμπλέγματος δηλαδή για πρώτη φορά η Άγκυρα αμφισβητεί ευθέως το κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας για Εθνικά Χωρικά ύδατα στα 12 μίλια.
Το μεγάλο ερώτημα το οποίο πλέον προκύπτει είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το Oruc Reis για έρευνες σε απόσταση εγγύτερη των 12 μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου μαζί φυσικά με την αρμάδα που το υποστηρίζει πως θα αντιδράσει η Αθήνα. Μόνο τυχαία δεν ήταν η απόφαση της Άγκυρας να περιλάβει μέσα στην παράνομη navtex αυτή την περιοχή μια ανάσα από τα Ελληνικά νησιά. Όπως εκτιμάται πρόκειται για την πλέον ακραία προσπάθεια για να δοκιμάσει στο όριο τα αντανακλαστικά της Αθήνας και να προχωρήσει σε τετελεσμένα ακυρώνοντας ουσιαστικά στην πράξη το δικαίωμα της Ελλάδας για πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα στα 12 μίλια από τις Ελληνικές ακτές.
Το Ελληνικό επιτελείο αρκετές ώρες αν όχι 24ωρα πριν από την έκδοση της παράνομης Τουρκικής navtex γνώριζε ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται να “σπάσει” την άτυπη συμφωνία ενόψει των διερευνητικών και να προχωρήσει σε νέα προκλητική ενέργεια με έξοδο του Oruc Reis. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο το σενάριο έκδοσης navtex σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο είχε εξεταστεί και με τους Έλληνες επιτελείς να έχουν σχεδιάσει τρόπους αντίδρασης.
Και παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των πλοίων του Στόλου είχε αποσυρθεί στους ναυστάθμους, στην “καυτή” περιοχή του ακριτικού συμπλέγματος αλλά και στην ευρύτερη περιοχή παρέμειναν Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Μέσα σε ελάχιστες ώρες και επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά άμεσα αντανακλαστικά αναπτύχθηκαν στο Νοτιοανατολικό καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις που τους δίνουν τακτικό πλεονέκτημα απέναντι στον κλειστό σχηματισμό των Τουρκικών πλοίων.
Όπως εκτιμά το Ελληνικό επιτελείο, τα επόμενα 24ωρα ο πόλεμος νεύρων στην περιοχή όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά ενδεχομένως και να ενταθεί, με τον Τουρκικό στόλο να προκαλεί επιδιώκοντας τη λάθος κίνηση. Σε κάθε περίπτωση το κομβικό σημείο θα είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το ερευνητικό εγγύτερα των 12 μιλίων από το Καστελόριζο.