Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει βολιδοσκοπήσει την Αθήνα, την Άγκυρα και τη Λευκωσία για το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην περιοχή την προσεχή εβδομάδα.
4 years, 2 months ago
6

Καθώς οι ημέρες περνούν και καθυστερεί η ανακοίνωση της οριστικής ημερομηνίας πραγματοποίησης του επόμενου – 61ου – γύρου των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα η κατοχική κυβέρνηση του ψευδοκράτους στην Κύπρου προχωρά στο άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων κατόπιν απόφασης της Άγκυρας (σσ. η οποία προφανώς ερμηνεύει περιοριστικά την αποχή από μονομερείς ενέργειες), το Βερολίνο ανησυχεί ότι ο σχεδιασμός του για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της πρόσφατης πρωτοβουλίας του μπορεί να εκτροχιαστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο και, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας έχει βολιδοσκοπήσει την Αθήνα, την Άγκυρα και τη Λευκωσία για το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην περιοχή την προσεχή εβδομάδα.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε διαφανεί κατά πόσον ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα βρεθεί τελικά στο τρίγωνο Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρος. Ωστόσο, μόνο το γεγονός ότι το Βερολίνο αισθάνεται την ανάγκη για μία τέτοια κίνηση πριν καν στεγνώσει το μελάνι των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1-2 Οκτωβρίου) καταδεικνύει ότι οι γερμανικές επιδιώξεις βασίζονται σε σαθρό έδαφος.

Όπως επίσης «Το Βήμα» πληροφορείται από έγκυρες διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα επιδιώκει να απεκδυθεί όσων έχει συμφωνήσει κατά τις τριμερείς συνομιλίες με την Αθήνα και το Βερολίνο και οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν αποκλειστικά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) – κάτι το οποίο με σαφήνεια και ρητά κατεγράφη και στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ήδη άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα παράπονά του για το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων.

Διεύρυνση της ατζέντας επιδιώκει η Άγκυρα

Όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές στο «Βήμα», η τουρκική πλευρά επιθυμεί να διευρύνει την ατζέντα εισάγοντας – ενδεχομένως – άλλα θέματα που την ενδιαφέρουν, όπως η πολυσυζητημένη το τελευταίο διάστημα αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι το θέμα αυτό είναι σαφώς εκτός ατζέντας.

Παράλληλα, άλλες πηγές τόνιζαν ότι η Άγκυρα φέρεται να επιζητεί από την Αθήνα να δηλώσει δημοσίως ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης, που είχε πριν από χρόνια καταρτιστεί σχετικά με τα όρια των θαλασσίων ζωνών των κρατών – μελών της ΕΕ, δεν ισχύει.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήγειρε αυτό το ζήτημα κατά τη διάρκεια της ολιγόλεπτης συνάντησης που είχε με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στο περιθώριο της διάσκεψης GLOBSEC την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στην Μπρατισλάβα. Ωστόσο, ο κ. Τσαβούσογλου φρόντισε, πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια, να επιδείξει, μεταξύ άλλων, και τον Χάρτη της Σεβίλλης στο πλαίσιο του φόρουμ στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

www.in.gr