Μετά τη διπλή ηχηρή παρέμβαση των ΗΠΑ για τις προκλήσεις των Τούρκων σε Αιγαίο και Κύπρο, υπήρξε και νέο αυστηρό μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα.
Όπως έγινε γνωστό, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.
Μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία καταδίκαζε την Navtex της Τουρκίας για έρευνες του Ορούτς Ρέις στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, αργά χθες το βράδυ ο Αμερικανός αξιωματούχος τηλεφώνησε στον Καλίν για να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση στη Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε στείλει χθες, αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις νέες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Χρησιμοποιώντας «σκληρή» γλώσσα προς την Τουρκία, ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως αποδοκιμάζει τις νέες έρευνες του Oruc Reis.
Παράλληλα, κατηγορεί την Άγκυρα ότι μονομερώς αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και εσκεμμένα υπονομεύει την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.
Την κάλεσε μάλιστα να σταματήσει την στρατηγική των προκλήσεων και αμέσως να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα διότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και δεν παράγουν βιώσιμες λύσεις.
Παρέμβαση όμως υπήρξε και για το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία χαρακτήρισε ως ένα προκλητικό και αντιπαραγωγικό βήμα που υπονομεύει την επανέναρξη των συνομιλιών.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξουν εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης. Το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παράλληλα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενώ διατύπωσε και την πάγια αμερικανική θέση για το Κυπριακό.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».