Συγκεκριμένα, όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 FM, «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους θεσμικής τάξης και σταθερότητας σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε».
«H τελική ευθεία δεν πρέπει να είναι άλλοθι για να κατεβάσουμε μολύβια», τόνισε.
Όπως είπε «καταλαβαίνω γιατί ανακινιούνται σενάρια εκλογών, αλλά δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές». «Υπάρχει η βόμβα της απλής αναλογικής», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «και αν έχουμε και κόστος, διότι θα έχουμε δύσκολο χειμώνα, είμαι διατεθειμένος να το αναλάβω. Δεν θα παίξω με τους θεσμούς. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας».
«Η χώρα υπηρετείται καλύτερα από μονοκομματικές κυβερνήσεις, Θέλω να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα της χώρας. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας κι αν έχει κάποιο πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αν αυτό με οδηγήσει σε ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα έχω να διαχειριστώ έναν δύσκολο χειμώνα, ας γίνει έτσι» είπε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση τι θα μπορούσε να συμβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης, χαρακτήρισε αυτή την συζήτηση πρόωρη, ωστόσο είπε: «Μια αυτοδύναμη ΝΔ δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση».
Σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, σχολίασε πως όταν λέει ότι δεν σέβεται την εντολή του λαού, δηλαδή να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αυτό ενέχει χαρακτηριστικά αλαζονείας, ωστόσο δεν θέλησε αναπαντήσει στο ερώτημα αν θα απέκλειε συνεργασία μαζί του, όπως δηλώνει για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν το φθινόπωρο είναι εκρηκτικό, είναι σώφρον να εκχωρήσουμε τη διακυβέρνηση σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση; Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Το να οδηγήσουμε τώρα τη χώρα σε εκλογές με τη βόμβα της απλής αναλογικής, με μια απρόβλεπτη Τουρκία, δεν είναι πράξη υπεύθυνη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί έγινε χθες αυτή η απολογιστική συζήτηση στη Βουλή αφού οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο απάντησε ότι «είναι χρήσιμο να μπορούμε να στεκόμαστε με αυτοκριτική διάθεση σε αυτά που έχουμε πετύχει, να μαθαίνουμε από τα λάθη και να κρατάμε ζωντανή τη μεταρρυθμιστική ορμή. Κάθε επέτειος είναι αφορμή και για έναν απολογισμό».