Μεγάλη κινητοποίηση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Λιμάνι φτιάχνουν οι Αμερικάνοι, το πρώτο πλοίο στέλνει η Κύπρος
10 months, 12 days ago
6

Το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από τη Λάρνακα για υλοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως είναι γνωστό οι Αμερικανοί κατασκευάζουν μία πλωτή πλατφόρμα η οποία θα λειτουργήσει ως προβλήτα από το έδαφος της Γάζας για την δια θαλάσσης αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους. Ωστόσο δεν είναι σαφές ότι το πλοίο που θα αναχωρήσει από την Κύπρο θα προσεγγίσει την αμερικανική πλατφόρμα.

Ο Κύπριος πρόεδρος ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τον ανθρωπιστικό διάδρομο και το σχέδιο «Αμάλθεια», εξέφρασε την ικανοποίησή του πρώτα και πάνω από όλα για το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, με επιμονή τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης. Σημείωσε ότι «είχαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο που το παρουσίασα στη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι».

28431425

«Να σας αναφέρω ότι το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα, δεν μπορώ να πω την συγκεκριμένη ώρα για λόγους ασφάλειας, αντιλαμβάνεστε», είπε ο Κύπριος πρόεδρος σημειώνοντας ότι «είμαστε σε συνεχή επαφή από την μια με τα κράτη που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία- είδατε και την σχετική ανακοίνωση- την ίδια στιγμή

χαίρομαι γιατί γινόμαστε αποδέκτες μετά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τηλεφωνημάτων από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή Υπουργούς Εξωτερικών για να μας εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που γίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς».

Ο Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρεί άριστες σχέσεις στην περιοχή με όλα τα γειτονικά κράτη και προσπαθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.

«Θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη – σεμνά και ταπεινά πάντα – αυτό που λέμε ότι η χώρα μας, μπορεί, ναι, να αποτελέσει πυρήνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά θέλω να το επαναλάβω, πάντα σεμνά και ταπεινά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η αποστολή του Open Arms

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, το ισπανικό πλοίο, Open Arms, (ανήκει στην ομόνυμη φιλανθρωπική οργάνωση) έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από την Κύπρο για τη Γάζα.

Το εν λόγω πλοίο, όπως αναφέρει το BBC έδεσε πριν από τρεις εβδομάδες στη Λάρνακα και θα ρυμουλκήσει μια φορτηγίδα φορτωμένη με είδη που παρέχονται από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, δήλωσε στο Associated Press ο ιδρυτής του Open Arms, Όσκαρ Καμπς.

Το Open Arms δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν αρχίσει να επιθεωρούν το φορτίο των «200 τόνων με βασικά τρόφιμα, ρύζι, αλεύρι και κονσέρβες τόνου».

Κύπριος ΥΠΕΞ: Η επιχείρηση «Αμάλθεια» θα ενεργοποιηθεί το Σαββατοκύριακο

Αισιοδοξία ότι θα ενεργοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο η επιχείρηση «Αμάλθεια» για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, εξέφρασε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κόμπος είπε ότι ο σχεδιασμός είναι για αυτό το Σαββατοκύριακο αλλά υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία ακόμα να ξεκαθαρίσουν. Όσον πιο κοντά πλησιάζουμε στην ώρα, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντάξει τα στοιχεία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια αισιοδοξία ότι το Σαββατοκύριακο θα γίνει η ενεργοποίηση».

Η άποψη, πρόσθεσε, είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά ο σκοπός είναι «να μην επηρεάσει η ταχύτητα την αποτελεσματικότητα, και να υπάρχει μια ισορροπία».

Ερωτηθείς αν η πιλοτική απόπλους προχώρησε χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μιλάμε για το ίδιο, ο πρώτος απόπλους που θα ενεργοποιήσει (το σχέδιο) και «εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, κυρίως στην άλλη πλευρά, που δεν είναι δική μας ευθύνη βέβαια, ως Κύπρος, να μην συμβεί κάτι στο χώρο, και εφόσον αυτό γίνει χωρίς πρόβλημα, τότε θεωρούμε ότι ξεκίνησε, είμαστε έτοιμοι για δεύτερη και τρίτη αποστολή».

Σε ερώτηση για τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι Ισραηλινοί, ο Δρ Κόμπος είπε, «κοιτάξτε, πολύ εύκολα μπορεί να συμβεί ένα περιστατικό, ο κόσμος λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, μπορεί να κινηθεί προς την βοήθεια». «Μπορεί να υπάρξει κακόβουλη ενέργεια από κάποιους», ανέφερε, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία όποιος και αν πει ότι είναι εντάξει δεν μπορούν να προβλεφθούν.

«Είναι επιχειρησιακό ζήτημα επί του εδάφους. Ώσπου να πάει το πλοίο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όταν κοντεύει, όταν φθάσει, όταν ξεφορτώσει, έχει πάρα πολλά στοιχεία, οπότε κανένας δεν μπορεί να σου πει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα γιατί είναι σε εμπόλεμη ζώνη που κινούμαστε», σημείωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο έχει σημασία από τη δική μας σκοπιάς, είναι ότι εμείς έχουμε ευθύνη και ελέγχου του μηχανισμού μας. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα μέρη, υπάρχει η συμμαχία κατά κάποιο τρόπο στο πλαίσιο της οποίας «έχει ο καθένας ένα ρόλο, μια ευθύνη, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει».

Σημείωσε ότι δεν έχει κάποιος την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. «Υπάρχουν διάφορα ζητήματα, γι’ αυτό λέμε εμείς ότι το παράθυρο είναι αυτό το Σαββατοκύριακο εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, όπως οποιοδήποτε επεισόδιο, είτε στη Γάζα, είτε στο Ισραήλ είτε στα σύνορα με το Λίβανο το οποίο να προκαλέσει αναταραχή το οποίο αντιλαμβάνεστε θα επηρεάσει, ακόμη και ο καιρός μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή» είπε.

Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν πλωτή πλατφόρμα μισού χιλιομέτρου

Με μία πλωτή πλατφόρμα η οποία θα λειτουργήσει ως προβλήτα από το έδαφος της Γάζας στα πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ετοιμάζονται οι ΗΠΑ να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Washington Post, το έργο αναμένεται να διαρκέσει περί τους δύο μήνες και στόχο έχει να μπορέσει να μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια με ασφάλεια στον πληθυσμό της Γάζας.

Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα από την μία θα αποτραπεί να βρεθεί προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφέρεται με ασφάλεια και πιο αποτελεσματικά, ειδικά μετά την τραγική εξέλιξη κατά την οποία μία παλέτα με ανθρωπιστική βοήθεια έπεσε και σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε άλλα δέκα αφού δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο.

Η κατασκευή της πλωτής προβλήτας και της γέφυρας που θα συνδέει την ξηρά με τα πλοία θα απαιτήσει περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες για την κατασκευή της δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε από την πλευρά του την πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης την Πέμπτη, καθώς οι ελπίδες για μια νέα κατάπαυση του πυρός στον πεντάμηνο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς εξασθενούν και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει δριμεία κριτική για την τεράστια παροχή αμερικανικών όπλων που έχουν συμβάλει στον τεράστιο αριθμό των νεκρών αμάχων στη σύγκρουση.

Είναι ένα στοιχείο ενός ευρύτερου «θαλάσσιου διαδρόμου» που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κατάσταση.

Το λιμάνι βαθέων υδάτων του Ισραήλ στο Ashdod απέχει λιγότερο από 25 μίλια από τη Γάζα, αλλά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να ανοίξουν το βόρειο συνοριακό πέρασμα. Το λιμάνι Ελ Αρίς της Αιγύπτου, ακριβώς νότια της Γάζας, αποτελεί βασικό σημείο άφιξης βοήθειας.

platforma-1
Αυτή η εικόνα, η οποία διατίθεται από το Υπουργείο Άμυνας, δείχνει τη γέφυρα που συνδέεται με μια παραλία στην Αυστραλία το 2023. (/U.S. Army)

Αλλά όλες οι αποστολές πρέπει να περάσουν από μια επίπονη διαδικασία φόρτωσης σε φορτηγά που ταξιδεύουν σε ένα ισραηλινό χώρο επιθεώρησης, μόνο για να ξεφορτωθούν και να επαναφορτωθούν ξανά για να ενταχθούν στη συνέχεια σε μια ουρά οχημάτων που περιμένουν να εισέλθουν στο παλαιστινιακό έδαφος.

Περίπου 576.000 άνθρωποι – περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα – βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι εκεί έχουν πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Υπάρχει “τρομερή, επείγουσα ανάγκη” για ανακούφιση, δήλωσε ο Ράιντερ περιγράφοντας αυτό που χαρακτήρισε ως “αποστολή έκτακτης ανάγκης” που ακόμη ολοκληρώνεται.

Στην προσπάθεια θα συμμετάσχουν αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της 7ης Ταξιαρχίας Μεταφορών του στρατού που εδρεύει στη Βιρτζίνια. Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός πλωτού προβλήτα στη θάλασσα που θα επιτρέπει στα πλοία να παραδίδουν βοήθεια, η οποία στη συνέχεια θα φορτώνεται σε πλοία υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού και θα εκφορτώνεται σε μια πλωτή γέφυρα.

Η γέφυρα δύο λωρίδων, μήκους περίπου μισού χιλιομέτρου, θα οδηγηθεί σε μια περιοχή αποβίβασης στην ξηρά και θα στερεωθεί στο έδαφος από μη αμερικανικό προσωπικό, το οποίο ο Ryder δεν κατονόμασε. Στη συνέχεια, φορτηγά θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φράγμα για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τη βοήθεια.

Η Ουάσινγκτον συντονίζεται με άλλες χώρες της περιοχής, τα Ηνωμένα Έθνη και ανθρωπιστικές ομάδες για να καθορίσει πώς θα διανεμηθεί η βοήθεια μόλις φτάσει στην ξηρά, δήλωσε ο Ράιντερ. Το αμερικανικό προσωπικό θα παραμείνει είτε στην γέφυρα είτε στα πλοία, είπε.

Ερωτηθείς αν το Πεντάγωνο πιστεύει ότι οι μαχητές της Χαμάς θα στοχεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στα ανοιχτά, ο Ράιντερ είπε ότι αυτό είναι “σίγουρα πιθανό”. Πρόσθεσε ότι “αν η Χαμάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον παλαιστινιακό λαό, τότε… θα ήλπιζε κανείς ότι αυτή η διεθνής αποστολή για την παράδοση βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη θα μπορούσε να γίνει ανεμπόδιστα”.

Ανθρωπιστική βοήθεια σκότωσε 5 άτομα και τραυμάτισε 10 γιατί δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο

Εν τω μεταξύ, μία ακόμη τραγωδία εκτυλίχθηκε στη Γάζα με πέντε ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους και άλλους δέκα να τραυματίζονται, όχι από βομβαρδισμούς και ανταλλαγή πυρών αυτή τη φορά, αλλά από αστοχία υλικού κατά τη διάρκεια ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Guardian, παλέτα με βοήθεια που έπεσε από αεροσκάφος, χτύπησε πολίτες καθώς δεν άνοιξε το αλεξίπτωτο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ατύχημα συνέβη το πρωί της Παρασκευής κοντά στον παράκτιο προσφυγικό καταυλισμό γνωστό ως αλ-Σάτι, ένα από τα πιο κατεστραμμένα μέρη της Γάζας, αφού ένα αλεξίπτωτο που ήταν προσαρτημένο στην παλέτα δεν άνοιξε σωστά και το δέμα έπεσε πάνω σε μια ομάδα ανδρών, εφήβων και μικρότερων παιδιών που ήλπιζαν να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλες προμήθειες
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής νοσηλευτής των επειγόντων περιστατικών, Μοχάμεντ αλ-Σέιχ.

Ένας μάρτυρας από τον καταυλισμό δήλωσε ότι ο ίδιος και ο αδελφός του είχαν ακολουθήσει τη βοήθεια που έπεσε με αλεξίπτωτο με την ελπίδα να πάρουν «μια σακούλα αλεύρι». «Τότε, ξαφνικά, το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και έπεσε σαν πύραυλος στη στέγη ενός από τα σπίτια», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Γκουλ. «Δέκα λεπτά αργότερα είδα ανθρώπους να μεταφέρουν τρεις μάρτυρες και άλλους τραυματίες, οι οποίοι έμεναν στη στέγη του σπιτιού όπου έπεσαν τα πακέτα βοήθειας».

Οι ΗΠΑ και η Ιορδανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν πραγματοποιήσει ρίψεις βοήθειας από αέρος στη βόρεια Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες μετά από πέντε και πλέον μήνες πολέμου.

Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο AFP ότι «οι ΗΠΑ δεν προκάλεσαν τα θύματα κατά τη διάρκεια της ρίψης βοήθειας από αέρος στη Γάζα», ενώ στρατιωτική πηγή της Ιορδανίας δήλωσε ότι κανένα από τα τέσσερα αεροσκάφη του βασιλείου που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν εμπλέκεται στα θύματα.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές για αμάχους που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ανθρωπιστικών ρίψεων από αέρος. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν. Σε αντίθεση με ορισμένες αναφορές, αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα αμερικανικών ρίψεων από αέρος», ανέφερε η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο Χ αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Αναφερόμενο στους πέντε ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή, το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι οι ρίψεις από αέρος ήταν «μάταιες» και «δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εισέλθει βοήθεια».

Οι προσπάθειες των οργανισμών βοήθειας να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν παρεμποδιστεί σοβαρά από έναν συνδυασμό υλικοτεχνικών εμποδίων, κατάρρευσης της δημόσιας τάξης και χρονοβόρας γραφειοκρατίας που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κοντά σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας στη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι περισσότεροι πέθαναν επειδή ποδοπατήθηκαν.

Ο ΟΗΕ έχει επίσης πει ότι οι ρίψεις από αέρος ή ένας προτεινόμενος θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες παραδόσεις, προτρέποντας να επιτραπεί σε περισσότερα φορτηγά να φτάσουν στη Γάζα μέσω περισσότερων συνοριακών διαβάσεων.