Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση αρκετών περιορισμών που διαρκούν πολλούς μήνες, με την τρέχουσα εβδομάδα να είναι καθοριστική καθώς αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για το lockdown.
Η 15η Μαΐου είναι η ημερομηνία ορόσημο αφού ξεκινά η τουριστική περίοδος. Παρότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποδεσμεύσει τη χώρα από τα περιοριστικά μέτρα, με την ελπίδα ότι θα έλθει η οικονομική ανάκαμψη.
Το σύνθημα για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, έχει ήδη δοθεί και βήμα- βήμα, αφήνουμε πίσω τα μέτρα που έχουμε πάρει.
Ήδη, από σήμερα, άνοιξαν όλες οι σχολικές βαθμίδες με self test και σχολική κάρτα, ενώ τα μεγάλα καταστήματα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν περισσότερους πελάτες. Ανακοινώθηκε επίσης η επανεκκίνηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ενώ ξεκινούν τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών για τη διενέργεια εξετάσεων.
Από το Σάββατο ωστόσο αναμένεται να εγκαταλείψουμε και τις εναπομείνασες απαγορεύσεις του lockdown. Εντός της εβδομάδας η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις για τα μέτρα που θα αρθούν αλλά και να ορίσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν το επόμενο διάστημα.
Ήδη η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση των sms για τις μετακινήσεις και το εμπόριο, κάτι που αναμένται να επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες της επιτροπής. Προκρίνει επίσης την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης και άρα της κυκλοφορίας, τουλάχιστον κατά μία ώρα, δηλαδή μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, ενώ η 15η Μαΐου, σηματοδοτεί και το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων.
Από 14 Μαΐου εξάλλου, «ανοίγει» και ο Πολιτισμός, με την αρχή να κάνουν τα μουσεία.
Το σίγουρο είναι ότι το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, σηματοδοτεί την μεγάλη άρση των αυστηρών περιορισμών. Τότε αναμένεται ότι:
Σε ότι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, προς το παρόν το επικρατέστερο σενάριο θέλει να δίνεται αρχικά μία ώρα παράταση, δηλαδή να ξεκινά τα μεσάνυχτα και όχι στις 23:00.
«Εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (μεσάνυχτα) με το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο 1 το πρωί το ΥΠΑΝΕ θα το δεχθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε την ανακοίνωση αναλυτικού χρονοδιαγράμματος για το πότε θα ανοίξουν όλες οι εναπομείνασες δραστηριότητες, ώστε γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες.
«Θέλω, και αυτό θα ζητήσουμε από την επιτροπή, να βγάλουμε χρονοδιάγραμμα για όλους τους κλειστούς κλάδους της οικονομίας με το πρωτόκολλο και την ημερομηνία, για να ξέρουν όλοι (γάμοι, δεξιώσεις, κέντρα ευεξίας κλπ) πότε και πώς ξεκινάνε, οπότε να υπάρχει οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του ανοίγματος της αγοράς» ανέφερε ο υπουργός.
Για την κατάργηση των SMS στο λιανεμπόριο από τις 14 Μαΐου, με τα ίδια μέτρα προφύλαξης, σημείωσε ότι τα καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών θα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 50 τμ και όχι 1 ανά 100 τμ που ισχύει έως τώρα, ενώ εξετάζεται περαιτέρω χαλάρωση, δηλαδή 1 άτομο ανά 25 τμ. σε μια εβδομάδα ίσως λίγο παρακάτω.
Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι στις 15 Μαΐου τελειώνουν τα SMS μετακίνησης και το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά μία ώρα, ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 14 θα έχουν τελειώσει τα ψώνια με ραντεβού.
Καθοριστικό ρόλο στο τι μέλλει γεννέσθαι, παίζει ο εμβολιασμός, αφού όσοι περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά έρχεται η «ελευθερία» και τόσο πιο εύκολα οι επιστήμονες της χώρας μας δίνουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα διάφορων δραστηριοτήτων.
«Σίγουρα θα υπάρχουν περιορισμοί που θα χαλαρώνουν με το ρυθμό που εμβολιάζουμε, με 100.000 εμβόλια την ημέρα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι με το ρυθμό που εμβολιάζουμε θα υπάρξει πολύ μεγάλη χαλάρωση. Στο Ισραήλ και τη Βρετανία είδαμε ότι όταν φτάνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ο κοροναϊός κάνει απότομη πτώση. Εάν όλα πάνε καλά αυτό θα είναι μια ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Με πλήρη τα αποτυπώματα του λιανεμπορίου και των λυκείων φαίνεται να συνεχίζεται ομαλά η αποκλιμάκωση κυρίως στους σκληρούς δείκτες, τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ», ανέφερσε στο MEGA, o Καθ. Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Περιμένουμε να δούμε το αποτύπωμα των γιορτών και των ανοιγμάτων, υπολογίζουμε ότι θα εξουδετερωθούν αυτές οι συνέπειες από τον εμβολιασμό, τον καλό καιρό και η σημαντική επιτήρηση του πληθυσμού λόγω των πολλών τεστ», σημείωσε.
Ο ίδιος κάλεσε τους καταστηματάρχες «να μην απεμπολήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τη φούρια της δουλειάς, αν και θεωρώ ότι οι καταστηματάρχες με τίποτα δεν θα θέλουν να κλείσουν».
Σε κάθε περίπτωση αποφάσεις αναμένονται αυτή την εβδομάδα και είναι ενδεικτικό ότι, ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δεν απέκλεισε το γεγονός να δοθεί το πράσινο φως για την επέκταση του ωραρίου της εστίασης ενώ ανέφερε πως με το άνοιγμα του τουρισμού εξετάζεται η κατάργηση των SMS.
Να διευρυνθεί τουλάχιστον κατά μία ώρα, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα, το ωράριο της εστίασης, πρότεινε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, γιατί όπως είπε δεν έχει σημασία να φεύγει ο κόσμος από το μπαρ και να μαζεύεται στις πλατείες, ενώ επεσήμανε πως τα sms πρέπει να τελειώσουν γιατί κανένας δεν τα χρησιμοποιεί.
Την άποψη αυτή φαίνεται πως συμμερίζονται, πολλοί επιστήμονες που δηλώνουν ανήσυχοι για τα κορονοπάρτι, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή έκρηξη κρουσμάτων, σε περίπτωση που δεν προσέξουμε. Όπως τονίζουν μάλιστα, η αύξηση των κρουσμάτων είναι σίγουρο ότι θα φέρει νέα lockdown, κάτι που η χώρα μας θέλει να αποφύγει.
Φοβόμαστε για εξάπλωση του κοροναϊού από τα πάρτι», ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς είμαστε σε μια φάση που ανοίγουν πολλές δραστηριότητες. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα.
Ο ίδιος επισήμανε, πως ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται γύρω στο 4, αλλά δεν θέλει πολύ το 4 να γίνει 5 ή 6 και αν γίνονται αυτά τα πάρτι με αυτό τον τρόπο δεν θέλει και πολύ να υπάρχει έξαρση.
Επιπροσθέτως υπογράμμισε πως υπάρχει περίπτωση να δούμε τοπικά lockdown, αν υπάρξουν κρούσματα. «Ελπίζω να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά.