Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Στο 7,4% τα θετικά rapid test – Στα 32 έτη ο μέσος όρος
4 years, 1 month ago
6

Πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο θετικότητας ήταν τα αποτελέσματα των rapid test που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη από τα 15 κλιμάκια του ΕΟΔΥ που βρέθηκαν στην πόλη σε μια προσπάθεια να καταγραφεί η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 3.402 ελέγχους που έγιναν βρέθηκαν θετικά 252 δείγματα (7,4%) και μέση ηλικία τα 32 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο δείκτης θετικότητας, το ποσοστό, δηλαδή, των θετικών στο σύνολο των τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό είχε ανέβει στο 4,4 ενώ πριν από περίπου 15 ημέρες βρισκόταν περίπου στο 3.

H Θεσσαλονίκη βρίσκεται από τις 6 το πρωί σε lockdown καθώς εντάχθηκε μαζί με Λάρισα και Ροδόπη στην ομάδα των περιφερειακών ενοτήτων της κατηγορίας 4 (κόκκινο) στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας λόγω του μεγάλου επιδημιολογικού φορίου για τον κορωνοϊό.

Όπως είπαν στον ΘΕΜΑ 104,6 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και μέλη του ιατρικού κόσμου της πόλης η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είνα μεγάλη.

Για οριακή κατάσταση στις μονάδες Covid που αγγίζει και το 80% έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης. Υπάρχουν «πολλές εισαγωγές ασθενών με COVID19» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικολος Νίτσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δείγματα των rapid test που έγιναν την Πέμπτη στην πόλη έδειξαν ότι το 6,7% είναι θετικό.

Στην ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό του νοσοκομείου Παπανικολάου στο οποίο βρέθηκαν θετικοί με κορωνοϊό 24-25 άτομα του προσωπικού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος στο Σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, Δημήτρης Λουκίδης«Οι εργαζόμενοι που δίνουν αυτή τη στιγμή στη μάχη είναι άνω των 50 ετών και εργάζονται 1 για 10 ασθενείς, είμαστε στα όρια μας», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι σοβαρή αλλά αντιμετωπίσιμη», δήλωσε η Τζίνα Λεπτοκαρίδου, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα μιλώντας στη Voria.gr. Η ίδια διευκρίνισε πως υπάρχουν σχέδια για όλα τα επίπεδα διασποράς και ανάλογα με την εικόνα της χώρας γίνονται συσκέψεις για να μπαίνουν σε εφαρμογή.

Την ίδια ώρα ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη ότι τα ενεργά κρούσματα στην πολη κυμαίνονται από 60.000 έως 70.000.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, μάλιστα, εστάλη στους κατοίκους της πόλης και μήνυμα από το 112:

112_thessaloniki

Ζέρβας: Φοβάμαι για τη διασπορά το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Την ανησυχία του για διασπορά του κορωνοϊού το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Φοβάμαι γιατί το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου πολλοί Θεσσαλονικείς πήγαν εκδρομή σε θέρετρα γύρω από τη Θεσσαλονίκη και φοβάμαι ότι έγινε διάδοση ότι δυστυχώς τα αποτελέσματα θα τα δούμε τις επόμενες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Αρχικά δεν υπήρχε και καθόλου φορτίο στα νοσοκομεία. Τώρα και εκεί το πράγμα αρχίζει να γίνεται δύσκολο» πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης.

Ερωτηθείς, δε, για τη στάση της νεολαίας τόνισε ότι «υπήρχαν παράλληλες καταστάσεις στην πόλη των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, δύο πόλεις με μεγάλη πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν ήρθαν προφανώς όλοι οι φοιτηές λόγω των συνθηκών, αλλά δημιουργήθηκε θέμα. Προφανώς δεν δαιμονοποιούμε τους φοιτητές, απλά διαπιστώνουμε πώς μπορεί να ανοίξει μια κερκόπορτα».

Τα μέτρα για τις περιφέρειες σε κατηγορία 4

Για τις περιφέρειες που βρίσκονται στην κατηγορία 4 προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας (μάσκα παντού) σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 5 το πρωί καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

– Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
– Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
– Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
– Μουσικές σκηνές
– Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
– Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-Γυμναστήρια
– Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
-Εμποροπανηγύρεις
-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Σήμερα τα νέα μέτρα από τον Μητσοτάκη

Εντωμεταξύ σήμερα το απογευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει σήμερα σχέδιο δράσης τεσσάρων εβδομάδων καθως η κυβέρνηση έχει δεχθεί και αξιολογήσει και τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις.

Στόχος του σχεδίου που θα ξεδιπλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να αποφευχθεί άμεσα τουλάχιστον ένα γενικευμένο lockdown στη χώρα. Και παρότι το γενικευμένο lockdwon βρίσκεται στον ορίζοντα της διαδρομής που κάνει τώρα η χώρα, οι επιςτήμονες και η κυβέρνηση θα επιχειρήσουν μέσα από συντονισμένα και στοχευμένα μέτρα να κόψουν την αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού τοσο μέσα στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές όσο και στις λιγότερο φορτωμένες με ιικό φορτίο περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έπειτα από συνεχείς συσκέψεις, που ολοκληρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα, εισηγήθηκαν κατά πληροφορίες δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις πορτοκαλί περιοχές.

«Πράσινο» στη μάσκα, «κόκκινο» στις αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις

Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοϊού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, τις λεγόμενες ««πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές. Στις αρχικές συζητήσεις της η Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να επεκταθεί στις «κίτρινες» περιοχές, τελικά όμως αποφασίστηκε η εισήγηση να αφορά

τη χρήση της μάσκας και στις «πράσινες» περιοχές, ώστε να μην επεκτείνεται η επιδημία περαιτέρω ή να μην επιχειρείται να ανακοπεί αφότου έχει εξαπλωθεί. Ωστόσο, στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, η μάσκα θα ειναι υποχρεωτική στοιυς εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους όταν και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές η χρήση μάσκας είναι παντού, χωρίς εξαιρέσεις.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προτάθηκε επίσης από τους ειδικούς στοχευμένα επειδή από τις ιχνηλατήσεις προέκυπτε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες πως οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούσαν clusters κορωνοϊού. Το σκεπτικό των ειδικών είναι να περιοριστούν δραστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν δώσει εκατοντάδες συρροές και να σταματήσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.

Επιπλέον, «έξυπνα» μέτρα με στόχο το άλλο μεγάλο πεδίο διασποράς του κορωνοϊού, εκείνο της διασκέδασης, έχουν προταθεί για τις «πορτοκαλί» περιοχές δηλαδή σε όσες έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Η εισήγηση περιλαμβάνει το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 το βράδυ, το νυχτερινό lockdown, δηλαδή την απαγόρευση

κυκλοφορίας από τις 9.30 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και επίσης κατά τις ίδιες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας – ωστόσο η τελευταία πρόταση αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της, γεγονός που ίσως την καταστήσει και ανενεργή. Ακόμη, έχει προταθεί και η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε την όλος το δυνατόν μεγαλυτερη επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.

protothema.gr