Ο στρατιωτικός αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για τις επιδιώξεις της Άγκυρας, τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα και την ΕΕ και τα 6,5 μίλια στο Καστελλόριζο.
“Να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία επιχειρεί στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διά του Αζερμπαϊτζάν, σε χώρες οι οποίες θεωρεί ότι δεν μπορούν να αντιδράσουν στον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Τουρκία. Και ο τρόπος αυτός είναι είτε η στρατιωτική ισχύς είτε η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, δηλαδή ο εκφοβισμός των άλλων χωρών. Όταν όμως αγγίζουν αυτές οι ενέργειες στρατηγικά συμφέροντα μεγάλων χωρών και ιδίως της Ρωσίας και των ΗΠΑ, η Τουρκία δεν έχει καμία ισχύ. Αυτό αποδείχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όταν κινήθηκε ο Πούτιν σταμάτησε κάθε δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή, και φαίνεται ότι παρά το ότι το ζήτησε ο Αλίεφ η Τουρκία δεν θα συμμετέχει ούτε στην εκεχειρία -δεν συμμετείχε- ούτε στις διαδικασίες επίλυσης του ζητήματος” υπογράμμισε ο στρατιωτικός αναλυτής.
Και πρόσθεσε: “Θα έλεγα δε ότι κατά κάποιον τρόπο η επάνοδος του Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ πιθανό να συνδέεται και με το “χαστούκι” που έφαγε ο Ερντογάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλαδή μόλις τελείωσε εκεί το παιχνίδι για τον Ερντογάν ξανάνοιξε τη σελίδα του Ορούτς Ρέις στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως, ποιο είναι το επιδιωκόμενο; Πιστεύω ότι κυρίως η επάνοδος του Ορούτς Ρέις έχει σχέση με τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη σε σχέση και με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, χθες-προχθές νομίζω ότι το επικύρωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, αλλά και με την επιστολή της Ελληνίδας εκπροσώπου στον ΟΗΕ, στις 29 Σεπτεμβρίου, με την οποία η Ελλάδα τονίζει άλλη μια φορά ότι με βάση το διεθνές δίκαιο τα νησιά δικαιούνται πλήρη επήρεια, έχουν δηλαδή υφαλοκρηπίδα, και ότι με βάση τη δήλωση Μανιάτη όπου δεν υπάρχει οριοθέτηση τηρείται η αρχή της μέσης γραμμής. Αυτό το έχει πει και ο Αμερικανός και ο Ρώσος πρέσβης. Επειδή ακούγονται ότι είναι διαφιλονικούμενα ή μη οριοθετημένες, η περιοχή αυτή με βάση το διεθνές δίκαιο είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα που διεκδικείται από την Τουρκία. Δεν είμαστε το ίδιο η Ελλάδα και η Τουρκία γι’ αυτήν την περιοχή. Τι επιδιώκει η Τουρκία; Κατ’ αρχάς να δηλώσει στην ΕΕ άλλη μια φορά ότι δεν τη λογαριάζει, αυτό θα έλεγα ότι είναι ένα χαστούκι στη Μέρκελ, θα επιμείνει, θα μας δώσει ημερομηνία ο Ερντογάν για τις διερευνητικές επαφές, όμως αυτές θα γίνουν αφού -και γι’ αυτό πιστεύω έδωσε μικρή ημερομηνία, έδωσε λίγες ημέρες- ολοκληρωθεί αυτή η τεράστια πρόκληση στη συνέχεια θα μας δώσει μία ημερομηνία. Θα έλεγα ταπεινωμένοι θα πάμε στο τραπέζι που θα ορίσει ο Ερντογάν στην Άγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη αφού έχουμε δεχθεί αυτήν την πρόκληση.
Υπάρχει τεράστιο ζήτημα, τα 6.5 μίλια από το Καστελλόριζο. Πρέπει κάποιοι στην Ελλάδα, όλες οι κυβερνήσεις, δεν αναφέρομαι μόνο στη σημερινή, να δώσουν απάντηση: Γιατί άφησαν ανυπεράσπιστα αυτά τα ύδατα; Γιατί η Ελλάδα δεν έκανε χρήση του νομίμου δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, οπότε η Τουρκία δεν θα είχε καμία δυνατότητα και γιατί αφήσαμε και εκτός της συμφωνίας με την Αίγυπτο, κυρίως δε γιατί δεν οριοθετήσαμε με την Κύπρο για να κλείσει μια για πάντα αυτή η σελίδα. Αφήσαμε την περιοχή ανοικτή και η Τουρκία στην ουσία αλωνίζει και οι δυνατότητες που έχουμε να παρεμποδίσουμε το Ορούτς Ρέις είναι ελάχιστες αν όχι μηδαμινές”.