Οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση! Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
4 years, 14 days ago
6

Στην περίοδο του δεύτερου lockdown τα δεδομένα δείχνουν να έχουν αλλάξει από τον Μάρτιο

H απόφαση της κυβέρνησης να μπούμε σε καραντίνα όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου, φαίνεται πως βρήκε σύμφωνους τους πολίτες, ωστόσο την περίοδο του δεύτερου lockdown τα δεδομένα δείχνουν να έχουν αλλάξει.

H υγειονομική και οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία, πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία όπως φαίνεται τείνει να χάσει το πλεονέκτημα για την διαχείριση της επιδημίας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα για τους Έλληνες, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB είναι η πανδημία, η ανεργία, η ενίσχυση του ΕΣΥ και η οικονομική ανάπτυξη.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να μειώνεται, καθώς η ανεργία εντείνει την ανησυχία και το άγχος τους για το εγγύς μέλλον. Επίσης το σύστημα υγείας δέχεται πιέσεις λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, χωρίς να έχει γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση για την ενίσχυση του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόλες της προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες ότι η μόνη ελπίδα για να φύγουμε από αυτήν την κατάσταση είναι το εμβόλιο, οι Έλληνες είναι αρκετά απαισιόδοξοι, καθώς δεν έχουν πειστεί για τους άλλους τομείς (οικονομία-υγεία) που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το μόλις 63,8% (ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό) θεωρεί ότι η χώρα μας βρίσκεται σε αρκετά αλλά και πολύ άσχημη κατάσταση.

Αναφορικά με το εμβόλιο, οι Έλληνες δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι είναι η μόνη λύση για να φτιάξουν τα πράγματα και δηλώνουν επιφυλακτικοί.

Το 18,5% δηλώνει κατηγορηματικά, πως δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο, ενώ το 44,2% θα πράξει ανάλογα με την κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί τότε.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ, οι Έλληνες δηλώνουν έντονη ανησυχία για την μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Στην ερώτηση «πόσο σας ανησυχεί η επιδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας» το 76% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (51%) και αρκετά (25%).

Όσον αφορά το click away, το 63% των ερωτηθέντων δήλωσαν αρνητικοί, το 13% θα σκεφτόταν να το χρησιμοποιήσει, ενώ μόνο το 34% δήλωσε θετικό.

Ένα ενδεικτικό ακόμα στοιχείο που χτυπά κατευθείαν στο θέμα της εμπιστοσύνης στους κυβερνητικούς χειρισμούς της πανδημίας, αποτυπώνεται στην Κάπα Research.

Η έρευνα αφορούσε τους λόγους που δεν επιθυμούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

Το 35% απάντησε πως ανησυχεί για την ταχύτητα που γίνονται οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου, το 28% για τις παρενέργειες, ενώ το 20% δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές Αρχές και τον μηχανισμό του κράτους.