Η Τούνμπεργκ έγινε γνωστή το 2018, όταν ενέπνευσε τις «σχολικές κινητοποιήσεις για το κλίμα». Η 15χρονη τότε Σουηδέζα επισκεπτόταν κάθε Παρασκευή το κτίριο του σουηδικού κοινοβουλίου και διαμαρτυρόταν κατά της κλιματικής αλλαγής, απευθύνοντας έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή μιας κλιματικής καταστροφής.
Το ύφος της διαμαρτυρίας, το νεαρό της ηλικίας της ακτιβίστριας και οι αναπτυξιακές διαταραχές της (το κορίτσι διαγνώστηκε με σύνδρομο Άσπεργκερ) την έκαναν γνωστή σε όλο τον κόσμο, συναντήθηκε με τους μεγαλύτερους ηγέτες και συγκρούστηκε ανοιχτά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε δηλώσεις της γινόταν όλο και πιο ριζοσπαστική και σε κάθε νέα εμφάνισή της απαιτούσε όλο και περισσότερους περιορισμούς που θα έπρεπε να επιβάλει η ανθρωπότητα στον εαυτό της προκειμένου να αποτρέψει την κλιματική καταστροφή.
Σχολιαστές άρχισαν να επισημαίνουν ότι τα λόγια της Τούνμπεργκ ήταν «νερό στον μύλο» για ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι εδώ και χρόνια πίεζαν για «αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική», οδηγώντας, έτσι, σε αυξανόμενη εξάρτηση από τις ρωσικές πρώτες ύλες.
Σήμερα, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η Τούνμπεργκ μπορεί να έδρασε για λογαριασμό της Ρωσίας, όχι εντελώς ανιδιοτελώς. Σύμφωνα, μάλιστα, με Σουηδούς ακτιβιστές, η κοινότητα που είχε δημιουργήσει η νεαρή ακτιβίστρια δεχόταν χρήματα από μία ρωσική ΜΚΟ, την οποία χρηματοδοτούσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Προς το παρόν, δεν έχουν προκύψει περισσότερες λεπτομέρειες, επειδή η υπόθεση πρόκειται να διαβαθμιστεί και να διερευνηθεί από τις σουηδικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες ελέγχουν το δίκτυο των διασυνδέσεων. Σχολιαστές, πάντως, στέκονται στο γεγονός πως η Τούνμπεργκ είναι «εξαφανισμένη» το τελευταίο διάστημα, επισημαίνοντας ότι έκανε την τελευταία της δημόσια δήλωση στα τέλη Νοεμβρίου του 2021, όταν η Ρωσία άρχισε να διεξάγει ασκήσεις στο έδαφος της Λευκορωσίας, οι οποίες αποτέλεσαν προοίμιο της εισβολής στην Ουκρανία.