O Φοίβος Δεληβοριάς γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής, στις 29 Σεπτεμβρίου 1973. Είναι γιος του Φώτη Δεληβοριά (τραπεζικό στέλεχος, πτυχιούχος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήματος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών) και της Βαρβάρας Κουταβά – Δεληβοριά (καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας με έμφαση στην Ιστορική Γεωγραφία και την Ιστορία του Πολιτισμού, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).
Της: Έπη Τρίμη
Έχει δύο αδερφές, τη Μυρτώ (ζωγράφο – εικονογράφο) και την Κρυνιώ (ζαχαροπλάστισσα). Ζει στο Μετς, την ανατολική συνοικία της Αθήνας, είναι παντρεμένος με την Βάσω Καβαλιεράτου και το 2012 απέκτησαν μαζί ένα κορίτσι, την Ιόλη.
Γιατί έκανα οικογένεια με τη Βάσω;» ρωτήθηκε ο Φοίβος Δεληβοριάς σε συνέντευξή του πριν καιρό. Και απάντησε ειλικρινά και με την πιο ρομαντική κατάληξη. «Κοίτα, η γενιά μας ίσως θέλει να αποφύγει τη λούπα, την οικογενειακή ζωή των γονιών της. Όμως και η δισκογραφία έχει τα χάλια της, αλλά κάνω δίσκους. Παρόλο που τα τραγούδια δεν ακούγονται λιγότερο, το αντίθετο συμβαίνει. Επί παραδείγματι, ο κόσμος ακούει μουσική στο YouTube. Απλώς οι εταιρείες κερδοσκοπούν, γίνονται πάμπλουτες από τα έργα άλλων. Και η οικογένεια έχει τα χάλια της, αλλά έκανα παιδί. Γιατί με το κορίτσι που ερωτεύτηκα έχουμε πίστη και κέφι ότι θα φτιάξουμε την οικογένειά μας με τους δικούς μας όρους» είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς.
Στα παιδικά του χρόνια ο Φοίβος Δεληβοριάς έκανε μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Ορφέα Περίδη που, εκτός των καθιερωμένων ασκήσεων, του παρουσίαζε και μερικά δικά του τραγούδια. Σε ηλικία 16 ετών, το 1989, πήγε τραγούδια του στον Μάνο Χατζιδάκι, με αποτέλεσμα την ίδια χρονιά να κυκλοφορήσει από τον «Σείριο» ο πρώτος προσωπικός του δίσκος «Η παρέλαση» (SIRIUS, Record and Music Editions Company).
Τα επόμενα χρόνια ο Φοίβος Δεληβοριάς γράφει και ηχογραφεί καινούργια τραγούδια κατ’ ιδίαν. Έκανε 6 χρόνια να ξεπεράσει τα κλασσικά εμπόδια του ελληνικού κοινοτικού πνεύματος (πανελλαδικές, σόγια, διορισμούς, συνοικιακά γκρουπάκια, κορίτσια που σε βλέπουν σαν φίλο…) και τον Ιούλιο του 1995 -με την υποστήριξη του Θύμιου Παπαδόπουλου- κυκλοφορεί τον δεύτερο δίσκο του «Η ζωή μόνο έτσι είν’ ωραία» («Ακτή» Distribution Sony Music), ενώ την ίδια χρονιά συμμετέχει και στη μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου «Ανοιξιάτικο Τραύλισμα».
Το 1998, με αφορμή τον επόμενο δίσκο του «Χάλια» («Ακτή» Distribution Sony Music), κάνει την πρώτη του περιοδεία σε μουσικούς χώρους και αίθρια πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα.
Μετά από 2 χρόνια θητείας, επιστρέφει με τη σχετική μουσική παράσταση «ΚαΨιΜί», προετοιμάζοντας το έδαφος για τον «Καθρέφτη», που κυκλοφόρησε το 2003 («Ακτή» Distribution Sony Music). Την ίδια χρονιά ανεβάζει την παράσταση «Ενόργανη Γυμναστική» στο Ζυγό της Πλάκας.
Τον Φεβρουάριο του 2018 κυκλοφορεί το πρώτο του παιδικό βιβλίο ο Φοίβος Δεληβοριάς – cd: «Πες μου τ΄ όνομά σου» (Μικρή Άρκτος), στο οποίο συμμετέχουν η αδερφή του και εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (σε ένα τραγούδι), ηθοποιοί, μουσικοί και τραγουδιστές. Πρόκειται για μια ιστορία που τη συνοδεύει ένα cd με δεκαπέντε παιδικά τραγούδια συνολικά, δώδεκα που έγραψε ο ίδιος ο Φοίβος Δεληβοριάς αλλά και τρία ακόμη πανέμορφα τραγούδια του Γιώργου Χατζηπιερή που είχε τραγουδήσει ο Φοίβος στο παρελθόν. Σ’ αυτό το βιβλίο ο Φοίβος θυμάται κι αφηγείται τη δική του ιστορία όπως ξεκίνησε όταν ήταν παιδί, που είναι όμως και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους…
Τον Ιούνιο του 2018 κυκλοφορεί «Η Ταράτσα του Φοίβου» (Feelgood Records), ένα άλμπουμ με 20 τραγούδια της «Ταράτσας 2017» και τη φιλική συμμετοχή των εκλεκτών καλεσμένων του.
Τον Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο του 2018 «την ξανακάνει Ταράτσα», ένα σύγχρονο πολυθέαμα με την παλιά συνταγή, με το μόνιμο θίασο από τους: Θανάση Αλευρά, Νεφέλη Φασούλη, Kirby Marzelle (La Dandizette), Alex De Paris και εκλεκτούς καλεσμένους από το χώρο του θεάτρου, του τραγουδιού και του stand-up comedy. Όλο το δυναμικό ταλέντου μιας σύγχρονης λαϊκής πολυκατοικίας, μαζεμένο σε μια τεχνικολόρ ταράτσα στο Γκάζι.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τα Ημισκούμπρια, Τα παιδιά από την Πάτρα, τον Θανάση Βέγγο, την Αρλέτα, τον Παύλο Παυλίδη, τον Αργύρη Μπακιρτζή, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Διονύση Σαββόπουλο, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Βασίλη Καζούλη, τον Μανώλη Φάμελλο, την Μελίνα Τανάγρη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, την Καίτη Γαρμπή, την Μάρω Μαρκέλλου, την Μαρία Στέλλα Τζανουδάκη, την Ρένα Μόρφη, την Χριστίνα Μαξούρη, την Sissi Rada, την Λαμπρίνα Ιγνατάκη, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Νίκο Ζιώγαλα, τους Γιαν Βαν, το Σπύρο Γραμμένο, τους Usurum, τον Βαγγέλη Χατζηγιάννη, τον Πάνο Φραγκιαδάκη, τον Παντελή Αμπαζή, τον Γιάννη Λογοθέτη, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Δημήτρη Μυστακίδη, την Αγγελική Τουμπανάκη κ.ά.
Ο Φοίβος Δεληβοριάς έδωσε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», απαντώντας, μεταξύ άλλων, για το αν «αλλοιώνεται ο πληθυσμός μας από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως είπε ένας υπουργός»:
Και βέβαια, αλλά προς το καλύτερο. Όταν ένας άνθρωπος σώζεται από το θάνατο στη δική σου αγκαλιά, παύεις να έχεις αυτή τη μοσχαρίσια φάτσα και αυτή την «αρχιδίσια ερημιά» που εκπέμπουν άτομα όπως ο συγκεκριμένος υπουργός. Ας μου επιτραπεί ή έκφραση, είναι από στίχο σε καινούργιο μου τραγούδι. Μια μέρα έβλεπα αυτόν τον υπουργό να μιλάει. Μετά άλλαξα κανάλι και μίλαγε ο Λιάγκας. Το βράδυ είδα στον ύπνο μου δυο γιγάντια αρχίδια που πετούσαν πάνω απ’ την πόλη. Και έγραψα ένα τραγούδι, την «Άγρια Ορχιδέα».
ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΚΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗ ΦΤΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΡΥΒΑΝ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ ΦΑΝΤΑΖΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ. ΑΛΛΑ Η ΕΠΟΧΗ, ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΙΧΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥ…ΕΔΩ ΤΟΥ Κ. ΦΟΙΒΟΥ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ… PIC.TWITTER.COM/PIEEQ8RIDX
— ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (@ADONISGEORGIADI) JANUARY 26, 2020
Τη δήλωση του Φοίβου Δεληβοριά σχολίασε λίγο αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Twitter: «Είναι λυπηρό και σοκαριστικό να βλέπεις τελικά τη φτήνια που έκρυβαν μέσα τους άνθρωποι που από μακριά φάνταζαν σημαντικοί και με ποιότητα. Αλλά η εποχή, αν έχει ένα καλό, είναι ότι έδειξε ποια ήταν η αληθινή ποιότητα που ο καθένας είχε μέσα του… εδώ του κ. Φοίβου Δεληβοριά…».
«Νομίζω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μόνο όταν γίνει ο καταμερισμός των χρημάτων, δηλαδή όταν όλοι αυτοί οι πόλεμοι, ο πόλεμος της οικονομικής κρίσης και ο πόλεμος του κορωνοϊού, θα καταμερίσουν τα οφέλη στις διάφορες δυνάμεις του κόσμου. Αυτό που έγινε και μετά τον Β’ Παγκόσμιο δηλαδή. Όσο ο κόσμος πολεμάει και βρίσκεται στο κυνήγι της επιβίωσης, η εικόνα είναι σαν κι αυτή που είδαμε φέτος στα Παράσιτα, οι τάξεις πολεμάνε ή μία την άλλη και, δυστυχώς, ανάμεσα στους λούμπεν γίνονται οι πιο επώδυνοι και πιο άδικοι πόλεμοι. Δεδομένου όμως ότι η δεκαετία του 2010 θύμιζε πάρα πολύ τη δεκαετία του 1930, αν υποθέσουμε ότι και του 2020 θα θυμίζει τη δεκαετία του 1940, τότε ελπίζω, από το 2025 και μετά, να αρχίσει η επάνοδος του ανθρώπινου πνεύματος στη θέση του, έχει πει ο Φοίβος ».