Επίσημο! Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν το αύριο του Σκαραμαγκά.
4 years, 2 months ago
6

Δήλωση – βόμβα από υψηλόβαθμο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης, στηρίζοντας ανοιχτά την πρόταση για την «Ναυπηγική Τρίαινα», της επένδυσης δηλαδή από την αμερικανική ΟΝΕΧ και του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού – International Development Finance Corporation (DFC).

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε για πρώτη φορά δημόσια την θέση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της AUSA (Association of the US Army) Annual Meeting & Exhibition, που με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε ψηφιακή συζήτηση με τίτλο: «Greece and the United States: Building Stronger Defense Ties through Multilevel Collaborations» χθες Πέμπτη 15 Οκτωβρίου (16:00 ώρα Ελλάδος), με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, μέσω της πολυεπίπεδης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί.

«Το σχέδιο που κάνουμε τώρα με το DFC πολύ έντονα είναι για να κάνουμε την ONEX και την DFC να συμμετάσχουν στα ναυπηγεία της Ελευσίνας αλλά και στον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να οικοδομήσουμε μια πολύ ισχυρή βιομηχανία ναυπηγείων στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα παραδείγματα στα οποία πιστεύουμε πραγματικά και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να το κάνουμε πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.Η Ελλάδα είναι μία αναδυόμενη δύναμη και αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για τις ΗΠΑ, τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνας, Geoffrey Pyat, λέγοντας χαρακτηριστικά: Η στρατηγική της Αμερικής με την Ελλάδα βασίζεται στην ιδέα ότι επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας και της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, μια χώρα που μοιράζεται στρατηγικά συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μοιράζεται αξίες και είναι καλά έτοιμη, καθώς αναδύεται από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, να αποτελέσει πολλαπλασιαστή δύναμης για μας.

Ο Αμερικανός Πρέσβης αποκάλυψε και το σχέδιο των ΗΠΑ για την ναυπήγηση φρεγατών στην Ελλάδα, για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού:

«Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ένα πολύ ανταγωνιστικό προϊόν για να προσφέρουν εκεί με τις φρεγάτες μας, και τη μοναδική αμερικανική πρόταση για συμπαραγωγή τριών από αυτές τις φρεγάτες εδώ στην Ελλάδα. Αυτή η πρόταση συμπαραγωγής αντικατοπτρίζει μια μακροχρόνια αμερικανική βιομηχανική προσέγγιση για τη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη στο πλαίσιο μιας δουλειάς και του υπουργού Γεωργιάδη, την οποία προσπαθούμε να αναβιώσει η αμερικανική εταιρεία ONEX η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, που έχει ήδη ξεκινήσει στη Σύρο, και τώρα κοιτάζει προς την Ελευσίνα». (στο βίντεο, στο 23.05)

O υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Εξοπλισμών, Jeffrey White, τόνισε ότι «Η αναπτυσσόμενη ελληνοαμερικάνικη σχέση βασίζεται στην αντίληψη αμοιβαίων συμφερόντων, για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια κι αντανακλά τη συνολική ραγδαία σύσφιξη των οικονομικών και πολιτικών δεσμών». (στο βίντεο, στο 30.20)

«Τα επόμενα σχέδιά μας είναι ο Σκαραμαγκάς ώστε να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο κόμβο στην Ελλάδα για ναυπηγικά έργα άμυνας και ενέργειας» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, ξεδιπλώνοντας το όραμά του μετά την επιτυχημένη πορεία στα Ναυπηγεία Σύρου, την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των Ναυπηγείων Ελευσίνας και το σχέδιο ενοποίησης με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Το σχέδιο θωράκισης του Αιγαίου

Τα τελευταία γεγονότα, όπως η κρίση µε το «Ορούτς Ρέις», κατέδειξαν µε τον πιο κατηγορηµατικό τρόπο την αναγκαιότητα της επιχειρησιακής ετοιµότητας του Πολεµικού Ναυτικού της Ελλάδας και τη χρησιµότητά του στο να καλύπτει όχι µόνο το Αιγαίο µε τη στενή του έννοια, αλλά και ολόκληρη τη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου. Γεωπολιτικά, ο χώρος αυτός είναι ο εθνικός «ζωτικός» µας χώρος. ∆εν θα πρέπει ποτέ να υποχωρήσουµε, ούτε να τον αφήσουµε ακάλυπτο. Για αυτόν τον λόγο χρειαζόµαστε, εκτός από τα υποβρύχια, που

Ηδη µετά την «χαλάρωση» των διαπραγµατεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες οι ΗΠΑ έχουν µπει για τα καλά στην κουβέντα, καθώς φαίνεται ότι προσφέρουν τις φρεγάτες ΜΜSC (Multi Mission Surface Combatant) της γνωστής και από τα αεροσκάφη F-16 Lockheed Martin. Το πλεονέκτηµα του συγκεκριµένου πλοίου είναι ότι τα οπλικά συστήµατα είναι γνωστά στο Ναυτικό και δεν θα υπάρξει πρόβληµα τόσο στην ενσωµάτωσή τους όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Το MMSC χρησιµοποιεί το COM BATSS-21 Combat Management System, που δηµιουργήθηκε από το εκπληκτικό Aegis Combat System. Η Lockheed Martin, αν και µιλά για 4 πλοία που θα ναυπηγηθούν στις ΗΠΑ, εντούτοις δηλώνει «ανοιχτή» στην περίπτωση αφενός ναυπήγησης κάποιων σε ελληνικά ναυπηγεία και αφετέρου συµµετοχής ελληνικών εταιρειών. Το µεγάλο ατού των πλοίων των Αµερικανών είναι ότι η εξόφληση µπορεί να γίνει µέσω FMS (αντισταθµιστικών).Το σκάφος λειτουργεί µε εκτεταµένους αυτοµατισµούς, µειώνοντας τις ανάγκες σε πλήρωµα. Φαίνεται ότι οι Ολλανδοί συζητούν την αποδέσµευσή τους ακόµα και άµεσα. Η θέση αυτή συµπίπτει και µε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά. Τα συστήµατα που φέρουν είναι ίδια µε αυτά των ελληνικών φρεγατών «S», οπότε θα µπορούσαν µε συνοπτικές διαδικασίες να διατεθούν άµεσα για την οµαλή ένταξη των πλοίων στον στόλο.

Η χώρα οφείλει να αντέξει στην τουρκική πίεση, που στόχο έχει να αναδειχθεί σε διαµορφωτή εξελίξεων στο επίπεδο της Μέσης Ανατολής αλλά και στην περιφέρεια, µε ανάληψη ρόλου διεθνούς ευθύνης. Πρέπει να καταστρώσει ένα σχέδιο επανεµφάνισής της στην περιοχή και αυτήν τη δυνατότητα θα της τη δώσει το Πολεµικό Ναυτικό. «Εχουµε γη και πατρίδα όσο έχουµε πλοία στη θάλασσα», είπε πει, εξάλλου, ο Θεµιστοκλής.

www.pentapostagma.gr