Θύμα της νόσου Covid-19 είναι η νυχτερινή ζωή της Ευρώπης με τις κυβερνήσεις είτε να βάζουν λουκέτο στα μπαρ είτε να περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας τους, όπως επίσης και να απαγορεύουν και την κατανάλωση αλκοόλ.
Ο «Barmageddon», όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» τον… Αρμαγεδδώνα που πλήττει τη νυχτερινή διασκέδαση των Ευρωπαίων πολιτών, προκαλεί την δυσφορία των καταστηματαρχών, των υπαλλήλων όπως και της νεολαίας. Τα μπαρ βρίσκονται στο στόχαστρο των κυβερνήσεων που καθιστούν αυστηρότερους περιορισμούς σε μία προσπάθεια να ελέγξουν το δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού.
Μέσα σε μία εβδομάδα, τα κρούσματα στη γηραιά ήπειρο έχουν αυξηθεί κατά το ένα τρίτο. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 700.000 νέα κρούσματα της νόσου COVID-19 στη γηραιά ήπειρο, αύξηση κατά 34% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων από τον ιό αυξήθηκε κατά 16% την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.Για να αντιμετωπίσει την αύξηση των νέων κρουσμάτων, η Ολλανδία αποφάσισε να προβεί σε μερικό «lockdown» από σήμερα το βράδυ που θα διαρκέσει ένα μήνα. Μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες θα βάλουν «λουκέτο», οι πωλήσεις αλκοολούχων ποτών θα απαγορευτεί μετά τις 8 το απόγευμα, όλα τα ομαδικά αθλήματα – εκτός από τα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας- θα ακυρωθούν, οι μάσκες θα καταστούν υποχρεωτικές και οι πολίτες θα καλούνται να μένουν στο σπίτι «όσο το δυνατόν περισσότερο».
Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έχει αποφύγει επιμελώς τη χρήση μάσκας, προειδοποίησε ότι τα μέτρα «θα βλάψουν» την οικονομία, ωστόσο, πρόσθεσε: «Τα γεγονότα δεν ψεύδονται». Στην Ολλανδία, χτες καταγράφηκαν συνολικά 7.400 νέα κρούσματα ενώ την Δευτέρα ήταν 6.800. Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν συνολικά 43.903 νέα κρούσματα, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν κατά 60% σε σχέση με τα κρούσματα που είχαν αναφερθεί πριν από 15 ημέρες.
Στην Ισπανία, η οποία είχε το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων στην Ευρώπη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι ηγέτες στην Καταλονία προσανατολίζονται στο κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων για 15 ημέρες για να επιβραδύνουν τη μόλυνση.
H Mαδρίτη παραμένει σε μερικό «lockdown» με τα κρούσματα να αντιπροσωπεύουν το 15% των 7.118 νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες. Tο τελευταίο 24ωρο, οι ισπανικές αρχές κατέγραψαν 80 νέους θανάτους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τις 33 χιλιάδεςΣτην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκλεισε τα μπαρ και τα εστιατόρια από τα μεσάνυχτα και απαγόρευσε τα ομαδικά αθλητικά παιχνίδια και τα πάρτι σε κλειστούς χώρους. Αποθαρρύνονται επίσης ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε σπίτια με περισσότερα από έξι άτομα που δεν ζουν μαζί. Στην Ευρώπη, η Ιταλία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε ότι αφορά τον αριθμό των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό – πάνω από 36.200 – το δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων μετά τη Βρετανία.
Η Ιταλία κατέστησε υποχρεωτικά τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους την περασμένη εβδομάδα, κάτι που ισχύει ήδη στην Τουρκία, την Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες.
Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ανάλογα μέτρα έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, όπως σε πολλές περιοχές της Πολωνίας και τα hot spots της γηραιάς ηπείρου, όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες και γερμανικές πόλεις. Η Γαλλία καταγράφει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ στο Παρίσι, τη Μασσαλία και σε άλλες επτά μεγάλες πόλεις οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή, με τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τις πισίνες να βάζουν λουκέτο. Η Γαλλία όπως και η Ιταλία βάζουν περιορισμούς στα εστιατόρια και τα μπαρ, ενώ η Τσεχία κλείνει όλα τα σχολεία έως τις δύο Νοεμβρίου.Οι υγειονομικές αρχές στην Τσεχία είναι ιδιαίτερα ανήσυχες καθώς τα κρούσματα αυξάνονται αλματωδώς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 55 χιλιάδες πολίτες έχουν νοσήσει από Covid- 19. Στη Γερμανία, μία χώρα με οκταπλάσιο πληθυσμό της Τσεχίας, ο αντίστοιχος αριθμός των κρουσμάτων αγγίζει τις 43 χιλιάδες.
Η κυβέρνηση της Λετονίας στέλνει τους μαθητές στα σπίτια τους για τηλεκπαίδευση τουλάχιστον για μία εβδομάδα ενώ η Βρετανία παρουσίασε ένα σύστημα τριών επιπέδων για να αποφασίσει ποιοι περιορισμοί θα επιβληθούν, με βάση το πόσο σοβαρή είναι η επιδημία σε ορισμένες περιοχές.
Στη Βρετανία, το Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ είναι σε συναγερμό με τις παμπ, τα γυμναστήρια να έχουν ήδη κλείσει. Στην Πολωνία ο πρωθυπουργός Ματέουζ Μοραουέικι κάλεσε τους πολίτες της χώρας να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν μάσκα με τον ίδιο να μπαίνει σε καραντίνα αφότου ήρθε σε επαφή με άτομο που βρέθηκε θετικό στη νόσο COVID-19.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αποφύγουν το γενικό lockdown που είχαν εφαρμόσει την περασμένη άνοιξη, που είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας. Αντ ‘ αυτού, βασίζονται σε ένα συνονθύλευμα περιφερειακών ή στοχευμένων lockdown, που μερικές φορές, προκαλούν σύγχυση και απογοήτευση από εκείνους που επηρεάζονται άμεσα.