Άρχισαν να μιλούν για «συνθήκες γαλέρας»: Επτά ημέρες την εβδομάδα και 12ωρη εργασία ονειρεύεται ο Mister Jumbo
4 years, 1 month ago
6

Η κρίση μας λένε, η οποιαδήποτε κρίση, δημιουργεί ευκαιρίες, ναι αλλά για ποιους;

Από, τον Μάρτιο που μας πέρασε όλοι ασχολούνται με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με το πότε θα έρθει εμβόλιο, το πόσοι θα το κάνουν και με τους αρνητές της πανδημίας και των εμβολίων. Λίγοι ασχολούνται με την επόμενη ημέρα, όταν θα ξαναμπούμε στην κανονικότητα και με την θέση των εργαζομένων που προβλέπεται δύσκολη.

Ο Απόστολος Βακάκης, ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων Jumbo, σε συνέντευξή του στο euro2day, υποστήριξε πως αν η καραντίνα συνεχιστεί θα πρέπει τα καταστήματα του λιανεμπορίου να λειτουργήσουν εναλλάξ. Όσα καταστήματα λειτουργούν και σήμερα να λειτουργούν Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή και όσα σήμερα είναι κλειστά να λειτουργούν Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή με εναλλαγή κάθε εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι στοχεύει στον περιορισμό των μετακινήσεων.

Πρότεινε όμως πως σε περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα αρθούν τα καταστήματα να λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα επτά ημέρες την εβδομάδα με 12ωρη ημερήσια εργασία. Τόνισε ότι πρέπει από τώρα να υπάρχει σχεδιασμός του plan B γιατί δεν δόθηκε η δυνατότητα στο λιανεμπόριο να επιβιώσει αφού έκλεισε Νοέμβριο και άνοιξε Δεκέμβριο.

Τόνισε επίσης πως πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Jumbo, πρέπει να κάνουν τον προγραμματισμό τους επί 12μηνης βάσης και όχι με το «βλέποντας και κάνοντας».

Για την πανδημία δεν ευθύνονται οι επιχειρηματίες, ούτε όμως και οι εργαζόμενοι, καλό θα ήταν να ακούσουμε και το «αντίδωρο» για τους εργαζόμενους  της 7ήμερης εργασίας επί 12ωρης βάσης.

Γιατί πιστεύουμε ότι η φιλελεύθερων απόψεων, κυβέρνησή μας θα φροντίσει να ρίξει όλο το βάρος της ανάκαμψης της οικονομίας στις πλάτες των εργαζόμενων, οι οποίοι δεν θα κερδίσουν τίποτε, με την δικαιολογία της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Μπορεί ο κύριος Βακάκης στην συνέντευξή του να υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να ισχύσει για «όσους το θελήσουν», αλλά όλοι γνωρίζουμε πως εκμαιεύεται η θέληση του απλού εργαζόμενου. Επίσης μπορεί να οριοθέτηση το μέτρο μέχρι να καλυφθεί η ζήτηση του Πάσχα, αλλά γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα ισχύει το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Δεν μιλάμε για την συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά εάν ισχύσει το μέτρο πολλοί θα το εκμεταλλευτούν και στην συνέχεια.

thesecretrealtruth.blogspot.com