Αλβανικός εθνικισμός με χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων
4 years, 16 days ago
6

Ο αλβανικός εθνικισμός έχει την τάση να ταυτίζεται με τους Έλληνες, και να προσπαθεί να δει αλβανικές ρίζες παντού

Η είδηση ότι το Υπουργείο Πολιτισμού των Σκοπίων χρηματοδότησε βιβλίο για την αλβανική καταγωγή των Θεών του Ολύμπου και για τους Αρβανίτες-Αλβανούς οι οποίοι είναι θεμελιωτές της σύγχρονης Ελλάδας είναι εντυπωσιακή για τους προφανείς λόγους.

  • Του Θεοφάνη Μαλκίδη*

Η επίσημη χρηματοδότηση του  βιβλίου του Αλβανού συγγραφέα από το Τέτοβο των Σκοπίων   Άρμπεν Λάλα (Arben Llalla) αφορά την έκδοση στην αγγλική γλώσσα με τίτλο  «Arvanites the Founders of Modern Greece (Myths of the Greek Historiography), το οποίο είχε εκδοθεί και  στα αλβανικά πριν μερικούς μήνες.

Το βιβλίο στις 276 σελίδες του παραπέμπει σε ελληνικές πηγές και  στοιχεία από βιβλία, εφημερίδες, δηλώσεις, δημοσιεύσεις της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως κ.ά και προβάλλει με προπαγανδιστικό- εθνικιστικό τρόπο την ίδρυση του ελληνικού κράτους από το αρβανίτικο στοιχείο, το οποίο καθορίζει ως αλβανικό και  διατείνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια Αρβανίτες.

Οι εθνικιστικές ιστορικές αυθαιρεσίες του συγγραφέα φτάνουν στα άκρα-αναφέρει ότι οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου ήταν Αλβανοί– στην προσπάθειά του να καταδείξει πως οι ρίζες των Αλβανών βρίσκονται από την προϊστορική εποχή στην Ελλάδα: «Είμαι της γνώμης ότι οι αλβανικές ρίζες στην Ελλάδα χρονολογούνται από παλαιότερη περίοδο, δηλαδή από την αρχαιότητα. Μελετώντας την παλιά γλώσσα των έργων του Ομήρου, «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια», θα συναντήσουν καθαρά αλβανικές λέξεις. Για παράδειγμα, τα ονόματα των Θεών του Ολύμπου εξηγούνται μόνο στα αλβανικά. Στα έργα τους, ο Πλάτων και ο Ηρόδοτος αναφέρουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες ανέλαβαν τους θεούς τους από τους Πελασγούς. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, αυτή η θεωρία βασίζεται στο γεγονός ότι πολλά ονόματα των αρχαίων θεών, όπως ο Δίας, η Νέμεσις και η Ρέα, μπορούν να εξηγηθούν ως προς την προέλευσή τους από τις λέξεις «zë», «nëmë» και «re» («φωνή «,» μητέρα «και» σύννεφο «) της αλβανικής γλώσσας, που σε κάνει να πιστεύεις ότι οι Αρβανίτες ήταν πάντα εκεί, στην αρχαία Ελλάδα».

Το βιβλίο το οποίο έχει ως εξώφυλλο τον Μάρκο Μπότσαρη, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Παύλο Κουντουριώτη, το στρατηγό και τον πολιτικό Θεόδωρο Πάγκαλο και τον συνονόματό του πρώην υπουργό Εξωτερικών, αναφέρεται  σε Έλληνες που είχαν καταγωγή Αρβανίτικη, η οποία ταυτίζεται με την αλβανική.

Ο αλβανικός εθνικισμός έχει την τάση να ταυτίζεται με τους Έλληνες, και να προσπαθεί να δει αλβανικές ρίζες παντού, ειδικότερα για τους Αρβανίτες η  ιστορική πραγματικότητα τείνει να αλλοιωθεί για πολιτικές και εθνικιστικές  σκοπιμότητες. Αυτό έπραξε και πράττει η αλβανική πλευρά, που έχει δύο στόχουςαφενός την ταύτιση των Αλβανών με τους Ιλλυριούς και επόμενα  την αμφισβήτηση της αυτοχθονίας των Ελλήνων της Ηπείρου και ευρύτερα όλης της Ελλάδας  και αφετέρου την θέση ότι οι Αρβανίτες είναι Αλβανοί. Η  προσπάθεια ταύτισης Ιλλυριών και σημερινών Αλβανών  στόχευε και στοχεύει να αποδείξει την αδιατάρακτη διαδρομή των Αλβανών, όχι μόνο μέσα στα αλβανικά σύνορα αλλά και σε περιοχές που ανήκαν σε άλλα κράτη (π.χ Κοσσυφοπέδιο,  Θεσπρωτία).  Υποστηρίζεται μάλιστα (και στο συγκεκριμένο βιβλίο) ότι το 60% των Ελλήνων είναι Αλβανοί, ενώ η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν αλβανική και οι Αγωνιστές  ήταν Αλβανοί…

Είναι γεγονός ότι οι   προκλήσεις από την αλβανική πλευρά σε συνεργασία με τα Σκόπια, επαναφέρουν το θέμα του αλβανικού εθνικού οράματος. Ένα όραμα το οποίο παραμένει ενεργό.

Με τη μετάφραση του βιβλίου για το «Αλβανικό εθνικό ζήτημα» της Ακαδημίας Επιστημών των Τιράνων, είχα προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο σχετικά με το ζήτημα του αλβανικού εθνικισμού και τις επίσημες θέσεις για «την αποκοπή των εθνικών εδαφών από τη μητέρα πατρίδα», την «άρνηση στους αλβανικούς πληθυσμούς του δικαιώματος στον ατομικό αυτοπροσδιορισμό», «τον περαιτέρω «αποχωρισμό» των εθνικών εδαφών»,  για τους (συνεργάτες των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών) Τσάμηδες που πρέπει να τους αποδοθούν όλα τα δικαιώματά τους, για την κατεχόμενη (!)  Τσαμουριά και για τους  «αρβανίτικους» πληθυσμούς της Ελλάδας.

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι το αλβανικό «εθνικό ζήτημα» δεν αποτελεί ένα ασαφές όραμα μίας μειοψηφικής αλβανικής εθνικιστικής ομάδας που προωθεί ακραίες  θέσεις, αλλά αποτελεί επίσημο δόγμα, εκφρασμένο από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και κρατικούς  αλβανικούς θεσμούς. Και με το συγκεκριμένο βιβλίο για τους Αρβανίτες – Αλβανούς θεούς του Ολύμπου… με χρηματοδότηση από τα Σκόπια, ο αλβανικός εθνικισμός βρήκε ακόμη έναν ακόμη σύμμαχο, το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος της «Συμφωνίας» των Πρεσπών

*Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, συγγραφέας των βιβλίων «Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις», «Το Αλβανικό εθνικό ζήτημα» και «Οι Αρβανίτες: ο αλλόφωνος Ελληνισμός».

newsbreak.gr