Το φράγμα που επιβραδύνει την περιστροφή της Γης
4 years, 1 month ago
6

To φράγμα «Three Gorges» («Τρία Φαράγγια») της Κίνας ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1994 και ολοκληρώθηκε το 2003. Είναι ο μεγαλύτερος σταθμός υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, με την Κίνα να ισχυρίζεται αρχικά πως επρόκειτο για το πιο θαυμαστό έργο μηχανικής στην ιστορία της χώρας.

Από την αρχή, επιστήμονες και ακτιβιστές ήταν σκεπτικοί. 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο διαμονής, ενώ πολλοί πιστεύουν πως το φράγμα προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος, σεισμούς και καταστρέφει ιστορικές τοποθεσίες. Οι 34 γεννήτριες του, που βρίσκονται στον ποταμό Γιανγκτσέ, έχουν συνολική ισχύ που φτάνει τα 22.500 μεγαβάτ, η οποία είναι ίση με 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Όταν τα επίπεδα του νερού είναι στο μάξιμουμ, μπορεί να κατακλύσει 632 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ ζυγίζει περίπου 42 δισεκατομμύρια τόνους.

Στην φυσική υπάρχει κάτι που ονομάζεται «ροπή αδράνειας» ή «γωνιακή μάζα» η οποία στην μηχανική εκφράζει την κατανομή των υλικών σημείων ενός σώματος ως προς έναν άξονα περιστροφής, δηλαδή η μάζα περιστρέφεται πιο αργά, όσο μεγαλώνει η απόσταση της από τον άξονα περιστροφής. Για παράδειγμα, οι αθλητές του πατινάζ, μαζεύουν τα χέρια τους κοντά στο σώμα τους, ώστε όταν το περιστρέφουν, αυτό να γίνεται πιο γρήγορα.

Η συγκέντρωση λοιπόν αυτής της τεράστιας ποσότητας νερού και μάλιστα σχεδόν 200 μέτρα ψηλότερα από την στάθμη της θάλασσας, αυξάνει την ροπή αδράνειας της Γης, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η περιστροφή της. Βέβαια, η περιστροφή της Γης αλλάζει συχνά, όπως όταν το φεγγάρι απομακρύνεται από αυτήν ή όταν συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί, ενώ όπως ανακοίνωσε η NASA η επιβράδυνση της περιστροφής που προκλήθηκε από το φράγμα είναι της τάξης του 0,06 μικροδευτερολέπτου.

Όπως και να έχει, μια ανθρώπινη κατασκευή κατάφερε να επιβραδύνει έστω και λίγο την περιστροφή του πλανήτη και αν συνδυαστεί με άλλους παράγοντες, πόσο μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον και την ζωή;