Κινεζικό ρομπότ στέλνει σέλφι από τον Άρη, ποζάρει για κάμερα σε τροχιά
3 years, 6 months ago
6

Η Κίνα γιόρτασε την επιτυχία της διπλής αποστολής της στον Άρη παρουσιάζοντας νέες εικόνες που τραβήχτηκαν από το ρομπότ Zhurong, ανάμεσά τους και ένα αυτοπορτρέτο.

Το Zhurong προσεδαφίστηκε τον περασμένο μήνα στην αχανή πεδιάδα του Utopia Planitia στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ το μητρικό του σκάφος Tianwen-1 παρέμεινε σε τροχιά.

Η Κίνα έγινε έτσι μόλις η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που καταφέρνει να προσεδαφίσει στον Άρη τροχοφόρο ρομπότ.

Για να τραβήξει τη σέλφι, το Zhurong άφησε μια ασύρματη κάμερα στο εξωγήινο έδαφος και έκανε όπισθεν για να μπει στο κάδρο.

Η σέλφι τραβήχτηκε με ασύρματη κάμερα (CNSA)

Δίπλα του στην εικόνα διακρίνεται η πλατφόρμα καθόδου που το μετέφερε με ασφάλεια στην επιφάνεια.

Μικρές κινεζικές σημαίες διακρίνονται τόσο πάνω στο ρομπότ όσο και στην πλατφόρμα.

Με ύψος 1,85 μέτρα και βάρος 240 κιλά, το Zhurong μοιάζει με τα ρομπότ που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στον Άρη, είναι όμως πολύ μικρότερο από το Perseverance, το ρομπότ της NASA που έφτασε στον κόκκινο πλανήτη μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Η περιοχή προσεδάφισης σε εικόνα που τράβηξε το ρομπότ πριν κατέβει από την πλατφόρμα (CNSA)

Το κινεζικό ρομπότ διαθέτει μεταξύ άλλων ραντάρ υπεδάφους για την αναζήτηση πάγου στο υπέδαφος –ενός δυνητικά πολύτιμου πόρου για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές.

Το Zhurong η πλατφόρμα καθόδου διακρίνονται ως κουκκίδες σε εικόνα που τραβήχτηκε από τον αμερικανικό Αναγνωριστικό Δορυφόρο του Άρη (MRO). Η εικόνα δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα που ανέπτυξε την κάμερα HiRise του MRO.

Το ρομπότ και η πλατφόρμα καθόδου σε εικόνα του αμερικανικού δορυφόρου MRO. Τα ίχνη προέρχονται από τους πυραυλοκινητήρες της πλατφόρμας (NASA/JPL/UARIZONA)

Εκτός από την επιτυχία της αποστολής Tianwen/Zhurong, πάντως, το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα έχει κι άλλους λόγους να πανηγυρίσει.

Κινεζική αποστολή έφερε πέρυσι τα πρώτα δείγματα από τη Σελήνη εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, ενώ την επόμενη εβδομάδα εκτοξεύεται τρεις αστροναύτες που θα παραμείνουν για τρεις μήνες στον καινούργιο κινεζικό σταθμό Tianhe.

Ακόμα εννέα αποστολές προγραμματίζονται για την ολοκλήρωση του νέου τροχιακού εργαστηρίου.

in.gr