Ελένη Στεργίου
Η κατάσταση στις οικονομίες είναι σοβαρή. Ωστόσο έρχονται αναλύσεις που δείχνουν πως το πλήγμα από το δεύτερο κύμα των lockdows δεν θα είναι τόσο ισχυρό όσο ήταν το Μάρτιο. Αναμένεται μικρότερο χτύπημα αλλά στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις προβλέπεται συρρίκνωση της ζώνης του ευρώ 2,3% το 4ο τρίμηνο και μόλις αύξηση 0,5% το πρώτο τρίμηνο.
Η αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις είναι μεγάλη αλλά μακροπρόθεσμα διαφαίνεται μία ελπίδα. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Goldman Sachs καταρχάς αναμένεται η δραστηριότητα να ανακάμψει απότομα μετά τη μείωση των lockdowns και όταν η πανδημία θα είναι διαχειρίσιμη με ένα εμβόλιο το δεύτερο μισό του 2021. Δεύτερον, αναμένεται ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ η φιλικότερη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα υποστηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανική δραστηριότητα.
Τρίτον θα συνεχιστεί η πολιτική υποστήριξη συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων μέτρων στήριξης και ώθησης της ανάπτυξης. Προβλέπεται λοιπόν πως η ανάπτυξη θα έρθει από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται η δραστηριότητα να ανακάμψει απότομα μόλις μειωθούν τα μέτρα περιορισμού. Υπολογίζεται πως θα υπάρξει μία σταθερή χαλάρωση των περιορισμών από τον Φεβρουάριο, οι οποίοι αναμένεται να οδηγήσουν σε απότομη ανάκαμψη 3,2% στη δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο. Αναμένεται λοιπόν το εμβόλιο που θα διανεμηθεί ευρέως στο τρίτο τρίμηνο και το οποίο θα οδηγήσει σε συνεχή ισχυρή ανάπτυξη το δεύτερο μισό του 2021. Εκτιμάται πως οι κλάδοι των ταξιδιών, της φιλοξενίας και της ψυχαγωγίας θα είναι κατά 8,3% κάτω από προ πανδημίας επίπεδα έως το τέλος του 2020, αλλά θα ανακάμψουν τις απώλειες από το καλοκαίρι του 2021.
Η Γερμανία αναμένεται να αντιμετωπίσει την κρίση Covid καλύτερα από ό, τι οι ευρωπαίοι εταίροι της, λόγω καλύτερης αντίδρασης στο δεύτερο κύμα και λόγω μεγαλύτερης συμμετοχής στο παγκόσμιο εμπόριο. Εκτιμάται επίσης βραχυπρόθεσμη αναστροφή στη Νότια Ευρώπη, με την Ιταλία να καταγράφει καλύτερη ανάκαμψη το 2021 από την Ισπανία. Για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις δείχνουν ανάκαμψη πέριξ του 5-6% το 2021.
Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η ύφεση. Είναι και το χρέος. Η Goldman Sachs κάνει λόγο για απότομη άνοδο των δεικτών δημοσίου χρέους και παρατεταμένους κινδύνους βιωσιμότητας στη νότια Ευρώπη.
Δεδομένης της γενναιόδωρης υποστήριξης σε ολόκληρη την ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του PEPP και του σχεδίου ανάκαμψης – το 2021 θα συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλάρωση όμως ο πολιτικός κίνδυνος μπορεί να επανέλθει στο επίκεντρο το 2022.