Ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα, οτι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και οτι σε αυτή την κρίση δεν είναι μόνη της έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έκτακτο διάγγελμα του.
Η Ελλάδα ειναι μια χώρα υπερήφανη και ισχυρή, μέλος της Ευρωπαικής Οικογένειας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Μένουμε αταλάντευτα προσυλωμένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τους κανόνες καλής γειτονίας. Επιδιώκουμε με όλους γέφυρες ειρήνης καλής πίστης και συνεργασίας. Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά δεν εκβιάζετε, γιαυτό ακριβώς δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε όμως και ανέχεται προκλητικές ενέργειες.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την στρατικοποίηση της κατάστασης από την Τουρκία, ομολογία απουσίας νομικά ισχυρά θέσεων και δήλωσε οτι οι Ελληνικές δυνάμεις είναι σε απόλυτη επιφυλακή.
Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμίας της σε θέματα δικαίου. Απατώντας στην ανάπτυξη του στόλους της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτωντας τις ένοπλες δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος οτι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων μας που έχω και εγώ. Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και την σοφροσύνη μας αλλά ταυτόχρονα μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα οτι σε περίπτωση ατυχήματος θα φέρει ακέραια η Αγκυρα.
Ας το γνωρίζουν όλοι. Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί. Όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές. Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωση μας στη διεθνή νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμα και τα πιο σύνθετα ζητήματα. Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μια όψη της ισχύος μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε οτι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία ωστε οι δύο χώρες να καθορίσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους όχι όμως υπο το καθεστός εκβιασμών.
Στο ίδιο πλαισιο νομιμότητας με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονες μας. Δεν φοβόμαστε το διάλογο ακόμα και τον πιο δύσκολο γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεων μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι προφανώς ανευ αντικειμένου. Η αντίδραση της Τουρκίας στη καθόλα νόμικη συμφωνία της ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει δυστυχώς οτι δεν μπορεί να συμφηλιωθεί με τις Ευρωπαικές αρχές του 21ου αιώνα, και οτι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμου και τον εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές. Με τη στάση της αυτή όμως αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν εντιμότητας της για διάλογο.
Γιατί πως είναι δυνατόν μια νόμιμη συμφωνία ενός κράτος με ένα άλλου να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκινήσουν. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με την διοίκηση της Τρίπολης στη Λιβύη ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο και η οποία με τις επαναλλημένες προκλήσεις δοκιμάζει της αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Το μόνο δρόμο που ανοίγει η Τουρκία είναι αυτός των ισχυρών κυρώσεων εναντίων της. Και αυτό όταν πολλά κράτη με διεθνή κύρος και ισχύ συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεων μας. Απαντούμε δεν προκαλούμε. Και με στιβαρότητα ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική στη γείτονα χώρα, ωστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος βασισμένος στο διεθνές δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μια διαφορά που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοτικό όργανο. Την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.